Arhiv Značk: lesena okna

Eko sklad subvencionira lesena okna

okno5Veliko pozornost namenjamo varčevanju z energijo, zato Eko sklad sofinancira menjavo ali pa nakup oken. Odločiti se moramo za lesena okna, ker Eko sklad sofinancira lesena okna. Veliko je razlogov v prid lesenim oknom. Veliko je tudi podjetij, ki prodajajo okna in vam pomagajo pri urejanju dokumentacije za pridobitev nepovratnih sredstev Eko sklada. Potrebno je izbrati proizvajalca, ki ima certifikate, ki so potrebni da zadovoljijo kriterije Eko sklada. Več o eko skladu na spletni strani Maton.
Če lesena okna niso kvalitetno izdelana, se lahko pojavi rosenje stekel. Kdaj pride do tega pojava? To se največkrat pojavi, če je med stekli aluminijasti distančnik. Aluminij je zelo dober prevodnik. Če nastane med zunanjo in notranjo temperaturo razlika, ki je večja od 200C, nastane rosenje. Zunanja temperatura je lahko zelo nizka in, če nastane prevelika temperaturna razlika je rosenje posledica le tega. Zato sodobni proizvajalci postavijo med stekli brezkovinske distančnike, ki so zelo dobri izolatorji in preprečijo rosenje.

Lesena okna imajo veliko prednosti.

Prednosti je res veliko. Les je naravni material, nudi nam zelo dobro toplotno izolativnost, uravnava nam vlažnost v prostoru, v dom nam vnaša toplino in domačnost, za njegovo predelavo se porabi malo energije, … Če se ga dobro predela, površinsko zaščiti, imajo lesena okna zelo dolgo življensko dobo. In sodobna izdelava nam nudi tudi veliko bolj enostaven način za vzdrževanje.

Kateri profil izbrati za lesena okna?

Če želimo prihraniti na energiji, moramo razmišljati kateri profil bomo izbrali za lesena oka. Če adaptiramo hišo in imamo slabšo izolacijo je dovolj, da se odločimo za 68mm profil. Dovolj je tudi, če se odločimo za dvoslojno zasteklitev. Če imamo novogradnjo in je hiša zelo dobro izolirana, se moramo odločiti za nizkoenergijska okna in izbiramo profile med 78, 90 in 102 mm s troslojnim steklom. Če se odločamo za pasivno hišo, je priporočljiv profil 110mm. Preden se odločimo za nakup oken, se moramo pozanimati kaj vse nam lesena okna nudijo. Velikokrat kupec sploh ne ve kaj vse nam lahko nudijo.