Arhiv Značk: menstruacija

Mena sestavni del življenja

Mena ali menopavza je sestavni del življenja ženske. Doživljanje je zelo različno, mena se v vedenju, počutju in drugih znakih kaže zelo različno. Različno dojemanje, posledično vedenje, počutje, obnašanje, je posledica same človeške narave. Tako kot smo ljudje različni v vedenjskih, karakternih in drugih značilnostih, tako smo različni pri dojemanju sprememb, katere prinaša starost. Mena se pojavi v različnih življenjskih obdobjih. Že samo različno življenjsko obdobje, v katerem se mena pojavi je lahko vzrok za različno dojemanje. Časovno obdobje več kot desetletja razlike pomeni, da imamo zelo različne življenjske aktivnosti, naloge in cilje. Temu primerno se mena doživlja sila različno, saj so različna življenjska obdobja pri večini ljudeh bistveno drugače doživeta, zaznana in sprejeta.

Zdravstvene statistke, ki v zdravstvene in druge namene beležijo celo vrsto koristnih informacij sporočajo, da mena v poprečju nastopi pri 51. letu starosti. Povprečje seveda ne zabeleži velikih odklonov, zaradi katerih najverjetneje nastanejo različna dojemanja in sprejemanja. Veliki starostni odkloni v katerih se mena pojavlja znašajo 15 let. V letih izraženi veliki starostni odkloni pomenijo starosti med 40 in 55 let starosti. Seveda obstajajo tudi nekatere, sicer redke izjeme, katere označujejo različnost človeške narave posameznika.

Mena v telesu ženske prinese določene spremembe. Verjetno najpomembnejše je zmanjševanje količine spolnih hormonov. Jajčniki v obdobju ko nastopi mena prenehajo proizvajat jajčeca . Mena poleg tega prinaša izostajanje menstruacije. V končni fazi menstruacije povsem prenehajo.

Spremembe, ki jih mena prinaša se odražajo tudi na telesu. Spremembe na telesu so tanjši in redkejši lasje. Mena se v nekaterih primerih odraža tudi kot suha koža. Mnoge mena moti pri spanju, saj se pojavi problem nespečnosti. Spanec motijo tudi nočno znojenje in vročinski oblivi. Čustvene motnje so lahko prisotne, mena pa se v tem pogledu odraža kot razdražljivost, depresija ali tesnoba. mena je odvisna od ženske do ženske, nekatere imajo intenzivnejše druge manj intenzivne čustvene motnje.

Klimakterij

Klimakterij, obdobje preden se pojavi menopavza

Preden nastopi menopavza, običajno vstopi ženska v obdobje tako imenovanega klimakterija. To je obdobje, ki nastopi nekaj let pred zadnjo menstruacijo, kar pomeni, da se pričnejo počasi pojavljati simptomi, ki jih povzroča menopavza. Tehnično gledano nastopi menopavza takrat, kadar ženska v zrelem obdobju njenega življenja več kot eno let ni imela menstruacije.

Znaki klimakterija so kar številni in zelo pomembno je, da se ne zamenjujejo z zdravstvenimi težavami. Vse faze, ki jih povzroča menopavza, niso bolezenska stanja, ampak so povsem normalni biološki procesi, ki sem jim ne more izogniti nobena ženska. Okrog 60 odstotkov vseh žensk bo v obdobju klimakterija, ki predstavlja fazo, preden se menopavza razvije v celoti, bo doživljalo enega ali več od sledečih simptomov. Preden se pojavi menopavza se pričnejo zelo pogosto pojavljati vročinski vali. Občutek toplote, rdečica na obrazu in težko prenašanje temperaturnih sprememb so običajni znaki, ki se pojavljajo in lahko nakazujejo, da se bliža menopavza. Zelo značilen simptom je tudi nočno potenje, ki se lahko pojavlja vsako noč ali pa le nekaj dni v tednu.

Zelo pogost simptom, ki kaže na to, da se lahko bliža menopavza, je tudi občutek nemirnosti in razdražljivosti. Gre za psihološko spremembo, ki je prav tako kot vsi drugi simptomi le prehodne narave. V povezavi s tem ali pa ločeno, lahko obdobje, preden se menopavza v celoti razvije, prinese tudi nekoliko povišan krvni pritisk. Ker pa je visok krvni tlak povezan s številnimi hudimi boleznimi srca in ožilja, je pomembno predvsem to, da se o tem posvetujete z zdravnikom, saj je lahko razlog tudi drugje. Obdobje, preden se pojavi menopavza, večkrat predstavlja tudi čas, ko prične ženska pridobivati odvečne kilograme, lahko se pojavi tudi rahla depresija oziroma nihanje razpoloženja. Vendar pa ni nujno, da se klimakterij pojavi pri vsaki ženska, menopavza lahko nastopi tudi takoj brez te vmesne faze.

http://fidimed.si/