Arhiv Značk: glukozamin

Glukozamin

Glukozamin je naravna sestavina številnih tkiv v telesu, in sicer ga je največ v ledvicah, hrustancu in jetrih, ki ima zelo pomembno vlogo pri nastajanju sklepnih površin kot so kite, kosti, nohti, koža, krvne žile, vezi, itd. Gre za vrsto aminosladkorja, ki velja za enega izmed najbolj osnovnih gradnikov v biosintezi številnih snovi, med drugim tudi z glikoproteini in glikolipidi, ki so v močni povezavi z zgradbo in funkcijo sklepov. Obenem je glukozamin tudi sestavni del celičnih sten, beljakovin na celični površini in strukturnih molekul, ki celico držijo skupaj. Glukozamin pri nas sodi me zdravila brez recepta, in sicer se ga jemlje v primerih bolezni kot je osteoartroza, pogosto pa je predpisan tudi profesionalnim in rekreativnim športnikom, da bi preprečili obrabo hrustanca.

Glukozamin pomaga pri lajšanju težav s sklepi

Glukozamin se pridobiva na dva načina, in sicer najbolj pogosto iz hitina ali pa iz sintetične proizvodnje in fermantacijo žitaric. Njegova uporaba ima številne pozitivne učinke, eden izmed njih je tudi zaviranje nastajanja encimov in ostalih snovi, ki pripomorejo k poškodbam hrustančnega tkiva in smrti celic v njem. Tako je po mnenju strokovnjakov glukozamin druga najbolj učinkovita terapija za srednje hude primere osteoartroze ter v primerih kot je rehabilitacija po operaciji kolena, diabatesu, itd. Najbolj pogost način njegove uporabe je oralno preko različnih tablet, kapsul, praška ali tekočine, jemlje pa se ga lahko tudi preko injekcije ali mazila. Stranski učinki glukozamina so redki, lahko pa se pojavijo težave kot je glavobol, nespečnost, vrtoglavica ali bolečine v želodcu. Med izredno redkimi stranskimi učinki pa so slabost, bruhanje, izguba apetita in zaprtje.

Glukozamin in področja njegove uporabe

Kaj sploh je glukozamin? V osnovi je aminosladkor, ki se že naravno nahaja v človeškem telesu. Največ ga je v hrustancu in vezivnem tkivu. Glukozamin je sicer gradnik v strukturi hitina in ga v naravi najdemo v skeletu rakov, lupinah školjk in žuželk ter v stenah celic od gliv. Glukozamin se dodaja tudi v različne izdelke, ki segajo od zdravil na recept pa do raznih prehranskih dopolnil. Poudariti moramo, da ima glukozamin v človeškem telesu predvsem zaščitno funkcijo, ki je usmerjena v preprečevanje obrabe hrustanca, pospešuje njegov nastanek in povečuje gibljivost sklepov.

bolečine v sklepih

Na podlagi tega lahko vidimo, zakaj se glukozamin uporablja pri zdravljenju bolezni sklepov pa tudi športnih poškodb. Zelo pogosto se glukozamin sulfat uporablja v zdravilih, ki delujejo proti simptomom artritisa. Pridobiva pa se ga lahko sintetično ali pa iz lupine školjk. Njegova učinkovitost in varna uporaba je bila že večkrat znanstveno dokazana, zato se ga aktivno uporablja pri zdravljenju vseh bolezni sklepov, artritisa in pri športnih poškodbah. Kar se športa tiče, ga nekateri priporočajo tudi kot snov, ki pospešuje regeneracijo. Pri športih, ki močno obremenjujejo telesne sklepe, morajo športniki vmes nekaj dni tudi počivati, da se sklepi spočijejo. Glukozamin naj bi ta proces nekoliko pohitril, zaradi česar ga nekateri športniki dodajajo k svoji prehrani kot prehranski dodatek, med katere spadajo tudi vitamini, minerali in druge snovi. Ne glede na to ali imamo težave s sklepi zaradi bolezni, poškodbe ali želimo sklepe le hitreje regenerirati, nam bo pri tem glukozamin v veliko pomoč, saj za to trditvijo ne stojijo le znanstvene študije ampak tudi številni primeri iz prakse, kjer je glukozamin že pomagal.

 

glukozamin

Glukozamin pomaga pri lajšanju težav s sklepi

Glukozamin je snov, ki se jo danes precej pogosto uporablja pri težavah, ki se pojavijo pri sklepih. Povedati je potrebno, da je to snov, ki jo v majhnih količinah najdemo v hrani, ki jo uživamo vsak dan. Glukozamin pa se proizvaja tudi v našem telesu in sicer v predelih s hrustancem. Poleg sintetičnega pridobivanja glukozamina obstaja tudi pridobivanje iz narave in sicer iz hitina, ki se nahaja v lupinah školjk. Glede na raziskave je ta glutozamin sulfat varen in učinkovit pri uporabi.

 

Kadar se pojavijo simptomi artroze, je glukozamin snov, ki je po mnenju številnih zdravnikov in strokovnjakov primerna za lajšanje simptomov. V nekaterih državah Evropske unije je bil glukozamin najpomembnejši faktor pri zdravljenju takšnih bolezni. Znanstvene študije so dokazale, da se pri dodatnem uživanju glukozamin porazdeli v telesu na mesta, kjer je potreben. Tako so denimo bolniki že po treh tednih jemanje te snovi kar v 80 odstotkih izkazovali izboljšanje zdravstvenega stanja. Glukozamin je imel pozitivne učinke celo na tistih pacientih, ki so imeli to nesrečo, da jim pred tem nobeno drugo zdravilo ni pomagalo pri lajšanju simptomov njihove bolezni. V zadnjem času je bilo narejenih veliko študij, ki dokazujejo, da je glukozamin neškodljiv in da lahko močno pripomore pri obnovi hrustanca, predvsem pa preprečuje, da bi še obstoječi hrustanec nadalje razpadal. Študije, ki so dokazovale učinkovitost, so bile narejene na podlagi glukozamin sulfata, ki so ga testne osebe jemale oralno in sicer v obliki praška. Prav zato številni strokovnjaki priporočajo, da ljudje s takšnimi težavami poskusijo dodati glukozamin za obdobje, ki traja vsaj nekaj tednov.