Arhiv Značk: ogrevanje

Cena talnega ogrevanja

Gretje vsekakor potrebujemo, še posebej pa v mrzlih dneh. Brez njega bi namreč le težko funkcionirali. Naše življenje brez ogrevanja bi bilo otežkočeno, lahko bi se v določenih okoliščinah tudi končalo. Zato moramo samo poskrbeti za primerno vrsto ogrevanja. To mora biti kvalitetno ter poceni. Talno gretje je posebno priljubljeno pri novih gradnja pasivnih in energetsko varčnih hiš. Večstanovanjske hiše ali bloki imajo pogosto vgrajene klasične radiatorje ali IR panele.

Nižja cena talnega gretja

Talno gretje je zagotovo ena od najbolj primernih oblik ogrevanja. Ljudje ga imajo radi, ker ima izjemno dobre lastnosti, ki vplivajo tudi na človekovo počutje. Cena talnega gretja pa je vsekakor podatek, ki ga pogosto iščemo tudi po primernih spletnih straneh.

 

Set za talno gretje Ebeco

Set za talno ogrevanje namestimo na izolacijo

Kaj je talno gretje?

Ogrevanje, kjer so v igri tudi tla, je način nizkotemperaturnega ogrevanja. Uporabljali so ga že stara ljudstva, saj so dobro vedela, kaj je dobro za njih. Njegova prednost se zagotovo skriva v optimalni porazdelitvi toplote glede na prostor, ki ga ogrevamo. Ljudje se predvsem dobro počutimo, če imamo dobro ogreta tla. Cena talnega gretja je nižja v primerjavi z ogrevanjem na kurilno olje. Izračun prihranka pri ogrevanju, lahko preverite na spletu.

Temperatura v bližini glave pa je lahko nižja, kar je zagotovo bolje za nas. Z njim ohranjamo tudi raven udobja. Značilnost je tudi ta, da se od ogrevanja s pomočjo radiatorjev razlikuje za eno do dve temperaturi. Cena talnega ogrevanja je zelo pomembna pri oceni investicije, gleda na količino toplote, ki jo oddaja.

Izolacija tal ima veliko vlogo

Tovrstno gretje bo najboljše delovalo, če bomo poskrbeli, da bo izolacija tal narejena kar se da najbolj učinkovito. Na izolacijo potem lahko mirno namestimo talno ogrevanje. Izolirana tla tako dobro poskrbijo za učinkovito ogrevanje, pri tem pa je manjša tudi poraba električne energije. Sistem poskrbi tudi, da so tla hitro ogreta, in sicer na primerno temperaturo.

Potrebno je poudariti, da je pri oceni investicije zelo pomembna cena talnega ogrevanja, glede na stroške. Stroški investicije so zelo visoki. Zato je pomembno izbrati ustrezno grelno napravo ali telo za enakomerno porazdelitev toplote po celotni hiši.

Toplotna črpalka, naredimo načrt

Toplotna črpalka je dobra investicija , če jo pravilno načrtujemo in izvedemo.

V splošnem je toplotna črpalka zanesljiva ter ima nezahtevno vzdrževanje . Največ težav lahko povzroči slaba izvedba, razne tehnične napake ter predvsem slaba osnovna izbira. Investitor mora dobro poznati okolico, podnebje, pri zemeljskih delih tudi tla oziroma druge vire. Okolica in podnebje najbolj vpliva v primeru, ko je izbrana toplotna črpalka zrak voda. Najbolj idealne so te izvedbe v okoljih, ki imajo mile zime. Proizvajalci sicer navajajo, da je toplotna črpalka uporabna tudi pri bistveno nižjih temperaturah. Vendar se moramo zavedati, da je to zgolj podatek o uporabnosti. Torej bo toplotna črpalka delovala pri navedenih nizkih temperaturah. Nekaj drugega pa je izkoristek pri takih nizkih temperaturah. Prodajalcu ali predstavniku proizvajalca velja ob takih navedbah postaviti vprašanje : kakšen izkoristek ima toplotna črpalka pri tako nizkih temperaturah. V splošnem je najbolj uporabna v prehodnih obdobjih ter v kombinaciji z drugimi načini ogrevanja. Glede na izkoristek in učinkovitost se odločimo za uporabo enega ali drugega načina ogrevanja. Mnogim se v takem primeru poraja vprašanje ali ne bi bilo bolje investirati več v bolj zahtevno in učinkovito alternativo. Odgovor pri tem je odvisen od tega ali se lahko zanesemo zgolj na en vir ali pa imamo raje dva vira. Pri zgolj enem viru ga moramo v vsakem primeru uporabljati, pri dveh virih pa lahko izbiramo ugodnejšega. Taki primeri so znani že iz preteklosti, ko so imela gospodinjstva dva ali celo tri različne načine ogrevanja. Ko je izbrana toplotna črpalka zemlja voda, je potrebno dobro poznati zemljino oziroma tla. Pri tej izvedbi je dodatno potrebno upoštevati temelje zgradbe. Pri podtalnici je potrebno dobro poznati vodni vir. Slaba ocena vodnega vira lahko povzroči dodatne investicije, upoštevati pa velja tudi možnost delovanja raznih naravnih sil.

Toplotna črpalka je z upoštevanjem vseh dejavnikom dobra, zanesljiva in nezahtevna alternativa ogrevanja.

www.merkur.si/ogrevanje-in-hlajenje/toplotne-crpalke