Arhiv Značk: moška kozmetika

Moška kozmetika – je zares potrebna?

Dejstva o moški koži

V primerjavi z žensko kožo je moška debelejša za približno četrtino, bolj groba, hitreje poroženi, moške lojnice običajno proizvajajo več maščobe, večje pa je tudi izločanje različnih nečistoč. Zaradi naštetih specifik je torej potrebna drugačna nega, čemur je namenjena moška kozmetika.

Strah pred moško kozmetiko

Mnogi predstavniki močnejšega spola se še vedno izogibajo uporabi moške kozmetike, saj jim to predstavlja feminizacijo – kozmetika naj bi bila nekaj, kar je namenjeno le ženskam. Resnica je seveda daleč od tega, saj vaša koža potrebuje ustrezno nego ne glede na vaš spol. Pozabite na stereotipe in si omislite kvalitetno moško kozmetiko, s katero boste poskrbeli za zdrav in urejen videz svoje kože. Zakaj bi bili zaradi predsodkov videti zanemarjeno?

Osnovni izdelki za nego

Med osnovno moško kozmetiko, ki je skorajda nujna za vsakodnevno nego, spadajo dezodorant, gel za tuširanje, šampon, pena za britje, losjon za po britju, čistilna emulzija za obraz, s pomočjo katere boste odmašili pore, v katerih se nabirajo nečistoče, in kakovostna vlažilna krema za obraz. Če imate pogosto suho kožo po telesu, razmislite tudi o nakupu vlažilnega mleka za telo. Pri izbiri moške kozmetike bodite pozorni, da boste posegali po karseda kvalitetnih izdelkih. Vaša koža ni nekaj, pri čemer bi se splačalo varčevati. Vse bolj se uveljavlja tudi naravna moška kozmetika, ki ne vsebuje različnih umetnih barvil ter dišav, ki pogosto dražijo kožo. Poskusite, morda vam bodo izdelki ustrezali!

 

Za konec pa še to – tudi na poletnem dopustu ne pozabite na ustrezno moško kozmetiko, ki naj poleg naštetih izdelkov vsebuje še kakovostno kremo za zaščito proti soncem. Ta se zdi moškim pogosto nepotrebna, vendar pa je prav sonce glavni povzročitelj prehitrega staranja kože, kar pa najverjetneje ni nekaj, česar bi si želeli …

            

Naravna moška kozmetika

Kako je s ponudbo naravne moške kozmetike?

Vse več ljudi se zaveda številnih prednosti, ki jih prinaša uporaba naravne kozmetike namesto običajne (zaščita živali, okolja, izogibanje strupenim snovem v običajni kozmetiki, ki so lahko škodljive za zdravje …) – med njimi niso le ženske, temveč tudi vse več moških. Ponudba naravne kozmetike je trenutno sicer še vedno precej skromna, še slabše pa je z naravno moško kozmetiko. Vsi ozaveščeni predstavniki močnejšega spola tako skorajda nimajo izbire. Če ste kljub vsemu odločeni, da želite uporabljati naravno moško kozmetiko, so najboljša izbira specializirane trgovine. Na policah z naravno kozmetiko, ki jih boste našli v običajnih drogerijah, je namreč večina izdelkov namenjenih ženskam. Dobra rešitev so lahko tudi spletne trgovine, kjer je običajno tudi ponudba naravne moške kozmetike precej bolj pestra.

 Izdelki

Čeprav je ponudba naravne moške kozmetike pri nas trenutno res bolj skromna, pa lahko z malo truda vendarle najdete kar nekaj izdelkov, s katerimi boste uspešno nadomestili običajne kozmetične produkte, ki ste jih uporabljali do sedaj – naravna moška kozmetika ni namreč nič manj učinkovita od običajne, zato pa precej manj škodljiva za vašo kožo. Tako se lahko odločite za naraven moški dezodorant namesto običajnega, posežete po naravnem šamponu za lase in gelu za prhanje, najti pa je mogoče tudi naravno peno za britje in balzam za po britju. Seveda je mogoče v tujini zaslediti precej bolj bogato ponudbo naravne moške kozmetike, zato bi lahko v poštev prišlo tudi naročanje iz drugih držav, ki je ekonomično predvsem pri večjih naročilih. Morda se vam zdi, da je potrebnega preveč časa, energije in denarja, vendar razmislite, ali res lahko postavite ceno svojemu zdravju. Če vam torej ni vseeno, je naravna moška kozmetika zagotovo prava izbira. Sicer pa se trendi vse hitreje spreminjajo, zato je mogoče upati, da se bo sčasoma naravna moška kozmetika precej bolj uveljavila tudi pri nas.

Kdo se boji moške kozmetike?

Predsodki glede uporabe moške kozmetike

Čeprav smo že kar konkretno zakorakali v 21. stoletje, se uporaba moške kozmetike mnogim ljudem vendarle ne zdi povsem samoumevna stvar. Moški, ki skrbijo za svoj videz, so namreč nemalokrat označeni za poženščene, v zadnjem času pa se je zanje uveljavil tudi izraz metroseksualci, ki ima pogosto negativne konotacije. Tako se pojavljajo podatki, da kar 20 odstotkov pripadnikov močnejšega spola ne uporablja osnovne moške kozmetike, kot sta dezodorant in šampon za lase. So razlog za to le predsodki, strah pred feminizacijo, občutek, da na ta način ne bi bili več »pravi moški«? Ali pa je neuporaba moške kozmetike pri nekaterih posameznikih le posledica lenobe, brezbrižnosti, kar se tiče osebne higiene?

 

Skrb za urejenost – res le v domeni žensk?

Zdi se, da so predsodki glede uporabe moške kozmetike prisotni predvsem pri samih moških, saj imajo predstavnice nežnejšega spola običajno raje moške, ki jim ni vseeno za zunanji videz in higieno in so temu pripravljeni posvetiti tudi nekaj časa in denarja. Ta zavest je očitno močneje prisotna pri mlajših moških, saj so ti precej rednejši uporabniki moške kozmetike kot pripadniki starejših generacij. Seveda to še ne pomeni, da si ženske želijo partnerja, ki bi v kopalnici preživel več časa kot one, kar pa še ni razlog za zanemarjenost. Uporaba najosnovnejše moške kozmetike vam bo vzela le nekaj minut dnevno, na ta način pa ne boste bolj všeč le ženskam, temveč se boste  zagotovo tudi sami počutili bolj čisto in sveže, kar bo zagotovo tudi razlog za večjo samozavest. Ne pustite se zapeljati stereotipom glede moške kozmetike, ki bi morali biti že zdavnaj stvar preteklosti … Urejen moški je privlačen moški!