Arhiv Značk: oskar

Potovanje v ZDA, izkušnja različnosti

Potovanje v ZDA je zanimiva izkušnja različnosti , saj se različnosti in raznolikosti na prostranem in raznolikem ozemlju čutijo na praktično vsakem kilometru poti.

Samo potovanje v ZDA je izkušnja različnosti z več vidikov. ZDA pozna več različnih narodnosti, gostote naseljenosti, podnebja ter še mnogo drugega. Z razvito prometno infrastrukturo je potovanje v ZDA zanimivo tudi za vse, ki si željo preizkusiti prostranost cest, ki jih v Evropi verjetno ne bomo imeli nikoli. Dolge, prostrane poti se vlečejo v neskončnost, ravnina pa zlepa ne pojenja. Za evropske razmere bi temu lahko rekli monotonost, vendar je to značilnost ZDA. Poleg prostranosti je potovanje v ZDA zanimivo zaradi različnosti v dojemanju časa, življenjskega ritma ter načina življenja. Na odročnih cestah, ki so povečini daljni spomin pionirskih časov osvajanja prišlekov, je potovanje v ZDA srečanje z starimi evropskimi kulturnimi značilnostmi. Tako ni presenečenje, na poti srečat kraje in mesta z evropskimi imeni, pa tudi stara evropska narečja niso posebnost. Prinesli so jih prišleki, ker pa je bila okolica in kultura drugačna niso doživljali sprememb. Na ta način lahko potovanje v ZDA nudi edinstveno priložnost srečanja z starim evropskim narečjem. V Evropi je na račun raznih dogodkov in sprememb že izumrlo, v ZDA pa se je ohranilo do današnjih dni v bolj ali manj izvirni obliki.

Potovanje v ZDA nudi tudi raznolikosti v vsakdanjiku . Osamljena mesta, ki imajo starejše prebivalce, kateri so povečini v pokoju, si svoj vsakodnevni ritem organizira in doživlja čisto drugače kot vrvež velikih mest, kjer je večina aktivnosti posvečena pridobivanju gmotnih in drugih dobrin. Za vsakega nekaj bi lahko rekli, zato je potovanje čez lužo vedno bilo zanimivo in privlačno. Seveda je različnost možno prilagoditi osebnim željam in zahtevam, saj lahko potovanje organiziramo na razne načine. Potovanje v ZDA je zanimiva izkušnja, ki se jo splača doživeti.

Španija-dežela dolgih plaž in dolgih sončnih ur

Španija je država, ležeča na jugozahodu Evrope in jo oblivata Atlantski ocean in Sredozemsko morje, ki ustvarjata kilometre dolgih peščenih plaž, ki so kot ustvarjene za vse, ki se odločijo preživeti počitnice v brezskrbnem poležavanju na obali in kopanju v toplem morju. K Španiji spadajo Balearski otoki v Sredozemskem morju, Kanarski otoki v Atlantskem oceanu in mesti Ceuta in Melilla v severni Afriki. Španija ima nekaj manj kot štirideset milijonov prebivalcev, od katerih jih večina živi v obalnem pasu države, tako na severu kot na jugu. Procesi industrializacije in urbanizacije so pripeljali do tega, da se je čez leta zmanjševalo število prebivalcev v notranjosti države. V Španiji živi približno pol milijona tujcev, večina jih prihaja iz Južne Amerike, Severne Afrike in seveda iz držav Evopske unije. Med prebivalci je najbolj razširjena katoliška vera, skoraj 99 odstotkov Špancev se opredeljuje za katolike, vendar je Španija država, v kateri boste našli tudi druge verske skupnosti, kot so protestanti, muslimani in Židje.

Uradni jezik je španski oziroma kastiljski, v Kataloniji je uradni jezik tudi katalonski, v Galiciji galicijski in v Baskiji baskovski. Za potovanje v Španijo boste potrebovali veljavno osebno izkaznico, oziroma potni list. Ker je Španija velika država, je zelo raznoliko tudi njeno podnebje, na splošno gledano pa je najboljši čas za obisk te države med poznim marcem in zgodnjim novembrom, ko je čas višjih temperatur, malo padavin in deležni boste dni z veliko sonca. Na obalah sredozemskega morja in Atlantskega oceana vlada tipična sredozemska klima oziroma oceanska klima. Čeprav se v zadnjih letih Španija spopada s gospodarsko krizo, jo nekateri še vseeno imenujejo bogata dežela, predvsem zaradi zgodovinske in kulturne zapuščine in prelepih plaž. Umetniška dela preteklega časa in današnjih dni skrbijo za to, da Španija ostaja zanimiva in privlačna atrakcija za vse obiskovalce.

http://www.agencija-oskar.si/