Arhiv Značk: klimakterij

Klimakterij

Klimakterij, obdobje preden se pojavi menopavza

Preden nastopi menopavza, običajno vstopi ženska v obdobje tako imenovanega klimakterija. To je obdobje, ki nastopi nekaj let pred zadnjo menstruacijo, kar pomeni, da se pričnejo počasi pojavljati simptomi, ki jih povzroča menopavza. Tehnično gledano nastopi menopavza takrat, kadar ženska v zrelem obdobju njenega življenja več kot eno let ni imela menstruacije.

Znaki klimakterija so kar številni in zelo pomembno je, da se ne zamenjujejo z zdravstvenimi težavami. Vse faze, ki jih povzroča menopavza, niso bolezenska stanja, ampak so povsem normalni biološki procesi, ki sem jim ne more izogniti nobena ženska. Okrog 60 odstotkov vseh žensk bo v obdobju klimakterija, ki predstavlja fazo, preden se menopavza razvije v celoti, bo doživljalo enega ali več od sledečih simptomov. Preden se pojavi menopavza se pričnejo zelo pogosto pojavljati vročinski vali. Občutek toplote, rdečica na obrazu in težko prenašanje temperaturnih sprememb so običajni znaki, ki se pojavljajo in lahko nakazujejo, da se bliža menopavza. Zelo značilen simptom je tudi nočno potenje, ki se lahko pojavlja vsako noč ali pa le nekaj dni v tednu.

Zelo pogost simptom, ki kaže na to, da se lahko bliža menopavza, je tudi občutek nemirnosti in razdražljivosti. Gre za psihološko spremembo, ki je prav tako kot vsi drugi simptomi le prehodne narave. V povezavi s tem ali pa ločeno, lahko obdobje, preden se menopavza v celoti razvije, prinese tudi nekoliko povišan krvni pritisk. Ker pa je visok krvni tlak povezan s številnimi hudimi boleznimi srca in ožilja, je pomembno predvsem to, da se o tem posvetujete z zdravnikom, saj je lahko razlog tudi drugje. Obdobje, preden se pojavi menopavza, večkrat predstavlja tudi čas, ko prične ženska pridobivati odvečne kilograme, lahko se pojavi tudi rahla depresija oziroma nihanje razpoloženja. Vendar pa ni nujno, da se klimakterij pojavi pri vsaki ženska, menopavza lahko nastopi tudi takoj brez te vmesne faze.

http://fidimed.si/