Arhiv Značk: estetska kirurgija

Estetska kirurgija

Estetska kirurgija nekoč in danes

V sodobnem svetu je videz pomemben gradnik osebnosti, zato je dandanes tudi estetska kirurgija panoga v vzponu.  Mnogi pa zato zmotno mislijo, da je estetska kirurgija sodoben fenomen, ki je povezan s sodobnim človekom, ki je postal do sebe in svojega videza vse bolj zahteven. V resnici pa temu ni tako. Estetsko kirurgijo so poznale in prakticirale več tisočletji stare civilizacije, najdemo pa jo tako rekoč po vseh koncih sveta.

Znano je, da si pripadnice določenih afriških plemen z kovinskimi obroči umetno podaljšujejo vrtove, moški pa si s posebno tehniko podkožno urezujejo različne vzorce in simbole. Na Kitajski je bilo običajno mladim dekletom in otrokom povijati stopala, saj velja malo stopalo za estetski standard. Presenetljivo pa je vedeti, kako dopolnjene tehnike estetske kirurgije so zdravniki uporabljali v starem Rimu. Panoga je bila takrat zelo razvita, po storitvah pa so povpraševali predvsem moški. Pogosto se je na njih izvajala neke vrste liposukcija oz. odstranjevanje podkožne maščobe na področju prsi. Prav tako so bili kirurgi izurjeni v odstranjevanju brazgotin, ki so ostale po morebitnih spopadih ali v vojnah. Zanimivo je, da je bila brazgotina, ki je nastala od bojevanja z mečem, stvar ponosa, če je zaznamovala sprednji del moškega telesa, vendar stvar velike sramote, če je bila vidna na hrbtu bojevnika. Slednja je namreč pomenila, da je vojak skušal zbežati iz bitke. Premožnejši Rimljani, ki so svoja telesa razkazovali ob kopanju v termah, so si seveda lahko privoščili to sramoto odstraniti.

Prepričanje, da je estetska kirurgija modna muha sodobnega zahodnega sveta, je zato zelo zmotno, saj so jo poznale različne kulture, v različnih krajih in časih.