Arhiv Značk: nega telesa

Naša najpomembnejša vsakodnevna skrb naj bo nega telesa

Nega telesa je nekaj s čimer se navadno soočimo že navsezgodaj zjutraj, ko vstanemo in zavijemo v kopalnico. Vsakdanji stres, najrazličnejši vplivi okolja močno vplivajo na našo kožo zato smo prav mi tisti, ki se potrudimo, da zanjo naredimo res vse. S pravilno nego poskrbimo tudi za to, da upočasnimo staranje naše kože, da ostane čim dlje lepa in brez napak. Nega telesa je izjemnega pomena, je pa pomembno vedeti kakšen tip kože imamo, da lahko zase izberemo res najboljšo oskrbo. Vsi nimamo enakega tipa kože, zato se od človeka do človeka tudi nega telesa močno razlikuje. V kolikor je naša koža zelo suha je pomembno, da kupimo izdelke za nego suhe kože, za katere je zelo pomembno, da so naravnega izvora, da so nežni. Suho kožo je potrebno dobesedno razvajati, a ne s količino temveč s dobro izbranimi kremami, ki našo kožo vlažijo in mastijo. Nega mastne kože je posvečena predvsem nenehnemu boju s ogrci in mozolji ter želji po tem, da ohranimo takšno kožo čim lepšo. Mastna kože je precej bolj neobčutljiva kakor suha in ostane dlje časa mlada. Ni pomembno kakšen je tip vaše kože , naj bo vsakdanja skrb nega telesa.

Nega telesa med naravo in družbo

Nega telesa je precej širok pojem, ki ga je potrebno razumeti kot celosten pogled na to, kako skrbeti za svoje telo, da bo zdravo. Če pogledamo daleč v zgodovino, se je nega telesa pričela že v zelo zgodnji fazi razvoja človeka. Še več: poglejmo na živali, kot so recimo opice, kako vneto se čistijo in celo ena pomaga pri tem drugi. Živalski starši čistijo svoje mladiče, mačke porabijo precejšen del svojega življenja za čiščenje in negovanje svoje dlake in še bi lahko naštevali. Nega telesa je tako rekoč vpisana tudi v naš genetski material. Pri ljudeh se je seveda nega telesa močno izpopolnila in dovršila, postopki so postali bolj sofisticirani in zapleteni, osnova pa ostaja še vedno enaka. Negovano telo je veliko bolj zdravo kot nenegovano telo.

 

Nega telesa pa lahko hitro preraste tudi v obsesivno čiščenje. Zaradi tega se lahko kaj hitro uniči pH kože in tako nastanejo razne težave. Nekatere študije kažejo, da je že tuširanje enkrat na dan z milom lahko prepogosto in ima več slabih kot dobrih učinkov na telo. Vendar pa smo ljudje socializirani in obstajajo določeni kulturni standardi, zaradi katerih moramo iskati kompromis med postopki, ki jih zahteva nega telesa, in normami, ki jih zahteva družba. Čeprav bi znanstveniki odkrili, da je prepogosto tuširanje z milom škodljivo, se bomo ljudje še vedno tuširali, saj civilizacijski standardi ne odobravajo neprijetnih vonjav, ki jih ima umazano človeško telo. Nega telesa tako združuje naravno pridobitve, ki nam jih je dala narava, po drugi strani pa tudi kulturne pridobitve, ki nam jih je dala družba.


Pretiravanje z nego telesa

Nega telesa je vsakodnevno opravilo, ki smo se ga naučili opravljati že od mladih let dalje. Higiena je eden izmed ključnih razlogov, ki se jim lahko zahvalimo, da so se bivanjske razmere v naši civilizaciji tako izboljšale v zadnjih stoletjih. Nega telesa nam tako omogoča, da živimo dlje, bolj kakovostno in z manj skrbmi, ki bi lahko bile povezane z zdravstvenim stanjem telesa. V preteklosti, ko nega telesa ni bila vsakdanja praksa, so bile razmere za razvoj bolezni bistveno manj naklonjene kot so sedaj. Danes je za povprečnega človeka jutranje bujenje povezano s številnimi obredi, ki se tako ali drugače dotikajo nege telesa. Umivanje zob je ena izmed prvih stvari, ki jih za svoje telo naredimo zjutraj. Že na tej ravni lahko vidimo, da si zobe umivamo zaradi dveh razlogov: najprej zato, da bi znižali tveganje nastanka kariesa, nato pa zato, da bi se znebili slabega zadaha in da bi bili zobje kar se da sijoči.

Vsaka nega telesa vključuje dva vidika: na eni strani je zdravstveni, na drugi strani pa je lepotni. Nega telesa je tudi jutranje tuširanje, hidratacija kože, nanašanje dnevne ali nočne kreme in še bi lahko naštevali. Vendar pa je tako kot pri vseh ostalih rečeh tudi na tem področju izdelke uporabljati z glavo. Nega telesa lahko kaj hitro preraste v pretiravanje, ki ima lahko negativne telesne in psihološke učinke. Pretirana uporaba kozmetike in prepogosto in agresivno čiščenje kože imajo lahko dolgoročne negativne učinke. Prav tako lahko nega telesa, ki preraste v obsesivno ukvarjanje z lastnim videzom, ustvari več frustracij kot pa pozitivnih učinkov.