Arhiv Značk: indija

Andamanski otoki, raj sredi ničesar

Andamanski otoki so tropski raj vzhodno od Bengalskega zaliva .

Sredi ničesar se Andamanski otoki zaradi bistveno večjih sosednji območji, kot je indijska podcelina na zahodu. Na zemljevidu Indije ali širšega območja, jih namreč komaj opazimo. Pozorni moramo biti na drobcene pike kopnega v vzhodnem delu Bengalskega zaliva. Od indijske obale so Andamanski otoki oddaljeni tisoč kilometrov, temu primerno je potrebno izbirati potovanje z letalom ali ladje. Andamanski otoki so le del skupine otokov, drugi del so Nikobarski otoki. Skupini otokov sta ločeni z vzporednikom deset stopinj severno ležijo Andamanski otoki, južno pa Nikobarski otoki. Otoški skupini sta poleg tega tudi ločnica med Andamanskim morjem in Indijskim oceanom. Andamansko morje se nahaja na vzhodu otoških skupin, Indijski ocean pa na zahodni strani. Andamanski otoki so v primerjavi z NIkobarskimi številčnejši, skupno jih je petsto šestinsedemdeset. Nikobarskih otokov je za razliko skupaj dvaindvajset. V zgodovinskih virih so Andamanski otoki omenjeni v starih zapisih, zaradi njihove strateške lege na poti med Indijo in Kitajsko. Opis se nanaša predvsem na monsune, ki vladajo na tem delu sveta v različnih obdobjih leta. Ter s tem v veliki meri vplivajo na plovbo na tem odseku poti med Indijo in Kitajsko. Drugi pomembni zgodovinski dogodek se je zgodil leta tisoč sedemsto oseminosemdeset, ko je bilo otočje izbrano za zaporniško območje. Prvotne zaporniške prebivalce so zdesetkale številne bolezni ter za nekaj časa tudi prekinile delovanje zaporniškega območja. Šele z odkritjem pravega vzroka za bolezni, se je naseljevanje nadaljevalo sredi devetnajstega stoletja. Danes so Andamanski otoki znani predvsem po turizmu ter neizprosni naravi. Leta dva tisoč štiri je potres povzročil cunami, ki je terjal veliko število žrtev. Do današnjih dni si je življenje na otokih v veliki meri opomogli, domačini in številni obiskovalci lahko ponovno uživajo v pravem tropskem vzdušju.

Andamanski otoki so lahko prijetna popestritev obiska Indije ali pa samostojen cilj letovanja.

Več informacij

Indija, dežela strasti in raznolikih obrazov

IndijaIndija je zelo posebna in raznolika dežela, umeščena v Južno Azijo ter obsega večji del Indijske podceline, poleg tega pa je druga največja država sveta. Svojo raznolikost  in pestrost nam pokaže že v tem, da njeni prebivalci govorijo več kot sto različnih jezikov.

Indija je za naše pojme velikanska dežela, v njej pa živi množica različnih narodov in se med seboj brezpogojno prepletajo  najrazličnejše  kulture, zato je precej težko govoriti o eni sami, enoviti kulturi. A prav vse narode med seboj povezuje globoka vernost. Ne glede v katero vero kdo spada, Indija je dežela, kjer je vera glavna opora kulture. Indija je dežela, kjer njen obiskovalec najde veliko inspiracij, ter si nabere mnogo izkušenj, saj je to država, ki velja za eno izmed najstarejših središč civilizacij na svetu. Avantur željnega obiskovalca obisk Indije popelje vse od mogočne Himalaje, pa tja do tropskih plaž, ter spet nazaj na realna tla indijskih ulic. Indija je dežela polna različnih kontrastov in ekstremov, ki jih povprečen človek iz Zahoda dokaj težko razume. Sveta reka Ganges, puščava Rajasthan , dežela petih rek, luksuzno zelenje Kerale, raznoliko podnebje, različne vere in rase, vse to je ta skrivnostna dežela začimb Indija.

Indija – več informacij: http://www.agencija-oskar.si/indija.html