Arhiv Značk: očala

Športna očala so pomemben del opreme vsakega športnika

Športna očala so pomemben del opreme vsakega športnika, saj imajo lahko več pozitivnih lastnosti. Pri kolesarjih in podobnih športih so športna očala lahko tudi sončna očala, ki preprečujejo, da bi premočno sonce oviralo kolesarja med vožnjo, prav tako se sončna očala dobro obnesejo tudi pri nekaterih drugih športih.

Športna očala so pomemben del opreme vsakega športnika in to na svoji koži še kako dobro občutijo tisti, ki se ukvarjajo z različnimi zimskimi športi. Večja kot je hitrost bolj pomembno je, da so očala pravilno nameščena ter dobro delujejo, saj lahko le tako zaščitijo oči pred vetrom in morebitnimi prašnimi ali večjimi delci v zraku.

Športna očala so pomemben del opreme vsakega športnika in tega se dobro zavedajo tudi vsi tisti, ki se ukvarjajo z dirkalnimi športi, kot je npr. motociklizem ali formula 1. Pri teh športih so hitrosti tako visoke, da bi brez športnih očal oz. čelade s stekleno zaščito lahko športnik utrpel resne poškodbe že v primeru, da mu ob najvišji hitrosti prileti v glavo le manjši, sicer neškodljiv delček gume, kakšen kamenček ali kaj podobnega.

Pri nekaterih športih so tako sončna očala nujno potrebna, čeprav se želite le amatersko ukvarjati z neko disciplino, pri drugih so takšna očala obvezna. Seveda obstajajo tudi športi pri katerih ne potrebujete športnih očal, če nimate dioptrije. V kolikor imate dioptrijo in že tako uporabljate korekcijska očala, boste morali uporabljati tudi športa očala z dioptrijo, saj so le-ta precej bolj vzdržljiva in zanesljiva kot običajna korekcijska očala.

Prav gotov ste že sami kdaj videli kakšnega športnika na televiziji, ki je uporabljal športna očala pri športu, kjer jih sicer ne uporabljajo. V tem primeru je najbolj verjetno prav to, da je športnik imel korekcijska očala, ki so bila prilagojena njegovi dejavnosti.

Očala

Pri vožnji z avtomobilom smo ogroženi precej bolj, kot se zavedamo. Če smo sami zelo previdni in pazimo na vse morebitne nevarnost, nas še vedno ogrožajo drugi neobzirni vozniki, ki se najdejo vedno in povsod. Prav zaradi nevarnosti, ki se jim ne moremo izogniti je nujno, da zmanjšamo nevarnost vsaj tam, kjer je to mogoče.

Slabovidnost in močno sonce, ki nas oslepi, sta še dve nevarnosti, na katere niti ne pomislimo. Očala nam lahko izboljšajo vid in zmanjšajo negativen vpliv sončnih žarkov. Prav zaradi tega je nujno, da imamo očala vedno v vozilu. Sončna očala, tako ženska kot moška očala, moramo imeti v avtu vedno, ne glede na letni čas, saj je močno sonce lahko prisotno v vseh mesecih.

Če se vam zdi, da so sončna očala nujno potrebna le poleti, pa se spomnite le na vožnjo pozimi, ko je na tleh več centimetrov snega in sije močno sonce. Takrat so sončna očala še precej bolj potrebna in vožnja brez njih je lahko tudi vožnja na slepo, če ste zelo občutljivi na takšne vremenske pogoje.

Ne samo ta ženska in moška očala, pri vseh slabovidnih so potrebna tudi korekcijska očala. Če vam je zdravnik predpisal očala oz. korekcijska očala, se vožnje nikar ne lotite brez njih. Uporabite korekcijska očala tudi takrat, ko se odpravite na zelo kratko pot, npr. v bližnjo trgovino ali pekarno.

Tako ženska kot moška očala naj ima tudi vaš sopotnik oz. sopotnica, če se nahaja v vozilu. Če boste oba uporabljala očala, bo vsaj eden opazil morebitno nevarnost in možnost za to, da pride do nesreče po vaši krivdi, bo precej manjša.

Očala, tako sončna kot korekcijska so precej občutljiva in če nismo previdni se lahko hitro zgodi, da se usedemo na njih ali jih po nesreči pohodimo. Zato po uporabi vedno vrnite očala v etui, ki je temu namenjen ter jih shranjujte vedno na istem mestu v vozilu. Tako vam bodo služila precej dlje.