Arhiv Značk: Nogomet

Nogomet, igra, ki je obnorela svet

Nogomet je prepoznaven šport v mnogih delih sveta.

Predvsem je nogomet priljubljen šport v Evropi in Južni Ameriki. V drugih delih sveta so ljudje razvili nogomet po svoje, tako imamo v Severni Ameriki ameriški nogomet. S klasičnim nogometom nima kaj dosti skupnega, razen žoge. Vendar je tudi žoga drugačne oblike, večina ljudi pozna razlike med njima. V Evropi se je nogomet zelo razvijal na Otoku, na njem so sredi devetnajstega stoletja začeli razmišljat o enotnih pravilih. Igra je bila velikokrat od ustanove do ustanove različna, ob medsebojnih srečanjih je prišlo pogosto do trenj glede pravil igranja. Zato so leta tisoč osemsto triinšestdeset zapisali pravila igre, ki se do današnjih dni niso veliko spremenila. Moštveno igro na igralni površini igra skupaj dvajset igralcev, vsako moštvo ima poleg tega še vratarja. Cilj igre je z nogami ali vsemi drugimi deli telesa razen rok, žogo spraviti v gol. Igranje z roko se smatra kot največji prekršek, za katerega je predvidena najstrožja kazen, to je kazen prostega strela. V praksi je bilo to pravilo že večkrat spregledano, tudi na največjih tekmovanjih. Igra traja dva pol časa, vsak traja petinštirideset minut. V nekaterih primerih se po neodločenem izidu ob koncu devetdesetih minut igra nadaljuje z dvema podaljškoma, kasneje pa z prostimi streli. Gre za tekmovanja, na katerih mora eno od dveh moštev zmagati. Nogomet se igra v raznih ligah ter na raznih turnirjih. Med znanimi so prvenstva nogometnih velesil, evropska in svetovna nogometna prvenstva, Nogometna liga prvakov ter razna druga tekmovanja. Omenjena tekmovanja si ogleda več sto milijonov gledalcev pred televizijskimi sprejemniki, nekaj deset tisoč gledalcev pa si takšno tekmo ogleda tudi v živo. Za nogomet se z lahko trdi, da ima svetlo prihodnost.

Nogomet navdušuje veliko število najmlajših igralcev, vrste igralcev v nižjih ligah pa komaj čakajo na napredovanje oziroma, da zasedejo mesta najboljših.

http://www.hervis.si/store/theme/2_fussball

Kako se kupujejo nogometni čevlji

Nogometna opremaNogometni čevlji predstavljajo najpomembnejši nakup športne opreme, ki je povezana s tem športom. Tako je sicer prav pri vse športih, saj so stopala pri večini najbolj obremenjena. Pri nogometu pa stopala niso obremenjena le zaradi teka, kot pri večini drugih športov, ampak so tudi glavni telesni del, s katerim se nogomet igra. Zato je zelo pomembno, da so nogometni čevlji popolnoma prilagojeni posamezniku. Zavedati se moramo, da ima vsaka oseba drugačno obliko stopala. Nekateri imajo nevtralno obliko in ti imajo najlažjo izbiro, saj jim bodo ustrezali skoraj vsi nogometni čevlji. Nekateri igralci pa tečejo bolj na zunanjem delu stopala drugi pa bolj na notranjem delu stopala. Ločimo torej pojav supinacije in pronacije. Osebe s to lastnostjo pa imajo malo več problemov, ko izbirajo, kateri nogometni čevlji bi bili primerni zanje. Torej je pomembno, da so nogometni čevlji prilagojeni osebnim lastnostim nogometaša. Profesionalni nogometaši imajo tako ali tako posebno modelirane čevlje, ki so namenjeni prav njim. Sicer pa tega navadni smrtniki nimamo, zato pa je potrebno preskusiti več različnih modelov in več različnih znamk.

Poleg tega morajo biti nogometni čevlji lahko. To velja na sploh za vso športno opremo. Vsak dodatni kilogram športnika po nepotrebnem ovira pri aktivnosti, zato proizvajalci športne opreme namenjajo veliko raziskav na področju ustvarjanja lahkih artiklov.

Kar se velikosti tiče, morajo biti nogometni čevlji takšni, da noga v njih ni ohlapna. Zato se bo morda komu na začetku zdelo, da so nogometni čevlji premajhni. Vendar pa kakovostni nogometni čevlji z nošenjem pridobijo drugačno obliko, kot je bila izvorna, ki je nekoliko bolje prilagojena sami obliki stopala. Kakovostni nogometni čevlji so trdi, saj je trdnost pomembna pri obvladovanju nogometne žoge. Trdni nogometni čevlji omogočajo večjo stabilizacijo stopala, kar je pomembno iz vidika varnosti. Prav na to je potrebno gledati, ko se kupujejo nogometni čevlji, saj so poškodbe stopal v tem športu precej pogoste.

https://www.tomassport2.si/

Tudi oblačila in obutev so del igre množic, ki ji pravimo nogomet

Nogomet je igra, ki jo ljudje po celotnem svetu naravnost obožujejo. Je šport, ki ga se igra poleti, pozimi, v bistvu ne pozna letnih časov, ki bi ga ovirali. Tudi, če je na igrišču peklenska vročina, ali močan naliv, navdušence ne ustavi prav nič. Toda, ko pride zima in je na igrišču preveč snega, je čas za selitev v toplejše prostore, torej v dvorane. Kakorkoli ali kjerkoli, nogomet je šport, ki potrebuje svojo določeno opremo. Za uspešen nogomet je potrebno kupiti opremo, torej v prvi vrsti ustrezajoče se športne čevlje. Za igranje na zunanjih površinah in na umetni travi je potreben nakup posebnih čevljev, kopačk, ki imajo na podplatih čepke. Nogomet se z njimi igra veliko bolje in veliko lažje. Tudi za igro v dvoranskih prostorih je potreben nakup kvalitetne obutve oziroma superg, ki so narejene iz materiala, ki ne razpoka na hitro, pa tudi stopalo mora biti iz surove gume. Prav stopalo je izjemno pomembno, da pri sami igri ne drsi, da je gibanje neovirano, da se za žogo podi z lahkoto, brez skrbi, da bi prišlo do kakšne poškodbe. Poleg primerne obutve mora imeti vsak igralec primerno oblačilo, za prihod na igrišče navadno izbere trenirko ali jakno, za samo igranje pa kratke hlače in majico, oziroma dres. Vsi člani ene ekipe imajo enake drese, ki so narejeni iz kvalitetnega materiala, ki diha in skrbi, da se telo ne zmoči preveč. Vratar nosi nekoliko drugačno opremo z rokavicami.

Za dober nogomet, je potrebna prava nogometna oprema

Nogomet je igra z žogo, ki je v večini držav sveta zelo priljubljena. Igra ga mlado in staro, to je igra, ki se ne ločuje po rasah, igrajo ga moški, ženske pa prav niče ne zaostajajo. Nogomet pa je hkrati igra, ki, sploh, če se jo igra profesionalno zahteva svojo opremo.

Tenisice-oktober

Sicer pa, oprema je pomembna za vsakogar, danes poznajo osnove dobre nogometne opreme že otroci v vrtcu. Nogometna oprema je standardna in obvezna, za prav vse tako igralce, kakor tudi za sodnike. Brez nogometne opreme se ne more igrati dober nogomet . Pravila igre zahtevajo od igralcev, da imajo na sebi osnovno opremo, ki se sestoji iz majice in kratkih hlač,oziroma dresa, dolgih nogavic oziroma dokolenk in v vsakem primeru ščitnike za koleno. Igralci nogometa imajo seveda drugačno opremo od tistega, ki brani njihov gol, torej vratarja.

Oprema vratarja se razlikuje po tem, da vratarji praviloma vedno nosijo rokavice, pa čeprav po vseh pravilih nošnja le teh ni nujno potrebna. Bistvenega pomena pri igranju nogometa je izbira čevljev, ki se imenujejo tudi kopačke. To so čevlji, ki imajo na spodnji strani čepke. Dobra nogometna oprema – www.superge.si je bistvenega pomena, ko se igra nogomet.