Arhiv Značk: ogljikovi hidrati

pomen ogljikovih hidratov

Ogljikovi hidrati dajejo energijo

Ogljikovi hidrati nam dajejo energijo .

Značilnost, ki jo ogljikovi hidrati imajo glede zagotavljanja energije je, da predstavljajo najhitrejši način njene zagotovitve. Energija, ki jo ogljikovi hidrati
zagotavljajo je življenjsko nujna . Ogljikovi hidrati jo lahko zagotovijo. Zavedati pa se velja, da ogljikovi hidrati niso vsi enaki. Ogljikovi hidrati imajo temu primerno drugačne lastnosti in učinkovine. Obstajajo enostavni in sestavljeni ogljikovi hidrati. Njihova razlika je predvsem v učinkovitosti. Učinkovitost prehrane je zelo pomembna, če se želimo zdravo prehranjevati. Zdravo prehranjevanje se zaveda potreb in možnosti. Potrebe in možnosti so različne. Potrebe so med seboj različne po starosti, spolu, aktivnostih in mnogih drugih značilnostih. Možnosti so različne glede na dostopnost, prihodek, nakupne in potrošne navade ter mnoge druge. Potrebe morajo biti predvsem optimalno zagotovljene. To pomeni časovno dovolj kakovostne in v zadostnih količinah. Ker je človek v večini primerov sladkosnedno bitje, se velikokrat porajajo želje, ki zdravju niso koristne. Lahko bi jih imenovali kar razvade. Razvade so lahko različno koristne in man koristne. Zdravju so lahko manj koristne, če jih ne znamo vnovčiti. Lastnost človeškega organizma med drugim je, da lahko zaužite snovi izkoristi na razne načine. V primerih, ko je človek aktiven, lahko zaužita količina alkohola, ki je načeloma nekoristna, bistveno hitreje izhlapi oziroma je porabljena. Oseba, ki ni aktivna, ima čisto drugačne posledice pri zaužitju alkohola. Negativne lastnosti, se čisto drugače odražajo. Podobno velja za mnoge druge lastnosti zdrave prehrane. Poleg tega imajo razvade pozitivno lastnost v občutku sreče. Pozitivno razmišljanje in energija sta lastnosti, ki ju je težko meriti, prinašajo pa pozitivne učinke. Tako lahko greh pri prehrani, prinaša pozitivne učinke. Velja pa se zavedati vseh dodatnih možnosti. Če se pregrešimo pri prekomernosti, lahko to z fizično aktivnostjo, dodobra izničimo. Človek je bitje, ki ima neverjetne možnosti in sposobnosti. Mora jih samo koristno uporabiti.

Ogljikovi hidrati so lahko koristen vir energije.

Zakaj so pomembni proteini in ogljikovi hidrati?

Kot že večina izmed nas ve, so beljakovine najpomembnejši sestavni del mišic, ki pa jih naš organizem razgraja na aminokisline – to so najmanjša enota proteina. Proteine običajno najdemo v mesu, mlečnih izdelkih (mleko, sir, skuta), jajcih in manjših količinah zelenjave. Proteine oziroma beljakovine mora vsak izmed nas zaužiti vsak dan, predvsem pa jih morajo še veliko več zaužiti športniki, saj morajo s proteini obnoviti in nahraniti mišice po naporni vadbi. Ker pa bi morali za to, da nahranijo mišice pojesti kar nekaj mesa in mlečnih izdelkov, pa zato jedo proteine, ki jih lahko dobimo v raznih trgovinah s športno prehrano. Ker so takšni proteini v plastični embalaži in v obliki prahu, veliko ljudi misli, da so narejeni na umeten način, ter da vsebujejo telesu škodljive snovi. Vendar to sploh ni res! Res je, da so malo predelani, vsaj zaradi roka uporabe, vendar vsebujejo enake snovi, kot pa na primer meso oziroma beljakovine, ki jih najdemo v naravnih izdelkih. Nekateri proteini vsebujejo še veliko boljše snovi, prav tako pa je vnos le-teh veliko lažji in učinek veliko boljši. Proteine lahko jemo tudi namesto obroka (zajtrk, malica in tako dalje).

Tako kot proteini pa so tudi pomembni ogljikovi hidrati, čeprav se jih kar precej ljudi izogiba, ker mislijo, da ogljikovi hidrati »redijo«. Je res, da osebe, ki pojedo veliko ogljikovih hidratov in se pri tem nič ne gibljejo, pridobijo na telesni teži, vendar če ogljikove hidrate jemo v zmerni količini, potem naj vas to ne skrbi, saj ogljikove hidrate čez dan »pokurimo«. Večina hrane vsebuje ogljikove hidrate: kruh, krompirju, riž, testenine, kaše, kosmiči, zelje, paprika in tako dalje. Oseba, ki ne je ogljikovih hidratov lahko občuti utrujenost, ima občutek brez moči, nima energije in tako dalje. Poznamo tudi sestavljene ogljikove hidrate, ki se delijo na tri skupine:
– disaharide
– oligosaharide
– polisaharide