Arhiv Značk: nega kože

Naša najpomembnejša vsakodnevna skrb naj bo nega telesa

Nega telesa je nekaj s čimer se navadno soočimo že navsezgodaj zjutraj, ko vstanemo in zavijemo v kopalnico. Vsakdanji stres, najrazličnejši vplivi okolja močno vplivajo na našo kožo zato smo prav mi tisti, ki se potrudimo, da zanjo naredimo res vse. S pravilno nego poskrbimo tudi za to, da upočasnimo staranje naše kože, da ostane čim dlje lepa in brez napak. Nega telesa je izjemnega pomena, je pa pomembno vedeti kakšen tip kože imamo, da lahko zase izberemo res najboljšo oskrbo. Vsi nimamo enakega tipa kože, zato se od človeka do človeka tudi nega telesa močno razlikuje. V kolikor je naša koža zelo suha je pomembno, da kupimo izdelke za nego suhe kože, za katere je zelo pomembno, da so naravnega izvora, da so nežni. Suho kožo je potrebno dobesedno razvajati, a ne s količino temveč s dobro izbranimi kremami, ki našo kožo vlažijo in mastijo. Nega mastne kože je posvečena predvsem nenehnemu boju s ogrci in mozolji ter želji po tem, da ohranimo takšno kožo čim lepšo. Mastna kože je precej bolj neobčutljiva kakor suha in ostane dlje časa mlada. Ni pomembno kakšen je tip vaše kože , naj bo vsakdanja skrb nega telesa.

nega kože

5 domačih receptov za nego kože

Nega kože ne zahteva nujno dragih kozmetičnih izdelkov. S pomočjo sestavin, ki jih najdete kar v domači kuhinji, lahko na preprost način ustvarite različne mešanice, ki so po učinkovitosti primerljive s produkti, ki jih najdete na policah drogerij. In kar je še pomembnejše – takšni doma narejeni pripravki so povsem naravni in zato še toliko bolj primerni za nego kože. Predstavljamo vam nekaj zelo uporabnih receptov.

  1. Čistilni gel za obraz

Verjetno si težko predstavljate nego kože brez kakovostnega čistilnega gela. Zdaj ga lahko pripravite kar sami. Zmešajte 4 žlice jogurta, 2 žlici medu in 3 žlice limoninega soka. Poceni in preprosto!

  1. Krema za roke

Predvsem v zimskem času je nega kože na rokah izredno pomembna. Za pripravo domačega sredstva za zaščito kože na rokah boste potrebovali žlico kristaliziranega sladkorja, žlico olivnega olja in 3 kapljice eteričnega olja. Sestavine dobro premešajte in nato namočite roke v pripravljeno mešanico.

  1. Mazilo za ustnice

Koža na ustnicah je zelo občutljiva in hitro razpoka. Če si želite mehkejših ustnic, potrebujete le nekaj kapljic medu, ki ga nanesete na poškodovane ustnice in pustite delovati približno 15 minut. Rezultati zagotovljeni!

  1. Gel za prhanje

Olivno olje je izredno učinkovito pri negi kože. Najprej se stuširajte z navadnim gelom, nato pa na kožo nanesite olivno olje in ga po nekaj minutah delovanj izperite. Koža bo navlažena in nahranjena – učinki te preproste metode so osupljivi.

  1. Sredstvo za zdravljenje sončnih opeklin

Tudi za nego kože, ki jo je opeklo sonce, lahko poskrbite kar sami. Poleg jogurta, ki se pogosto uporablja za hlajenje opeklin, lahko posežete tudi po mešanici koruznega škroba in vode, ki jo nanesete na poškodovano kožo in pustite delovati. V primeru hujših opeklin pa je seveda najbolje, da se odpravite do svojega zdravnika.

Nega kože pri otrocih

Posebnosti otroške kože

Mnogi starši ne posvečajo posebne pozornosti negi kože svojih otrok, saj pogosto niso (dovolj) seznanjeni s specifičnostjo otroške kože, ki se v mnogih pogledih razlikuje od kože odraslega. Ena izmed bistvenih razlik je ta, da je koža pri otrocih precej tanjša, celo do petkrat, hkrati pa vsebuje manj pigmenta kot odrasla koža. Prav tako kisla zaščitna plast pri otroški koži še ni povsem vzpostavljena. Posledice teh specifik so njena večja občutljivost (še posebej, kar se tiče UV-žarkov), večja nagnjenost k izsušitvi in prepustnost za škodljive snovi. Vse to pa seveda narekuje tudi posebno nego kože pri otrocih, česar bi se morali starši zavedati.

Ponudba izdelkov za nego otroške kože

Nega kože pri otrocih zahteva posebne izdelke, ki so prilagojeni naštetim specifikam. Izbirajte čim bolj nevtralne kozmetične produkte, ki ne vsebujejo potencialnih alergenov (umetna barvila, dišave …). Zgolj oznaka, da gre izdelke za nego otroške kože, še ni zagotovilo, da so produkti zares dovolj blagi, zato je dobro, da si vzamete čas in preberete, katere sestavine tovrstna kozmetika v resnici vsebuje. Če se le da, posegajte po naravnih izdelkih – nekatere linije so prilagojene prav negi kože pri otrocih. Če veste, da bo vaš otrok dalj časa izpostavljen soncu, uporabite zaščitno kremo z ustreznim faktorjem, ki naj bo čim višji.

Manj je več

Ustrezna nega kože pri otrocih pa naj ne vodi v pretiravanje. Upoštevajte zlato načelo, da je manj več. Poslužujte se izdelkov, ki so neagresivni, vendar imejte tudi pri tem mero. Pomembno je, da otroška koža čim več »diha«, saj se lahko le na ta način izgrajuje in postaja odpornejša na različne zunanje dejavnike. Da bo iz malega zrastlo veliko …

Nega kože in ohranjanje mladostnega videza

Nega kože je najpomembnejša stvar, ki jo lahko počnemo, da bi si zagotovili lep in mladosten videz v življenju. Razlog za to je preprost. Koža je naš največji in najbolj izpostavljen organ. Kvalitetna nega kože pomeni, da za kožo vsak dan skrbimo in jo pripravljamo na hujše okoliščine, če se bomo kje izpostavili. Ključnega pomena je, kakšna je nega kože v obdobju, ko se izpostavljamo različnim vremenskim razmeram. Poleti, kadar je koža navadno izpostavljena soncu, moramo zanjo dobro poskrbeti.

Dolgotrajno sončenje predstavlja za kožo velik stres, sploh če to ponavljamo leto za letom. V tem obdobju je potrebno uporabljati kvalitetno zaščitno kremo s primernim faktorjem. Vendar pa se nega kože še ne zaključi pri zaščitni kremi. Potrebno je tudi poskrbeti za nego po sončenju, ko je potrebno poskrbeti, da se koža regenerira. Koža se, tako kot vsi človeški organi, zaradi agresivnih zunanjih dejavnikov poškoduje in potrebna je regeneracija tkiva. Če se v tem kritičnem času ne poskrbi, da bi bila regeneracija kože optimalna, potem lahko nastanejo trajne posledice, ki uničujejo njen videz. Nega kože, ki vključuje dodajanje regenerativnih snovi s kremami, obkladki, maskami in podobnim, lahko v kombinaciji s sončenjem ustvarja estetsko privlačen videz kože in zagotavlja njeno zdravje. Vsak si želi, da bi koža ostala čim dlje napeta, gladka in mehka, saj se ravno na koži pričnejo najprej poznati leta, ki so za nami. Skrbna, kvalitetna in predvsem redna nega kože je ključ do tega, da bomo na dolgi rok s svojim videzom zadovoljni, saj le s tem lahko ohranimo mladostno kožo.