Arhiv Značk: epiduralni porod

epiduralni porod

3 razlogi za epiduralni porod

  1. Široka dostopnost

Za epiduralni porod se v zadnjem času odloča vse več žensk, saj gre za najučinkovitejšo protibolečinsko metodo. V Sloveniji tako narašča število porodnišnic, ki nudijo 24-urno brezplačno možnost epiduralne analgezije, čeprav je ponekod ta še vedno plačljiva ali dostopna le v primeru, da se zanjo dogovorite vnaprej. Vse večje zanimanje za epiduralni porod, ki je bil v preteklosti precejšnja neznanka, povečuje tudi njegovo dostopnost. Slovenija se tako počasi, a vztrajno približuje trendu, ki ga narekujejo ostale evropske države, pri čemer je v ospredju predvsem Skandinavija – tam se namreč kar 90 odstotkov vseh nosečnic odloči za epiduralni porod.

 

  1. Varna izbira

Marsikatera ženska se boji negativnih posledic epiduralnega poroda, vendar gre v resnici za varen in rutiniran postopek – tako za otroka kot za mamo. Če se odločite zanj, bo že na začetku poroda v vaš epiduralni prostor (ob hrbtenjači) vstavljen majhen kateter, skozi katerega bo nato v določenih intervalih v vaše telo prehajal lokalni anestetik, ki bo omrtvičil dele, ki prevajajo bolečino ob popadkih.

 

  1.  Manj bolečin 

Seveda je glavni namen epiduralnega poroda zmanjševanje bolečin, ki so običajno prisotne pri rojevanje. Od nosečnice je odvisno, na kakšen način jih je sposobna  tolerirati. Če je tudi sicer vaš bolečinski prag relativno nizek, bi bilo morda dobro že vnaprej razmisliti o epiduralnem porodu. Na ta način boste imeli zagotovilo, da bo takrat, ko se bo »začelo zares«, prisoten anesteziolog, ki vas bo s svojim strokovnim znanjem vodil skozi proces – vse do tistega čarobnega trenutka, ko boste zaslišali prvi otrokov jok …