Arhiv Značk: izpuščaji

izpuščaji pri dojenčkih

Izpuščaji pri dojenčkih

Oblike izpuščajev pri dojenčku in mesto pojavitve

Izpuščaji se pri dojenčkih običajno pojavljajo v obliki pordele, otekle in srbeče kože, ki pri otroku nemalokrat sproži hud jok in praskanje. Prisotni so lahko tudi mehurčki, pikice ali luske. Najpogosteje se izpuščaji pri dojenčkih pojavljajo po licih in trupu, v nekaterih primerih pa tudi po okončinah ali celo po lasišču.

Najpogostejši vzroki za izpuščaje pri dojenčkih

Vzroki za pojav izpuščajev pri dojenčku so lahko številni. Pogosto se izpuščaji pojavijo kot posledica izpostavljenosti soncu, saj je dojenčkova koža petkrat tanjša od kože odraslega in zato izredno občutljiva. Nastanek izpuščajev je lahko povezan tudi z alergijo na določena živila (kravje mleko, jajca, arašidi …), kar običajno zahteva posebno dieto. Vzroki sicer niso vedno tako drastični in jih je možno odpraviti na precej bolj enostaven način. Včasih se izpuščaji pojavijo zaradi neprimernih ali preveč agresivnih mazil oziroma izdelkov za nego kože. Izpuščaji v pleničnem predelu so najpogosteje posledica vlage, toplote in trenja, zato je priporočljivo redno menjavanje plenic (vsaj na 3 ure). Tudi nasploh naj bodo dojenčkova oblačila čim bolj zračna, pri pranju pa ne pretiravajte z uporabo mehčalca, saj lahko prav ta povzroča draženje kože in nastanek neprijetnih izpuščajev.

Kdaj k zdravniku?

Vsak izpuščaj še ni nujno razlog za preplah in obisk zdravnika. Poskusite zamenjati izdelke za nego kože z manj agresivnimi – obstajajo tudi posebne linije naravne kozmetike, namenjene prav občutljivi dojenčkovi koži. Priporoča se uporaba hladilnega mazila z olivnim ali mandljevim oljem. Pri umivanju uporabljajte blaga alkalna mila (pH-vrednost 5,5). Posvet s farmacevtom bo v večini primerov zadoščal, saj se pogosto srečujejo z izpuščaji pri dojenčkih in vam tako lahko priporočijo ustrezen izdelek za nego razdražene otroške kože. Če izpuščaji v nekaj dneh ne izginejo, pa je obisk pediatra nujen. Ta bo poiskal pravi vzrok za nastanek izpuščajev in vam svetoval, kako jih odpraviti.