Arhiv Značk: izpadanje las

Izpadanje las pri moških

Izpadanje las pri moških in ženskah

Izpadanje las je vedno bil in vedno bo strah in trepet vsakega človeka, ki mu njegov videz nekaj pomeni. Ljudje smo navajeni, da se gledamo v oči, tako da imamo pred seboj vedno predvsem glavo osebe s katero govorimo, jo opazujemo oz. smo z njo v nekem osebnem stiku. Urejena pričeska ustvari podobo urjenega človeka in če na glavi ni več veliko las, morajo mnogi, ki želijo biti urejeni, poseči po drastičnem ukrepu: britje preostalih las. Tisti, ki imajo lepo obliko lobanje in jim obrita glava pristaja, imajo srečo, tisti, ki te sreče nimajo, pa lahko posežejo po modnih lasuljah ali pa se sprijaznijo. Do določene mere se lahko izpadanje las prepreči in včasih je možno tudi vzpostaviti prvotno stanje. Vse je odvisno od razloga, zaradi katerega se je pojavilo izpadanje las.

Eden izmed najbolj pogostih vzrokov je tako imenovano prehodno izpadanje las. Običajno je za tem izpadanjem nek vzrok, ki se je pojavil nekaj tednov ali celo mesecev preden se je pričelo izpadanje las. Oseba, ki je že nekaj mesecev na hudi dieti, na kateri ima močno omejen kalorični vnos, lahko zazna izpadanje las. To se lahko pojavi tudi pri osebah, ki so v zelo hudem stresu. Včasih je izpadanje las lahko tudi posledica jemanja kakšnih zdravil ali uživanja neprimerne hrane. Med zelo pogoste razloge za prehodno izpadanje las pa spadajo tudi hormonska neravnovesja. Predvsem pri ženskah po porodu ali po prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet se lahko pojavi prehodno izpadanje las. V vseh teh naštetih primerih se lasje s časom povrnejo nazaj v prvotno stanje, tako da dejansko ni potrebno skrbeti, da bo oseba postala plešasta.

Trajna plešavost je običajno dedna. Od matere ali očeta podedujemo gen, ki povzroči izpadanje las. Najprej se lasje ošibijo, nato se pričnejo lomiti in krajšati, nato pa izpadejo. V teh primerih lasje ne zrastejo več.

Več informacij in člankov