Arhiv Značk: nastavitev kolesarskega sedeža

Prilagodite si svoje kolo

Kolesarjenje zna biti zabavno in sproščujoče, še posebej, če kolesarimo na daljše proge. To je mogoče le, če nam je na kolesu udobno, zato moramo poskrbeti, da se nam kolo prilega. Pomembna je predvsem izbira in nastavitev kolesarskega sedeža in kolesarskih pedal.

Za kolesarje, ki letno ne prevozijo veliko kilometrov, se pravi, da ne tekmujejo v kolesarjenju, so priporočljivi mehki in težji kolesarski sedeži. Še bolje je, če ima sedež odprt srednji kanal, ki zmanjšuje pritisk na arterije medeničnega prostora. Kolesarski sedež ni nekaj, kar bi lahko izbrali na podlagi nasveta prijateljev oziroma prodjalca v trgovini, čeprav to lahko pripomore k boljši odločitvi. Pravo obliko sedeža lahko najdemo le z dolgoletnimi izkušnjami in večjim številom zamenjanih sedežev. Vsako telo namreč drugače odreagira na določeno obliko.

Sedeži, namenjeni tekmovanjem, so ožji in trši od običajnih, saj stremijo k optimalnemu prenosu tekmovalčeve moči na gonilko. Kolesarji, ki tekmujejo imajo namreč svojevrsten način pedaliranja, dolgoletne izkušnje pa jim omogočajo, da niso tako občutljivi na trde sedeže. Kljub temu jim proizvajalci skušajo ponuditi kar se da udoben in lahek sedež, zato uporabljajo vrhunske materiale in nove, revolucionarne oblike, ki zmanjšujejo pritisk kolesarjeve teže na medenični predel.

Pomemben je tudi izbor pravih kolesarskih pedal. Ta se razlikujejo glede na vrsto kolesa (gorski, cestni) in glede na namen uporabe (rekreativno kolo, profesionalno kolo). Pedala so lahko sestavljena iz različnih snovi, kot so na primer: ogljikova vlakna, plastična in steklena vlakna, aluminij, jeklo, itd. Lahko so navadna, bolj zahtevni uporabniki pa bodo verjetno posegli po pedalih, ki omogočajo tudi vpetje in seveda izpetje kolesarskih čevljev. Priporočljivo je, da se prvi kolesarski podvigi z novimi pedali zaradi varnosti opravijo na manj prometnih cestah, tako da se telo navadi nanje pred večjimi podvigi.