Arhiv Značk: organska kozmetika

Organska kozmetika – kaj in zakaj?

Organska kozmetika – kakšna je njena definicija? 

Naravna, veganska, bio, eko, presna, organska … kozmetika. Ste tudi vi zmedeni ob številnih različnih oznakah in se sprašujete, ali sploh obstaja razlika med njimi? Področje je res precej novo, zato tudi poimenovanja še niso povsem usklajena. Organska kozmetika naj bi sicer načeloma pokrivala vse tiste izdelke, ki vsebujejo sestavine iz žive narave. Pogosto se kot sinonimen izraz uporablja naravna kozmetika, v nekaterih primerih pa gre pri oznaki organska kozmetika tudi za ne pretirano posrečen prevod iz angleščine – »organic« tako v resnici označuje ekološko proizveden izdelek. Pomembno je poudariti, da so izrazi, kot je organska kozmetika, lahko uporabljeni zgolj kot del komercialnega imena, kar hitro zavede potrošnike, saj se v takšnih izdelkih pogosto skrivajo številne sintetične snovi. Če se želite prepričati, da so vse uporabljene sestavine zares naravne, je potrebno branje deklaracij in vsaj osnovno poznavanje najbolj razširjenih certifikatov za označevanje organske kozmetike (za izdelke, ki jih je mogoče dobiti v slovenskih drogerijah, je to predvsem BDIH). 

Prednosti organske kozmetike  

Velikokrat pozabljamo, da je koža naš največji organ, ki skrbi za zaščito, zato ni vseeno, kaj nanesete nanjo. Uporaba ustrezne kozmetike je še toliko bolj pomembna zaradi dejstva, da se več kot polovica sestavin v kozmetičnih produktih absorbira skozi kožo v telo. Verjetno si ne želite, da bi strupene snovi brez kakršnegakoli filtriranja prehajale v vaš krvni obtok? Prava organska kozmetika je povsem naravna in ne vsebuje različnih škodljivih umetnih sestavin, a zato nič manj učinkovita, kar se tiče nege kože. Njena proizvodnja predstavlja precej manjšo obremenitev za okolje, načeloma pa ne sme biti testirana na živalih. Številna dejstva tako postavljajo organsko kozmetiko daleč pred običajno – njena največja pomanjkljivost je pravzaprav le nekoliko višja cena, vendar se stvari tudi na tem področju počasi premikajo na bolje … 

Organska kozmetika in ekološki odnos

Organska kozmetika temelji na naravnih sestavinah, ki so bile pridobljene na ekološki način. Če se ozremo na različne medije ali na govorice, ki krožijo po različnih prijateljskih krogih, lahko večkrat slišimo, kakšen problem predstavljajo načini vzgoje rastlin in živali. Organska kozmetika pa predstavlja glede na te načine določeno alternativo, ki je učinkovita in zdravju neškodljiva. Klasična pridelava namreč vključuje uporabo raznih kemičnih pesticidov, herbicidov, fungicidov in podobni sredstev, ki spodbujajo rast in uničujejo naravne škodljivce, ki so pa so po drugi strani precej škodljive za človeka.

Cena naravne kozmetike

Organska kozmetika pa je po drugi strani narejena iz rastlin, ki so bile vzgojene brez uporabe kemikalij. Sodobne študije, ki jih delajo in objavljajo za javnost razni znanstveni inštituti po svetu, dokazujejo, kakšne škodljive učinke imajo za človekovo zdravje kemikalije, ki se uporabljajo v standardni vzgoji različnih rastlinskih kultur, ki so namenjene prehranski industriji, kozmetiki itn. Osveščen človek zato raje posega po takšnih izdelkih, ki jih ponuja organska kozmetika, razlogi za to pa so številni. Sicer drži, da so ti izdelki mogoče nekoliko dražji, vendar pa s tem pribitkom v ceni plačamo za brezskrbno uporabo. Človek pri zdravju res ne bi smel varčevati, saj se mu to lahko precej hitro maščuje.

Organska kozmetika je dolgoročna naložba v zdravje našega telesa, saj se moramo zavedati, da vse kar vstopi v naše telo, naredi znotraj njega določen učinek, ki povzroči marsikakšno posledico. Kemikalije lahko na dolgi rok precej preoblikujejo delovanje našega telesa in sicer na takšne načine, ki so povsem nepredvidljivi in zaradi tega so lahko tudi nevarni, zato je organska kozmetika varnejša izbira.

Organska kozmetika pripomore k varnejšemu življenju

Organska kozmetika postavlja pravi etični izziv vsem, ki jim je mar za okolje in lastno zdravje. Vsak dan pojemo prek hrane ogromne količine strupenih pesticidov, insekticidov, gnojil in ostalih sredstev, ki se porabljajo pri gojenju rastlin, čeprav se tega sploh ne zavedamo. Organska kozmetika pa prekinja s temi standardnimi načini pridelave in postavlja zahtevne ekološke in etične standarde. V tem oziru je organska kozmetika ogledalo družbi, ki ji ni mar za naravo. Sicer pa se že desetletja pojavlja gibanje sonaravnega razvoja, ki so se mu pridružili že milijoni posameznikov po celem svetu. Vsak posameznik začenja pri sebi in s svojim majhnim doprinosom predstavlja kamenček v globalnem mozaiku vseh, ki si prizadevajo za čisto okolje in zdravo življenje.

Organska kozmetika je izdelana na osnovi rastlin, ki so bile pridelane na ekološki način. Uporabljena so bili le biološka gnojila in sredstva, ki pospešujejo in pomagajo pri pridelavi. To, kar je iz narave prišlo, se v naravo tudi vrne. In če na to ne mislimo že danes, bomo izgubili stik z naravo in naravo samo že v bližnji prihodnosti. Organska kozmetika je tako ena izmed rešilnih bilk, ki se jih lahko oprimemo, če želimo prispevati k boljšemu življenju nas, naših bližnjih in naših prihodnih rodov. Organska kozmetika predstavlja enakovredne izdelke, kot jih predstavlja standardna kozmetika. Vendar s to ključno razliko, da ne ogroža našega zdravja, saj v telo z njo vnašamo naravne sestavine, ki so po izvoru iste, kot naše telo. Zato je organska kozmetika varna rešitev za nas in za naše otroke, ki jih želimo obvarovati.