Arhiv Značk: dom

Vrtne mize, sozvočje z okolico

Vrtne mize so lahko zelo različne oblikovne izvedbe .

Velikokrat si vrtne mize predstavljamo, kot klasične izvedbe iz lesa. Vendar je v praksi taka izvedba zgolj ena izmed alternativ. Zelo dobra slika različnih možnost se nam ponuja na prireditvah kot je pohištveni sejem ter na drugih podobnih prireditvah. Ugotovili bomo, da so vrtne mize zgolj ena od možnosti. Trg pa hkrati ponuja še veliko več različnih materialov, izvedb, oblik ter na druge načine različnih vrtnih miz. Velikokrat je dobro takšne prireditve obiskati dovolj časa pred samo odločitvijo. Največkrat začnemo vrtne mize uporabljati spomladi, torej lahko dovolj časa pred tem začnemo resno ogledovati ponudbe in možnosti na trgu. Na takšne prireditve je velikokrat dobro oditi neobremenjen ter se pustiti presenetiti. Velikokrat počnemo napako s tem, da imamo v glavi točno določene vrtne mize. Ob obisku takšnih prireditev smo pozorni zgolj na takšne vrtne mize, druge pa prezremo ali zgolj bežno pogledamo. Boljša odločitev se je ustaviti pri vsaj nekaj najbolj značilnih vendar različnih vrtnih mizah. Če razstavni eksponati dovoljujejo, izkoristimo priložnost in preizkusimo vrtne mize. Posedimo ob njih, preizkusimo njihove lastnosti, poglejmo izvedbe, praktične, uporabne in vse druge lastnosti. Z predstavnikom proizvajalca spregovorimo, pridobimo čim več informacij. Enako storimo z vsemi razstavljenimi vrtnimi mizami ali čim več razstavljenimi eksponati. Velikokrat bomo presenečeni, kako drugačne so lahko vrtne mize od naših predstav. Razstavni eksponati dodatno niso naključno izbrani, ampak odsevajo željo proizvajalca ali prodajalca po svoji čim boljši predstavitvi. Pohištveni sejmi in podobne prireditve velikokrat nudijo tudi sejemske popuste in druge ugodnosti. Dobra slika možnosti je tudi praksa oziroma obisk prijateljev, sorodnikov, znancev ter klepet z njimi na temo vrtne mize. Najbolj koristni so tisti viri informacij, ki nam neposredno predstavijo svojo izkušnjo. Od izbire, nakupa do poprodajnih aktivnosti.

Vrtne mize so dobra izbira, ko o njih pred odločitvijo pridobimo čim več koristnih informacij.

Tukaj

Posteljnina, barve ustvarijo razpoloženje

Posteljnina lahko omogoča, da so doseženi določeni motivacijski učinki z izbiro prave barve.

Veliko ljudem ustreza preprosta bela posteljnina, ki daje občutek mehkobe. Najhitreje pa nas bo tudi opozorila, da je čas za njeno pranje in čiščenje. Kdor ne želi tvegat ima z belo barvo izbiro, pri kateri praktično ni mogoče zgrešiti. Bela posteljnina je mnogim tudi dolgočasna, zato radi dodajo malce spremembe. V pogovornih izrazih se uporablja izraz malce umazana bela. To nikakor ni dobesedno umazanija, zgolj monotonost bele barve pridobi nekoliko harmonije. Pastelne barve so dobra izbira za poživitev ter delujejo pomirjajoč. V pastelnih barvah posteljnina nudi tudi prijetne učinke na ostalo opremo spalnice oziroma njene opreme. Za bolj dinamično vzdušje, se lahko izbere posteljnina kričečih barv ter z velikimi vzorci. Počutje je pravo nasprotje umirjenim pastelnim tonom. Od barv so pogosto na izbiri barva šampanjca, biserov, modra, zelena ter številne druge barve. V zeleni barvi imamo občutek naravnega okolja, barvo je mogoče popestriti z raznimi vzorci. Modra barva deluje proti stresno in omogoča dober spanec. Biserna barva doda občutek elegance, barva šampanjca pa nas motivira in nudi dobro razpoloženje. Možnosti za barve je seveda še izredno veliko, pri tem gre vedno računati s svojimi klasičnimi občutki ter pričakovanji. Nikakor pa ne koristi izbrati nekaj novega ter neizkušenega. Včasih lahko sami sebe prijetno presenetimo, če izberemo nasprotje naše klasične izbire. Niso redki primeri, ko ljudje do tega pridejo po naključju. Pred izbiro so imeli ustvarjeno željo po določeni barvi, ker je ni bilo na zalogi so se morali zateči k alternativami. In prav te so mnogim pričarale čisto nove občutke ter dobro vplivale na spanje in regeneracijo. Ko izbiramo je dobro, da posteljnina vpliva tudi na videz spalnice.

Danes imamo zelo pisano paleto različnih izvedb pohištva in opreme, pri kateri za zahtevne ni čisto vseeno kakšne barve ali kakšnih vzorcev je posteljnina .

Dom, klasičen ali sodoben

Dom je lahko sodobna ali klasična izvedba .
Izbira je velika predvsem na sodobni strani, klasično opremljen dom je bolj zahteven izziv. Pomisliti moramo že na dejstvo, da je staro klasično pohištvo redkost. Velik obseg nekoč obstoječega starega klasičnega pohištva je končalo v pečeh, na odpadih, načel ga je zob časa. Staro klasično pohištvo, ki ga postavimo v dom je redkost. Izjema so redki izdelovalci, ki se v vseh lastnostih potrudijo ohranjati v pohištvu lastnosti starih, klasičnih izvedb. Temu primerna je seveda zahtevana investicija. Praktično bomo za en sam kos restavriranega starega pohištva odšteli vsoto za solidno sodobno kuhinjo. Že iz te lastnosti nam je jasno, da je dom z klasičnim starim pohištvom prestiž in domena redkih posameznikov. Prestiž je lahko tudi dostopen. Potrebno pa je restavratorsko delo ter obilica prostega časa. Niso redki primeri, ko je obnova starega pohištva v spodobno stanje zahtevala nekaj mesecev potrpežljivega dela. Druga možnost je, da preprosto odštejemo zahtevan znesek za obnovljen kos starega obnovljenega pohištva. Prav zaradi teh lastnosti se mnogi raje odločajo dom opremiti s sodobnim pohištvom. Posebej primerna je taka odločitev za mlade družine. Mali nadobudneži še ne znajo ceniti pohištva, zato bo slednje pod težkimi preizkušnjami njihove razposajene uporabe. Poleg tega je mogoče bistveno hitreje in bolj dostopno opremiti dom. Na voljo imamo tudi številne dostopne ter hkrati individualne ponudbe. Mnogi ponudniki lahko izdelajo sodobno pohištvo po meri in drugih povsem individualno zaželenih lastnostih. V nasprotju s prepričanjem investicija ni bistveno večja od konfekcijske ponudbe. Ne smemo pa pozabiti, da pri takšni izdelavi izdelajo pohištvo po nareku. Preprosto povedano : zaželimo si lahko praktično vse kar je mogoče izdelati. Kar je pomembna razlika od ponudbe, kjer imamo bistveno bolj ozek krog izbire. Praktično izbiramo zgolj med nekaj različnimi možnostmi.

Dom veliko pove o investitorju ter vseh, ki so imeli besedo pri odločanju.

Prenova kopalnice, dinamičen izziv

Prenova kopalnice je brez dvoma eden najbolj dinamičnih izzivov, kar jih pozna obnova doma .

Ker prenova kopalnice lahko poteka na tisoč in en način. Predvsem je razlaga ali so obnovitvena dela bolj ali manj temeljita. Razlogi za eno ali drugo odločitev so zelo različni, vsak investitor pa ima jasno tudi svoj prav. Nekateri menijo, da mora prenova kopalnice zajemati samo tista dela, ki so nujno potreba. Vsa ostala dela so nesmiselna, nepotrebna izguba časa in stroškov. V tem primeru se ohrani instalacija ter druga oprema, zamenja pa samo tisto, kar je dotrajano ali neuporabno. Nasprotno menijo vsi, katerim je prenova kopalnice investicija, ki jo ne opravljaš vsak dan ter želijo, da traja čim dlje. Vedo, da je instalacija in druga oprema v uporabi že veliko časa, ter da ima na drugi strani omejen rok uporabe. Natančnega roka uporabe nihče ne ve, lahko se ga le oceni. Vendar je potrebno vedeti, da v primeru konca uporabe oz. nastanku neuporabnosti, to pomeni tudi določene posledice. Kar z drugo besedo pomeni, da je potrebna vsaj delna prenova kopalnice. To pa je sila neprijetno, če je instalacija odpovedala v kratkem času po že izvedeni prenovi. Zato so dileme sila neprijetne, zahtevne, odgovorne in lahko pomenijo odločitev med večjimi ali bistveno večjimi stroški. V pomoč so nam lahko reference. Potrebno je zgolj najti primerne reference. To pomeni, da iščemo informacije pri vseh, ki imajo podobno izkušnjo. Za njimi je prenova kopalnice, vedo kaj so naredili, hkrati pa tudi mnogo takega, kar niso naredili. Vendar bi to storili, če bi imeli izkušnje uporabe v prihodnosti. Dobre reference pa so v splošnem tiste, ki imajo enake ali sorodne tehnične in druge lastnosti kot jih ima naš primer.

Prenova kopalnice mora med drugim temeljiti tudi na viziji prihodnosti oziroma mora investitor vedeti kaj želi imeti v prihodnosti.

štedilniki in kuhalna plošča

Štedilniki nas razvajajo

Štedilniki so zaradi vgrajene tradicionalne lastnosti velikokrat razvada.

Tradicionalna lastnost je lahko vir energije, razvajanje pa predvsem pomeni, da ga cenimo neracionalno. Racionalna ocena vključuje vse dejanske in predvidene stroške, ki jih bodo štedilniki prinesli v pričakovani dobi uporabe. Neracionalna ocena, pa ima druge kriterije. Takrat ne upoštevamo dejanske in predvidene stroške oziroma imajo manjšo težo v primerjavi z drugimi. Pogosti so pri obnovi starih hiš, kjer želimo, da štedilniki sovpadajo z želenim slogom. V tem primeru nas stroški, tako dejanski kot predvideni ne zanimajo, ampak izberemo tisto kar sodi v kuhinjo stare hiše. Enako lahko velja na nekatere druge primere. Štedilniki, ki delujejo na določen vir energije so lahko stroškovno ugodni, vendar je način oskrbe zahtevnejši oziroma težavnejši. Zato se v tem primeru odločimo za opcijo, ki nam nudi najenostavnejšo dobavo energije. Uporabnik je lahko oseba, ki nima prevoznega sredstva, dobava je zahtevnejša, zato so v teh primerih najboljša izbira štedilniki, ki delujejo z virom najbolj dostopne energije. Tako lahko jeklenko zamenja električna energija. Možni pa so tudi obratni primeri. Jeklenka je vir energije, ki je stabilen in ni odvisen od izpadov električne energije in podobnih težav. Dokler je v jeklenkah plin bodo štedilniki delovali. Zato so primerni na območjih, kjer je dobava električne energije otežena, večkrat motena ali celo nemogoča. Na to možnost velja včasih računat tudi v urbanih območjih, kjer je oskrba načeloma neprekinjena. Vsi poznamo naravne nesreče, ki prizadenejo razna območja, tudi naše na žalost ni izjema. V tem primeru lahko izberemo kombinacijo dveh energentov, ali zberemo dva štedilnika. Tako imamo tudi v primeru naravne nesreče ali kakšne druge ovirane oskrbe z elektrino energijo, zagotovljeno kakovost življenja. Odločitev je v rokah kupca, za dobro kakovost uporabe mora razmišljati in računati tudi s prihodnostjo.

Štedilniki so od primera do primera različni, temu primerno prinašajo različne izkušnje uporabe.

Več

pvc talne obloge

Talne obloge, občutek dobrega nakupa

Talne obloge kupujemo tako, da imamo dober nakup v svojih občutkih in izkušnjah zagotovljen. Dober občutek je zlata vredna lastnost tudi takrat, ko se kupuje talne obloge . Vsak bo znal povedati, da so talne obloge na voljo v zelo veliki paleti možnosti.

Veliko izbire včasih povzroči tudi zmedo. Vendar se ne gre zaradi tega obremenjevati, ampak raje poiskati načine, ki bodo pripomogli k dobremu nakupu. V osnovi je dobro vedeti, da so talne obloge narejene iz različnih materialov, imajo različne kakovostne in druge lastnosti, ne nazadanje se večina odločitev osredotoči okrog cene. Tako so lahko talne obloge dobre, vendar so za investitorja manj ugodne. Kar pomeni, da bo poiskal talne obloge, ki bodo za manjšo investicijo nudile vsaj podobne lastnosti. Seveda pa vsi nimajo takšnih izkušenj oziroma načinov odločanja. Vedo, da večja cena pomeni tudi višjo kakovost. Kar v primeru dolgoročnega nakupa še kako prav pride. Višja cena se bo upravičila skozi daljše časovno obdobje. Doplačilo na daljši rok izgubi svojo težo, možni pa so tudi prihranki. Talna obloga, ki je kakovostnejša bo zahtevala manj vzdrževanja, tudi čas uporabe je daljši. V tem času se manj kakovostna talna obloga že zamenja z novo oziroma daje videz, ki kliče po zamenjavi. Ker zamenjava ni enostavna to pomeni, da lahko s tem stroškom brez težav upravičimo dražji nakup. Skozi čas in trajanje ter številne druge boljše lastnosti. Ki seveda v času nakupa zahtevajo lahko večjo ali pa občutno večjo aktivnost.

Veliko pozornosti velja posvetiti tudi vzdrževanju. Talna obloga se od druge oziroma drugih v veliki meri loči po zahtevanem vzdrževanju. V nekaterih primerih je teh potrebnih vzdrževanj manj, so tudi manj zahtevna. Drugi primeri oziroma alternative talni oblogi pa zahtevajo več in bolj pogosta vzdrževalna dela. Talne obloge izbiramo premišljeno, poleg vsega moramo pred očmi imeti predvideno vzdrževanje in pričakovano življenjsko dobo.