Arhiv Značk: orodje

Kompresor poganja pnevmatsko orodje

Kompresor omogoča stisnjen zrak zagotavljati pnevmatskemu orodju in drugim napravam.

Stisnjen zrak kompresor zagotavlja na tri osnovne načine delovanja oziorma preko treh osnovnih izvedb. Obstajajo batni, lamelni in vijačni kompresorji. Na tržišču se je najprej pojavil batni kompresor. Uporaben je za domače delavnice ali druge podobne manjše potrebe. Njihova pomanjkljivost je predvsem segrevanje naprave po daljšem času uporabe. Lamelni kompresor je bolj zanesljiv, deluje tudi pri nižjih vrtljajih. Uporabni so za laboratorije, pakiranje ter druge namene uporabe. Vijačni kompresor je najboljši, saj se tudi pri neprestanem obratovanju ne segreva. Njihova prednost je tudi za okolico nemoteče delovanje . Vsak kompresor ima svoje prednosti in slabosti, slednje v veliki meri določa uporaba. Kupec mora pred nakupom vedeti zakaj ga bo uporabljal, kako ga bo uporabljal, kakšno pnevmatsko orodje ima oziroma kakšno pnevmatsko orodje namerava kupiti ter druge lastnosti uporabe. Bistvene razlike med posameznimi izvedbami so predvsem tlak ter velikost posode. Za manjše porabnike in manj pogosto uporabo so lahko dobre povsem osnovne izvedbe. To je polnjenje avtomobilskih zračnic, kolesarskih zračnic, zračnic motorjev ter druga manj zahtevna opravila. Za bolj zahtevna opravila mora biti kompresor bolj zmogljiv ter imeti večjo posodo za stisnjen zrak. Med delovanjem se stisnjen zrak prazni, večja količina potrebnega zraka pa pomeni bolj pogosto delovanje elektromotorja ali drugega agregata pri enako veliki posodi. Z večjo posodo je delovanje pri drugih nespremenjenih tehničnih značilnostih potrebno manj pogosto delovanje. Večja posoda na drugi strani pomeni tudi večjo napravo, kar zahteva svoj prostor, težje je kompresor premikati ter prinaša druge velikosti primerne zahteve. Bolj ali manj pogosta prekinitev delovanja je pomembna za nekatera dela, kjer je potreba po konstantnem stisnjenem zraku večja. Takšno delo zahteva čim manj prekinitev dobave stisnjenega zraka, saj to vpliva na kakovost izvedenega dela.

Kompresor je zelo uporaben v domači delavnici, na terenu ali v raznih drugih namenih uporabe.

Vsestranski brusilniki

Ne glede na to, kaj želimo zbrusiti, lahko v specializiranih trgovinah zagotovo najdemo takšnega, ki bo ustrezal našim potrebam. Na trgu je toliko ponudbe, da lahko vsak izbira med brusilniki, ki mu tudi cenovno najbolj ugajajo.

 

Na voljo so bolj specifični brusilniki, ki so namenjeni točno določenim materialom, z drugimi pa lahko brusimo različne materiale, kot so lak, barva, kit, les, kovina in celo plastika.

 

Ko izbiramo med brusilniki, jih razlikujemo glede na njihove lastnosti – število vrtljajev, moč, težo in premer plošče – ter se na podlagi teh odločimo za najbolj primernega.

 

Ker obstaja mnogo različic, bomo na kratko opisali najbolj pogoste:

  • brusilni namizni, (postavi se ga na mizo, ima mehanizem za hitro menjavo brusilnega traku, tega pa lahko hitro nastavimo iz ležečega v pokončni položaj; delovna miza ima kotomer in naslon)
  • kotni, (je lahek za uporabo, saj tehta le okoli 2 kg; ima zaščitni pokrov in varnostno stikalo za kontroliran vklop, ki uporabnika varuje pred poškodbo. Dobri kotni brusilniki imajo večstopenjsko izbiro števila vrtljajev, tako da lahko izberemo ustrezno ostrino brušenja glede na material. Ročaj je majhen, zato lahko delo opravljamo bolj nadzorovano.)
  • (ima nastavek za natančno delo in uporabo na težje dostopnih mestih; ker je upogljiv, je bolj fleksibilen in udoben za fino uporabo. Zraven je priložen ključ, s katerim menjate pomožni pribor. Motor je kljub manjši moči dovolj zmogljiv. Ker je ročaj mehkejši, je manj vibracij, ki bi motile delavca pri uporabi.)

Poleg teh so nam na voljo še ročni, rotacijski, tračni in vibracijski brusilniki. Več podobnih izdelkov lahko najdete v sledeči spletni trgovini https://www.pricaraj.si/vrt-in-orodje v kateri sem tudi sam nekajkrat kupoval in bil izredno zadovoljen.

v delavnici je delo lahko lagodno, če imaš orodje

Lagodno delo v delavnicah

Vsakdo izmed nas ima različne službe, nekateri smo to, drugi so računalničarji, tretji so kuharji, četrti avtomehaniki in serviserji ter tako dalje. V današnjem članku pa se bomo posvetili predvsem tistim, ki svoje delo opravljajo v delavnicah in garažah, natančneje avtoserviserjem in mehanikom. Vsako delo ima svoje prednosti in slabosti, po vsej verjetnosti so tisti, ki so se za tak tip dela odločili, to storili po svoji želji in veselju do vijačenja avtomobilov, zato tudi v takem delu uživajo. Klima v delavnicah mora za lagodno delo biti dovolj topla, v lastni delavnici za to skrbi indukcijskih grelnik, s trdimi in prezeblimi prsti težko opravljam delo. Ne gre pa tudi brez delavnega stola na kolesih, ta mi omogoča, da sem mobilen in mi ni potrebno vstajati ko potrebujem stvar z drugega konca mize.

Dobro opremljena servisna delavnica je ključ do lagodnega dela, delavnica pa mora biti tudi prostorna. Servisne delavnice morajo biti prostorne zaradi ogromno opreme, ki je potrebna za servis avta. Stvari kot so izvijači, OBD1, klešče in podobna mala orodja ne zavzamejo veliko prostora, zaplete se pri velikih orodjih, brez katerih pri servisu avta ne gre. Vsi vemo, da avtomehaniki pri svojem delu uporabljajo velika orodja kot so dvigala in podobno.

Tla delavnice naj bodo taka, da jih bo enostavno čistiti, a obenem taka, da se ne bo nič razbilo v primeru padca kakšne težje stvari na tla, ploščice tu niso najbolj primerne. Ne pozabite pa tudi na prezračevanje, slab zrak slabo vpliva na počutje.