Arhiv Značk: kozmetika za moške

Kozmetika za moške: 3 preživeti miti

Kozmetika ni namenjena moškim, temveč le ženskam.

Vsaka koža potrebuje ustrezno nego, res pa je, da se moška koža razlikuje od ženske, zato obstaja tudi posebna kozmetika za moške. Mit o tem, da je kozmetika namenjena le ženskam, je torej že davno preživet, le redki posamezniki se ga še oklepajo. Tudi kozmetična industrija je spoznala, da je lahko kozmetika za moške prava tržna niša, zato postaja tudi na tem področju ponudba vedno bolj pestra. Že dolgo časa niso le ženske tiste, ki skrbijo za svoj urejen videz.

Urejen moški = pomehkužen moški.

Uporaba kozmetike za moške je postala nekaj tako vsakdanjega, da le redki v tem še vedno vidijo znak feminizacije, pomehkuženja, kot se je to dogajalo v preteklosti. temveč velja prej obratno. Mnoge ženske dajejo namreč prednost sodobnim, urejenim moškim, ki jim ni vseeno za lasten videz in se jim zdi uporaba osnovne kozmetike za moške nekaj povsem naravnega. Urejen moški je namreč tudi samozavesten moški, kar mu daje prav posebno privlačnost.

Ženske preživijo v kopalnici več časa kot moški.

Z vse pogostejšo uporabo kozmetike za moške se je seveda podaljšal tudi čas, ki ga povprečen moški preživi v kopalnici. Če je še do nedavnega veljalo, da so le ženske tiste, ki dnevno posvetijo precej časa urejanju, pa se tovrstni miti vse bolj podirajo. Mnoge raziskave namreč kažejo, da naj bi povprečen sodoben moški skrbi za videz namenil celo več kot 80 minut dnevno, medtem ko pri ženskah ta čas v povprečju znaša 75 minut. Zdi se torej, da je kozmetika za moške resnično postala prava tržna niša 21. stoletja.

            

Kozmetika za moške – 2 skrajnosti

Predsodki glede uporabe kozmetike za moške

Kozmetika za moške je še vedno večja tabu tema, kot si morda predstavljate, kar velja posebej za starejše generacije, ki uporabo kozmetike povezuje predvsem z ženskami. Kot posledica tega stereotipa se pojavljajo podatki, da kar vsak peti moški ne uporablja dezodoranta, ki naj bi spadal med najbolj osnovno kozmetiko za moške. S tem je seveda povezan neprijeten vonj, ki je lahko precej moteč za okolico in kaže na pomanjkanje osebne higiene. Kozmetike za moške torej ne bi smeli preprosto enačiti s poženščenim lepotičenjem, temveč je uporaba določenih izdelkov pogoj za urejen in čist videz. Mlajše generacije moških se tega vse bolj zavedajo, zato tudi pogosteje posegajo po kozmetiki za moške

 

Pretirana uporaba

Seveda pa se je, kar se tiče uporabe kozmetike za moške, pojavila tudi druga skrajnost – pretirana uporaba, ki neredko meji celo na obsesijo. Za tovrsten tip sodobnega moškega se je uveljavil izraz metroseksualec. Gre sicer za heteroseksualnega moškega, ki pa posveča ogromno časa skrbi za svoj zunanji videz, običajno še precej več kot povprečna ženska. Mit o tem, da so le ženske tiste, ki preživijo ogromno časa v kopalnici, se torej vse bolj razblinja. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da so ravno tako imenovani metroseksualci največji porabniki kozmetike za moškekozmetična industrija je tega seveda vesela, kaj pa njihova koža? Osnovna nega kože je seveda nujna, vendar pa lahko pretirana uporaba kozmetike za moške povzroči ravno obraten učinek, kot bi si ga verjetno želeli. Koža se hitreje stara, je bolj občutljiva, pride lahko celo do alergijskih reakcij. Če ste torej reden uporabnik kozmetike za moške, bi morda veljalo razmisliti o nakupu naravnih kozmetičnih izdelkov za moške, ki so precej bolj prijazni do kože. Zmernost pa je konec koncev še vedno najboljša izbira …