Arhiv Značk: kozmetika za novorojenčka

kozmetika za novorojenčka

Kozmetika za novorojenčka

Naj bo zmernost vaše glavno vodilo   

Starši želijo ponuditi svojemu novorojenčku le najboljše, tudi kar se tiče nege kože, pri tem pa obstaja nevarnost, da zaidejo v pretiravanje. Ponudba kozmetike za novorojenčke je bogata, kar vas lahko hitro zavede in premami. Zavedati se morate, da je novorojenčkova koža kar petkrat tanjša od kože odraslega človeka, kar seveda pomeni tudi večjo absorpcijo sestavin, ki jih nanjo nanesete, v telo. Pri uporabi kozmetike za novorojenčka je torej pomembna predvsem zmernost – uporabljajte le najnujnejše izdelke, ki pa naj bodo karseda kvalitetni. Pri novorojenčkih se prav tako ne priporoča prepogosto umivanje, četudi le z vodo. Vsaj na začetku naj kopanje ne poteka več kot enkrat tedensko.

Osnovna kozmetika za novorojenčka   

Kateri izdelki spadajo med osnovno kozmetiko za novorojenčka? V prvih tednih boste potrebovali predvsem kakovostno hladilno mazilo, trdo milo za kopanje, mandljevo ali olivno olje, kremo proti izsušitvi in fiziološko raztopino. Ostale izdelke lahko kupujete kasneje in po potrebi. Mnogo bodočih staršev pred rojstvom otroka, še posebej če gre za njihovega prvega, pretirava z nakupom kozmetike za novorojenčka, ki ji nato poteče rok uporabe. Ne mečite torej po nepotrebnem denarja v smeti …

Dajte prednost naravi!   

Če je le mogoče, naj bo kozmetika za novorojenčka čim bolj naravna. Preverite posebne linije organske kozmetike za novorojenčke, ki jih lahko najdete kar na spletu – presenečeni boste nad bogato ponudbo. Čeprav so naravni izdelki res nekoliko dražji, pa je v vsakem primeru bolje staviti na kvaliteto kot na kvantiteto. Zmanjšajte količino kozmetike za novorojenčke in se raje odločite za kakovost – nežna otroška koža vam bo hvaležna. 

Je kozmetika za novorojenčka varna?

Se kdaj sprašujete, ali so produkti za novorojenčke dejansko varni? Izsledki študij kažejo, da mnogo preizkušenih izdelkov povzroča težave z zdravjem. Poraja se vprašanje, koliko nas preveri nalepke na izdelkih, da bi se prepričali o varnosti le-teh. Novorojenčki se rodijo s slabotnim imunskim sistemom, zato je treba poskrbeti za uporabo neškodljive kozmetike.

 

  • Bolezni dihal

Pogosto uporabljate puder za telo? Res lepo diši, toda raziskave so pokazale, da pogosta uporaba te vrste kozmetike za novorojenčke  vodi v razvoj pljučnih bolezni, predvsem v azbestozo, ki se lahko razvije v pljučnega raka. Novorojenčki, katerih matere pogosto uporabljajo puder za telo, imajo več možnosti za razvoj težav pri dihanju, saj ga lahko vdihnejo ponesreči, kar pa lahko povzroči razvoj pljučnice ali razdraženost dihalnih poti.

  • Kožne težave

Uporaba pudra lahko pri novorojenčkih povzroči tudi težave s kožo, npr. žulje, alergične reakcije ali celo luščenje. Pojavljajo se tudi primeri vnetja kože in s kožo povezanega raka.

  • Peneča kopel

Jasno je, da želite očistiti, zaščititi in navlažiti novorojenčkovo kožo. Ob kopanju se lahko vsi zelo zabavate, toda pri tem ne uporabljajte škodljive kozmetike. Novorojenčka ne kopajte v peneči kopeli, ki vsebuje kemikalije in lahko povzroči poškodbe sečnega trakta.

  • Milo

Novorojenčki so že rojeni z zaščitno plastjo, ki jih varuje. To je najboljši zaščitni in vlažilni losjon, kar jih poznamo. Zmanjšajte uporabo mila na minimum, saj milo odstranjuje dojenčkove naravne lipide, ki ga ščitijo. Mnogo pediatrov priporoča umivanje novorojenčkov v topli vodi, brez posebne kozmetike za novorojenčka. Predvsem pa se izognite antibakterijskim milom.

  • Šampon

Novorojenčki imajo zelo tanke in nežne lase. Priporočamo uporabo blagih šamponov. Izogibajte se šamponom, ki vsebujejo sintetične dišave ali alergene.

 

Izogibajte se pretirani uporabi kozmetike za novorojenčka, ki vsebuje veliko kemikalij, in s tem omogočite vašemu dojenčku zdravo in sijočo kožo!