Arhiv Značk: kopalnica

tuš kopalnica

Tuš kabina, osnovna osebna higiena

Tuš kabina je osnovna osebna higiena velikega števila ljudi.

Tuš je prostor namenjen osebni higieni ter način zagotavljanja osebne higiene. Drug način je kad oz. namakanje v kadi. Razlika med načinoma je velika, temu primerno ima vsak način določeno število privržencev. Niso pa redki primeri, ko je v kopalnici prisotna tako tuš kabina kot kad. Imamo pa tudi izvedbe, ki so kompromis med obema načinoma. Praktično gre za kad, ki ima v zasnovi predvideno mesto za tuširanje. Največkrat je dodana zaščita, da vodni curek ne bi močil kopalnice oz. prostora v katerem je takšna izvedba nameščena. V osnovi je tuš kabina odločitev za zagotavljanje osebne higiene po načelu hitro in učinkovito. To pomeni od pet do deset minut ter poraba okrog sto litrov vode. Zato je sila priročen način zagotavljanja osebne higiene. Ljudje smo seveda na tem področju različno zahtevni. Posebno se to kaže v toplejših obdobjih leta ter pri čiščenju umazanji s telesa. V toplejši delih leta vročina povzroča znojenje. Nekatere osebe se bolj druge manj znojijo, razlika je tudi v sprejemljivosti znoja. Imamo osebe, ki željo znoj čim prej odstraniti. Ter druge, ki jih znoj na koži ne moti pretirano. Čistoča telesa je v poletnih mesecih torej bolj kot na nečistoče usmerjena v odstranjevanje znoja s kože. Zato je tuš kabina bolj uporabna v poletnih mesecih. Niso redki primeri, ko gre za večkratno tuširanje v enem dnevu. Dileme z vidika uporabnosti torej ni. Zagotavljanje uporabnosti je povezano z vzdrževanjem. V veliki meri jo zagotavlja čiščenje. Umazana tuš kabina ne bo uporabna. Več ali manj odvisno od uporabnika ter umazanije same. Zagotavljanje čistoče je odvisno predvsem od rednosti čiščenja ter same izvedbe. Za čiščenje je tuš kabina lahko zelo različno zahtevna. V osnovi zahtevnost določajo materiali, zasnova, zgradba in izvedba.

Tuš kabina predstavlja praktično alternativo klasični kopalni kadi.

Prenova kopalnice, dinamičen izziv

Prenova kopalnice je brez dvoma eden najbolj dinamičnih izzivov, kar jih pozna obnova doma .

Ker prenova kopalnice lahko poteka na tisoč in en način. Predvsem je razlaga ali so obnovitvena dela bolj ali manj temeljita. Razlogi za eno ali drugo odločitev so zelo različni, vsak investitor pa ima jasno tudi svoj prav. Nekateri menijo, da mora prenova kopalnice zajemati samo tista dela, ki so nujno potreba. Vsa ostala dela so nesmiselna, nepotrebna izguba časa in stroškov. V tem primeru se ohrani instalacija ter druga oprema, zamenja pa samo tisto, kar je dotrajano ali neuporabno. Nasprotno menijo vsi, katerim je prenova kopalnice investicija, ki jo ne opravljaš vsak dan ter želijo, da traja čim dlje. Vedo, da je instalacija in druga oprema v uporabi že veliko časa, ter da ima na drugi strani omejen rok uporabe. Natančnega roka uporabe nihče ne ve, lahko se ga le oceni. Vendar je potrebno vedeti, da v primeru konca uporabe oz. nastanku neuporabnosti, to pomeni tudi določene posledice. Kar z drugo besedo pomeni, da je potrebna vsaj delna prenova kopalnice. To pa je sila neprijetno, če je instalacija odpovedala v kratkem času po že izvedeni prenovi. Zato so dileme sila neprijetne, zahtevne, odgovorne in lahko pomenijo odločitev med večjimi ali bistveno večjimi stroški. V pomoč so nam lahko reference. Potrebno je zgolj najti primerne reference. To pomeni, da iščemo informacije pri vseh, ki imajo podobno izkušnjo. Za njimi je prenova kopalnice, vedo kaj so naredili, hkrati pa tudi mnogo takega, kar niso naredili. Vendar bi to storili, če bi imeli izkušnje uporabe v prihodnosti. Dobre reference pa so v splošnem tiste, ki imajo enake ali sorodne tehnične in druge lastnosti kot jih ima naš primer.

Prenova kopalnice mora med drugim temeljiti tudi na viziji prihodnosti oziroma mora investitor vedeti kaj želi imeti v prihodnosti.

Slike kopalnic, popestritev monotonosti

Slike kopalnic nudijo popestritev monotonosti .

Možnosti izbire slike kopalnic so velike in raznolike, omogočajo spremeniti vzdušje v pomembnem življenjskem prostoru. Človekov življenjski prostor je razdeljen na prostore intimne narave, ter druge prostore. V intimnih prostorih je življenje povsem drugačno, kot v javnih prostorih, zato ti prostori zahtevajo pri oblikovanju in urejanju poseben pristop. Za slike kopalnic smo že praktično vsi slišali, ne gre za nobeno posebno novost, bolj redka je njihova uporaba v praksi. Slikanje kopalnic so poznale že stare kulture in civilizacije, razlika z današnjim časom je neprimerljiva. V preteklosti so si slike kopalnic lahko privoščili redki, večina ostalih kopalnice sploh ni imela. Danes so obratno kopalnice praktično življenjski standard oziroma minimum življenjskih potreb. Brez kopalnice praktično ne govorimo o življenjskem prostoru, ampak govorimo o nekem približku življenjskega prostora. Ostajajo pa slike kopalnic redkost. Predvsem v klasičnem smislu. Veliko bolj pogosti so vzorci keramike oziroma izkoristek možnosti, ki jih ponuja keramika. Tudi keramika je zelo stara človeška iznajdba, na nekaterih starejših objektih starih več stoletji lahko občudujemo mojstrstvo. Možnosti so danes veliko večje in bolj dostopno. Vse kar potrebujemo je zgolj domišljija ter sposobnost ocene in predvidevanja. Barvna paleta izbire je praktično popolna, tudi vzorcev ter drugih možnosti dekorja in dodatka ne primanjkuje. Potrebno je zgolj biti sposoben iz ponujenega ustvariti zaželene slike kopalnic. Klasična izvedba je nekaj čisto drugega, tu govorimo o pravih mojstrovinah, ki zahtevajo predvsem sposobnost investiranja. Vse drugo pa je narejeno po nareku naročnika. V tem primeru ni potrebno veliko izbire in prilagajanja, ampak se neposredno dobi tisto, kar naročnik želi. Ves napor naročnika je predvsem izbrati motiv, izvedbo in druge lastnosti. Za vse ostalo pa poskrbijo mojstri.

O motivih nima smisla razpravljati, ker je to osebna izbira, izvedba pa je dobrodošla tema razmišljanj pred odločitvijo, kakšne slike kopalnic bodo na daljši rok nudile največ.

http://www.merkur.si/kopalnica