Arhiv Značk: maturitetni tečaj

Kako opraviti maturo brez težav?

V življenju nam včasih kaj spodleti ali pa česa ne opravimo ob pravem času. Toda, prav nikoli ne smemo obupati. Prvi neuspehi so ponavadi povezani s šolo. Najbolj smo zaskrbljeni, ko imamo pred vrati še neopravljeno splošno maturo. Vemo pa, da obstaja t. i. maturitetni tečaj, ki je najboljša možna rešitev, ki jo lahko sploh imamo v tistem trenutku.

Maturetetni tečaj je rešitev

Maturitetni tečaj je splošno izobraževanje, ki nam prinese peto stopnjo izobrazbe. Traja eno šolsko leto in nam omogoča vpis na študij na univerzah oziroma na vse visoke srednje strokovne šole. Način šolanja pa je povsem odvisen. Večina šol še vedno ponuja klasično izvedbo s poukom, nekatere pa že klasične pristope, ki se imenujejo online šolanje.

Ciljev, ki nam jih prinaša maturitetni tečaj, je več. V prvi vrsti bomo zaključili srednjo šolo. Prav tako bomo pripravljeni na nadaljevanje izobraževanja. Tako bomo lahko razvijali nova znanja, spretnosti in tudi svoje osebnostne lastnosti, ki jih bomo potrebovali nekoč, ko bomo z veseljem opravljali svoj poklic. Maturitetni tečaj nas bo seznanjal tudi s sodobnimi tehnologijami, kjer bomo lahko razvijali še inovativnost in ustvarjalnost ter še marsikaj drugega.

Program, ki ga nosi maturitetni tečaj, je torej namenjen pridobivanju, dopolnjevanju ter tudi razširjanju našega znanja, ki ga bomo potrebovali v nadaljnjem izobraževanju ali pa v življenju na sploh.

Uspešen zaključek maturitetnega tečaja pomeni, da uspešno opravimo vse obveznosti, ki jih imamo pri pouku ter zaključimo vseh pet maturitetnih predmetov. Ko je ta za nami, imamo pravico do opravljanja splošne mature.

iskanje delovnega mesta

Kaj je maturitetni tečaj in komu je namenjen?

Maturitetni tečaj je pravzaprav oblika rednega študija, ki poteka eno leto. Namenjen je tistim, ki si želijo opraviti splošno maturo a tega niso mogli storiti po končani srednji šoli, ker so bili bodisi vpisani v poklicno ali pa srednje strokovno izobraževanje. Ravno zaključeno poklicno ali pa strokovno izobraževanje je pogoj, da se lahko maturitetnega tečaja sploh udeležimo. Poleg tega, pa so dovoljeni pogoji za vpis tudi končanje tretjega letnika gimnazije vsaj 1 leto pred obiskovanjem tečaja ali pa neuspešno končana splošna matura.

Dostikrat se na tak tečaj prijavijo tudi tisti, ki so že opravili naprimer poklicno maturo in si želijo dodatnega znanja ali pa samo nimajo pogoja za vpis na željeno fakulteto. Splošna matura vam odpira vrata na skoraj vsako fakulteto. Poleg mature vam vpis potem lahko prepreči le še slabo povprečje v šoli ali pa slabo izpolnjen preizkus pred vpisom na določenih fakultetah.

Splošna matura vsebuje Matematiko, Angleščino, Slovenščino in 2 izbirna predmeta. Za izbirni predmet je v zadnjem času vedno bolj popularna izbira Nemščine, ki je v tehnični stroki eden bolj pomembnih evropskih jezikov in se ga mladi želijo naučiti. Ko se odločimo za obiskovanje maturitetnega tečaja in na njem želimo opraviti izbirni predmet, ki se ga nismo učili nikoli prej je priporočljivo tudi obiskovanje inštrukcij.

V primeru nemščine ogromno dijakov v zadnjih letih obišče inštrukcije nemščine Ljubljana, saj je nemščina jezik, ki ni ravno enostaven in se ga je izredno težko naučiti v enem letu. Obiskovanje inštrukcij se sicer dogaja tudi pri drugih predmetih. Največkrat pri tehničnih predmetih kot so matematika, statistika in fizika.