Arhiv Značk: kopalke

Kopalke, oblačila dopustniških dni

Kopalke večinoma sodijo med poletna oblačila v času letnega dopusta na morju.

Manjši odstotek ljudi kopalke uporablja v hladnejših delih leta. To so predvsem aktivni rekreativci in športniki, ki v bazenih skrbijo za ohranjanje kondicije, drugim pa je cilj plavanja v zimskih mesecih lepa postava. Predvidene aktivnosti, tip postave, želje uporabnika ter drugi dejavniki veliko odločajo o tem, kakšne kopalke bodo izbrane. Bolj aktivnim osebam je predvsem pomembno, da jih kopalke ne ovirajo pri gibalnih aktivnostih ter omogočajo enostavno vzdrževanje. Pravo nasprotje so izbira oseb, ki željo z kopalkami prikriti telesne posebnosti in pomanjkljivosti. V tem primeru se izbira osredotoča na barvo, izvedbo, kroje in druge značilnosti. Večina pa kopalke izbira po mešanici zelo različnih, velikokrat individualno pogojenim dejavnikom nakupa. Mlajše generacije kupujejo drugačne kopalke, kot vse ostale starejše generacije. Hkrati pa se iz obdobja v obdobja moda kopalk spreminja. Pred sto in več leti je bilo kopalno oblačilo dobesedno oblačilo. Takrat je moralo zaradi zakonov in morale kopalno oblačilo pokrivati večji del telesa, izjema so bile roke in spodnji del nog. V osnovi pa je šlo za spodnje perilo, v različnih izvedbah za moški in ženski spol. Prava revolucija se je zgodila po drugi svetovni vojni, ko so prišle na tržišče bikinke, za izdelavo se začne uporabljati nove materiale, vedno pa je bilo oblikovanje in kupovanje povezano z show businessom. Kopalke ki so jih nosile znane filmske zvezde in druge znane osebe, so kmalu postale modne. Pri tem so se neprestano menjavale izvedbe, priljubljene barve in druge osnovne značilnosti. Dvodelne kopalke so tako v določenih obdobjih zamenjale enodelne, za različna obdobja so bile značilne tudi tipične barve in druge značilnosti. Podoben razvoj in spremembe gre pričakovati tudi v prihodnosti, narekovali jih bodo številni dejavniki.

Kopalke so se skozi čas spreminjale skladno z zakoni, moralo, modo in javnim mnenjem.

https://www.nama.si/namini-nasveti/kaksne-kopalke-boste-nosili-v-letu-2017

Vrste kopalk

Kopalke so oblačilo, ki ga prav vsi potrebujemo. Nekateri se nanj spomnimo le v poletnih mesecih, ko se odpravimo na dopust oz. na morje, na kakšno jezero ali se hladimo v rekah. Drugi, ki imajo več časa in obiskujejo razne toplice ter druga kopališča, kjer je kopanje možno tudi v zimskih mesecih, bodo kopalke tudi pozimi poiskali v omarah.
Ženske kopalke v osnovi ločimo na enodelne in dvodelne. Pri enodelnih velja, da je trebuh pokrit saj so sestavljene iz enega samega dela. Včasih je lahko tako pokrita celotna površina trebuha ali pa sta dela med seboj povezana s tanjšim pasom. Če se odločite za enodelne kopalke, je dosti odvisno tudi od vaše samozavesti, kako zapeljive kopalke boste izbrali.
Dvodelne so vedno sestavljene iz zgornjega in spodnjega dela. Poleg čisto običajnih kopalk, ki jih na plažah tudi največkrat opazimo, obstajajo še različne drugačne izvedbe. Med bolj popularnimi in splošno znanimi so bikini kopalke.

Moške kopalke se prav tako lahko močno razlikujejo. Poznamo namreč več vrst. Med mladimi so vse bolj priljubljene kopalne hlače. Kopalne hlače so podobne običajnim kratkim hlačam, le da so narejene iz takšnih materialov, ki se hitro sušijo. Nekatere imajo lahko celo žepe in so uporabne tudi kot običajne kratke hlače.
Starejši še vedno prisegajo na tradicionalne kopalke, ki po svoji obliki spominjajo na običajne spodnje hlače. V zadnjem času pa se vse bolj uveljavlja tudi nov tip moških kopalk, ki je vsaj po količini blaga, ki se zanje porabi, nekje med tradicionalnimi kopalkami in kopalnimi hlačami. Gre za kopalke, ki po svoji obliki še najbolj spominjajo na tako imenovane boksarice in so tudi vsako leto bolj pogoste.