Arhiv Značk: lego kocke

Najbolj priljubljene otroške igrače zadnjih let – LEGO kocke

Vsakdo izmed nas je že slišal za LEGO kocke in za marsikaterega so to tudi bile najljubše otroške igrače. Toda ali vemo še kaj drugega o LEGU?

Danska družba LEGO je bila ustanovljena leta 1932, čeprav je svoje današnje ime dobila šele nekaj let kasneje. Sprva so v njej izdelovali zgolj lesene otroške igrače. LEGO kocke v taki obliki, kot jih bolj poznamo danes, so trgu prvič predstavili leta 1949, vendar so bile na začetku dokaj nestabilne, saj je bila spodnja stran votla. Kasneje so jih izpopolnili tako, da so v notranjost LEGO kock dodali votle valjčke. Ustanovitelj podjetja, ki je še danes v večinski družinski lasti, Ole Kirk Christiansen je zasnoval moto podjetja z »Le najboljše je dovolj dobro«. S tem je spodbujal delavce, da niso popustili pri kvaliteti. To se jim je obrestovalo, saj je podjetje postalo globalna velesila na področju izdelovanja otroških igrač. Svojo ponudbo LEGO kock so stalno izpopolnjevali. Dodali so ji plošče in poševne dele za strehe, kasneje tudi figurice, kolesa, prozorne kocke itd.

LEGO kocke danes obsegajo predvsem tri sklope, in sicer: Lego duplo (otroške igrače namenjene otrokom od drugega leta starosti dalje), Lego (kocke namenjene otrokom od petega leta starosti dalje) in Lego tehnic (zahtevnejša oblika kock, namenjena otrokom, ki imajo raje tehniko). Četrti sklop – Lego primo, ki pa je bil najenostavnejša oblika LEGO kock pa ni več v prodaji.

Skrivnost uspeha LEGO kock je predvsem v tem, da so narejene iz kvalitetne plastike in ob normalni uporabi izredno vzdržne. Prav tako omogočajo sestavljanje praktično katerih koli dveh kock, kar pomeni, da je možno sestaviti neskončno število različnih kombinacij, to pa zelo pripomore k razvoju otrokove domišlije in ustvarjalnosti.