Arhiv Značk: hobi

modelirna masa

Ustvarjanje z modelirno maso in barvo

Modelirna masa je izvrsten izdelek. Je zelo podobna glini, vendar s to razliko, da se gliha žge pri izredno visokih temperaturah, ki jih doma ne moremo doseči, modelirno maso pa lahko zapečemo v pečici pri dobrih sto stopinjah. Izdelki se v pečici utrjujejo približno 30 minut. Na modelirno maso lahko nalepite nalepke, jih pobarvate in polakirate. Iz modelirne mase lahko izdelate nakit, uhane, obeske, prstane, drobne dekorativne predmete, vse pa je odvisno od vaše domišljije.

Modelirno maso lahko kupite v več različnih barvah in jih kombinirate po vaših željah. Z mešanjem osnovnih barv lahko brez problema dobite različne poljubne barvne odtenke. Dokler se masa še ni strdila jo lahko ponovno pregnetete in oblikujete po svojih željah. Če jo boste shranili v polivinilastih vrečkah posodah s pokrovom vam bo modelirna masa zdržala dolgo časa. Ko bo vaš izdelek končan vam je potrebno segreti le pečico na okoli 130 stopinj izdelek pa postaviti v pečico za okoli pol ure.

Da boste izdelek lahko kar najbolje oblikovali, ga je pred uporabo potrebno temeljito pregnesti, s tem boste masi povrnili elastičnost in možnost za oblikovanje. Manjše kose boste zgnetli veliko lažje, zato se dela lotite postopoma. Pri oblikovanju modelirne mase si lahko pomagate z različnimi pripomočki, uporabite lahko modelirke, nože, lopatice, šivanke, ravnila ali druge pripomočke. Če boste končni izdelek polakirali, bo ta dobil še dodaten sijaj. Ustvarjanje je lahko zelo zanimiv hobi, izdelke pa lahko izdelujete s celotno družino.