Arhiv Značk: opremljanje

opremljanje otroške sobe

Urejanje otroške sobe

Urejanje otroške sobe ni tako preprosto, kot se zdi, saj je potrebno, če ne žimo prepogosto menjati pohištva, veliko premisleka pri opremljanju, da bo soba »brezčasna«.

Če zidamo hišo sami, je potrebno upoštevati, da bo otroška soba dovolj svetla, da bo dovolj prostorna in pa tudi da bodo vtičnice na primernih mestih. Če na to nimamo vpliva, in če je v sobi premalo svetlobe, za to poskrbimo na drugačen način. Svetloba namreč pripomore k dobremu počutju. Prostornino pa lahko navidezno povečamo tudi z izbiro in postavitvijo pohištva in barve.

Ko izbiramo barvo sobe, najprej seveda upoštevamo želje otroka. Sobo želimo pobarvati tako, da bo delovala toplo, prostorno, in pa svetla. Za otroške sobe se največkrat uporabljajo roza, bela, rumena, modra in zelena. Na barvo sobe seveda vpliva starost otroka, želimo pa seveda, da bi bila barva čimbolj nevtralna, da se izognemo prepogostemu beljenju.

Pri pohištvu ravno tako upoštevamo želje otroka, poskušamo pa izbrati čimbolj nevtralno pohištvo, da bo le to uporabno čim več let. Pohištvo je potrebno razporediti po prostoru tako, da bo dovolj prostora za igranje, da omare ne bodo postavljene pred oknom oziroma kako drugače ovirale dostop svetlobe v sobo. Postavitev pohištva je pomembna tudi zato, ker se mora otrok v svoji sobi počiti varno. Ko je otrok večji, in potrebuje pisalno mizo, je priporočljivo, da jo postavimo na svetlo mesto, nekje ob oknu. Če je otrok desničar, je priporočljivo, da mizo postavimo tako, da bo svetloba padala iz leve, če pa je levičar pa naj soba pada iz desne.