Arhiv Značk: mareliza za zdravje

Marelica je zdrav prigrizek ki preprečuje raka

Ste vedeli, da v ljudstvu Hunza v Karakorumu niti enkrat v 900 letni zgodovini niso odkrili niti enega raka? Ko so ugotavljali zakaj je tako, so prišli do odkritja, da je to povezano s prehrano ljudstva Hunze, ki se pretežno hranijo z marelicami in njenimi jedrci, le ta vsebujejo snov laetril ali amigdalin, ki je drugo ime za vitamin B17, ki se sprosti ob rakavi celici in raka ubije. Marelica je prava kraljica med sadeži. Kot so že včasih rekli so marelice zelo dobre za otroke, športnike in ljudi, ki se dnevno srečujejo v veliki intelektualnimi in duševnimi napori. Marelica ima tudi drugo ime sadež večne mladosti.

Marelica-1

Kot smo že večkrat zapisali je sadje bogat vir vitaminov in mineralov. Prav tako velja, da vsebuje marelica največ provitamina A oziroma betakarotena. Poleg tega se lahko pohvali tudi z bogato vsebnostjo vitamina B1, B2, vitamina C, kalija, železa, kalcija in fosforja. Marelice so primerne tudi kod dietna prehrana, ker vsebujejo malo kalorij in veliko vlaknin. Eden največjih zagovornikov marelic je arabski kirurg Mešue, ki je marelice uporabljal za lajšanje bolečin v ušesih, nosu in proti hemoroidom. Marelica je bogat vir antioksidantov in tako po raziskavah preprečuje nastanek raka in preprečuje nastanek bolezni srca in ožilja.

Marelica-2

Marelica se lahko uporablja tudi kot čaj, kjer pa so koristne učinkovine priznane pri zunanji uporabi. Tako prevretek narezanih marelic uporabljamo za obkladke proti ušesnim in nosnim boleznim. Tako za liter prevretka (poparka) potrebujemo sto gramov narezanih marelic, ki jih nekaj minut kuhamo v vodi, pokrijemo in pustimo stati petnajst od dvajset minut. Počasi se približuje sezona marelic in tako se pripravite, da izkoristite njihovo zdravilno moč.