Arhiv Značk: možganska kap

fizioterapija po možganski kapi

Možganska kap in fizioterapija

Možganska kap je precej pogosta, tu gre za napako osrednega živčevja, pri kateri možgani ne dobijo dovolj kisika. Dejavniki za nastanek možganske kapi so različni, vzroki so lahko visok krvni tlak, povišana raven holesterola. Največji problem je ta, da prizadeti del možganov po kapi ne funkcionira več tako dobro, nujna pa je takojšnja zdravniška oskrba. V veliko pomoč po možganski kapi pa vam je lahko tudi fizioterapija, a o tem malce kasneje.

Kaj pa možgansko kap sploh povzroča, no ja v približno polovici primerov je za možgansko kap kriv krvni strdek, pod drugim imenom ga lahko srečate tudi kot možgansko trombozo. Simptomi so lahko pri različnih ljudeh različni, izgledajo pa nekako takole.

Če pride do možganske kapi se znaki pojavijo zelo hitro, v nekaj minutah, lahko celo sekundah, kažejo pa se različno, glede na to, katero območje je prizadeto. Simptomi so lahko šibkost ali celo ne-zmožnost premikanja določene strani telesa, otopelost, tresavico in izguba nadzora finih gibov, enostranske motnje vida, nerazločen govor, oteženo razumevanje in težave z izražanjem, omotico, bruhanje, izguba zavesti, koma in navsezadnje tudi smrt.

Velikokrat se zgodi, da so pacienti gibalno ali kako drugače prikrajšani. Pri gibalnih omejitvah vam je lahko v veliko pomoč fizioterapija Ljubljana, s pomočjo različnih tehnik lahko fizioterapevti bolnikom precej olajšajo ali celo odpravijo različne poškodbe. Nekateri centri za fizioterapijo imajo na svojih spletnih straneh različne zgodbe o uspehu bolnikov po možganskih poškodbah. Vsekakor je fizioterapija medicinska veda, brez katere danes nebi šlo.