Arhiv Značk: dobro počutje

Motnje spanja in urejanje življenjskega ritma

Motnje spanja lahko preprečimo tako, da uredimo življenjski ritem .

Težave, ki jih motnje spanja povzroča, so lahko velike, obsežne in kompleksne. Zavedati se je potrebno, da je človeško telo zelo zahtevna in kompliciran organ. Dobro delovanje je omogočeno s spoštovanjem načel dobrega počutja. Dobro počutje je nagrada za optimalno ravnanje s človeškim telesom. Vsak pretiravanje se na drugi strani odrazi v težavah, kar je spet nagrada v negativnem smislu. Pretiravanja so pri človeku prisotna od najstarejših časov. Z odraščanjem se človek navzame določenih navad, spozna kaj je prav in kaj ne, glede na danosti si razdeli svoje pravice in dolžnosti. Ko se pouči o normalnem stanju sestavin življenja, se večkrat pojavijo želje po spremembah. Človek je bitje, ki ima v sebi željo po spremembah. Spremembe so različne od človeka do človeka. Nekateri hočejo imeti več v materialnem, drugi v neotipljivem duhovnem svetu. Določen del populacije je tako pripravljen in želi delati več, da bo zadostil svojim materialnim želja. Na drugi strani je populacija, ki je pripravljena delati ravno dovolj, da preživi, preostanek aktivnosti pa posveča nematerialnemu bogastvu. Za lažjo predstavo si velja vzeti v oceno preprosto enačbo : želimo imeti večji dohodek na račun večjega dela, ali več prostega časa na račun manjšega dela. Motnje spanja so pogostokrat posledica raznih pretiravanj. Človek je bitje, ki velikokrat v življenju pretirava. Pretiravanje je del človeškega vsakdanjika od najstarejših časov, do danes. Človek lahko pretirava v mnogih aktivnostih. Hrana, pijača, preveč delovnih aktivnosti se kot negativna posledica lahko spremeni v motnje spanja. Preveč hrane in pijače lahko povzroči
motnje spanja. Tudi načrtovanje in razmišljanje o delovnih obveznosti lahko povzroči motnje spanja. Odpraviti takšne motnje spanja zahteva v veliki meri predvsem spremembo pogleda na življenje. Hrana je lahko veliko bolj optimalno uživana, posledično so bolj optimalne vse funkcije.

Motnje spanja lahko rešimo na enostavne načine.

Oprema za aerobiko

Komu je namenjena aerobika in zakaj jo je dobro obiskati?

Aerobika je vadba, oblika rekreacije, ki jo sestavljajo različni elementi, naravni gibi, kot sta hoja in tek. Primerna je za praktično vse ljudi, saj lahko glede na to, kako so fizično dobro pripravljeni, sami izbirajo med različnimi zvrstmi aerobike. Žal živimo v stresnem času, ko nikakor ne najdemo pravega časa za zdrav način življenja saj je tempo hiter, vse to pa nas kaj hitro pripeljedo utrujenosti, slabe volje, bolezni, debelosti in nezadovoljstva. Aerobika je pravo zdravilo za odganjanje vseh tegob, ki nas pestijo. Z aerobično vadbo vzdržujemo srčno-žilni sistem, moč mišic in kosti, gibljivost, vzdržljivost ter koordinacijo in hitrost. Poleg tega pa se porabljajo še odvečne maščobe, zniža se nivo holesterola, zniža se krvni tlak, zmanjša se možnost poškodb mišic, legimentov, izboljša se mišično ravnovesje in izboljša se mišična prekrvavitev. Vse to so sami pozitivni znaki, zakaj si je treba vzeti čas, oditi na aerobiko in storiti nekaj za svoje telo, saj vadba pozitivno vpliva na mentalno zdravje, povečuje samozavest in samospoštovanje Pravilno izvajana in nadzorovana aerobna vadba spodbudno vpliva na celo telo. S primerno vadbo lahko razvijamo in vzdržujemo fiziološke in motorične sposobnosti, zvišujemo imunsko odpornost. Med vadbo aktiviramo in krepimo vse velike mišične skupine, s tem oblikujemo telo in vzdržujemo njegovo kondicijo, z razteznimi vajami pa poskrbimo za gibljivost. Je pa aerobika odlična za sprostitev in medsebojno skupinsko druženje in povezovanje vseh udeleženih. Aerobika pa je vadba, kjer je potrebna primerna oprema, ki vsebuje kakovostna, udobna in predvsem zračna oblačila, primerno športno obutev, bidon ali plastenko z negazirano pijačo, najbolje je, če je to voda, brisačo in obilo dobre volje. Aerobika je skupinska vadba, ki se opravljaob glasbi, z njo zadovoljimo tudi svoje psihične in sociološke potrebe. Aerobika je vadba, po kateri smo napolnjeni z energijo in pripravljeni na nove izzive.