Arhiv Značk: možnost zaposlitve

Delo v trgovini, delo z ljudmi

Delo v trgovini je delo z ljudmi , ki v trgovino hodijo nakupovat ali se zgolj informirat o izdelkih, kateri so na prodajnih policah oziroma v ponudbi. V največji meri je delo v trgovini odvisno od vrste trgovine. Imamo prodajo na debelo, prodajo na drobno, prodajo v velikih trgovskih sistemih, prodajo na specializiranih oddelkih in prodajo v malih trgovskih družbah.

Od zaposlenega delo v trgovini zahteva motiviranje, informiranje, svetovanje kupcem. Kupce motivira na razne načine, pri tem lahko koristi svoje znanje in sposobnosti, ali pa navodila vodje trgovine oziroma prodaje. Delo v trgovini od zaposlenega zahteva, da prepoznava želje kupcev ter jih s svojim znanje spremeni v nakup izdelka. Za zaposlenega bo delo v trgovini dobro opravljeno takrat, ko se bodo kupci znova vrnili.

Delo v trgovini zahteva od zaposlenega poklicno in strokovno kvalifikacijo trgovca. Pravilnik o minimalni stopnji izobrazbi oseb, ki opravljajo trgovsko dejavnost po zahtevnosti posameznih opravil predpisuje vse potrebno, kar se o zaposlenega uradno zahteva. Od zaposlenega se dodatno zahteva, da razlikuje med barvami, imajo jasen govor, izražanje in komuniciranje z potencialnimi kupci mora potekati tekoče in sproščujoče. Smisel za računanje je pomembna vrlina, kupcem mora natančno predstaviti blago, ki ga želijo kupiti ali o njem zgolj zbrati točno določene informacije. Za aktivno in uspešno delo v trgovini je potrebno, da zaposleni vodi postopke in dejavnosti, ki so povezane z odpiranjem in zapiranjem prodajalne, s strežbo kupcem, promocija izdelkov in njihovih lastnosti. Kupljen izdelek mora zaposleni v trgovini na željo kupca tudi zaviti kot recimo darilo, ali pa omogočiti prenos izdelka z nakupovalno vrečko.

Zaželeno za delo v trgovini je tudi računanje, znanje psihologije prodaje, ekologija, poslovna informatika, osebna higiena, higiena prehrane in živil in podobno. Delo v trgovini od zaposlenega zahteva kot temu rečemo trgovsko žilico, kar pomeni, da preprosto povedano zna prodati izdelek ne glede na okoliščine.