Arhiv Značk: osteoporoza

Bolečina v križu se lahko pozdravi tudi z zdravimi navadami

Bolečina v križu je tista, zaradi katere smo pri zdravniku zelo pogosto in za to obstaja kar nekaj različnih vzrokov. Različne poškodbe, neprimerni delovni pogoji in infekcije lahko povzročijo neprijetno bolečino v križu. Pomembno je, da razumemo, da je bolečina v križu simptom zdravstvenega stanja in ne diagnoza sama po sebi saj lahko do same bolečine privedejo številne bolezni in tegobe. Ti vključujejo skoliozo , kar pomeni rotacijsko izkrivljanje in deformacijo hrbtenice, bolečina pa nastane šele v zrelem obdobju. Tudi razne oblike artritisa, revmatoidni artritis, ankilozni spondilitis in stenoza hrbtenice.

Čeprav osteoporoza sama po sebi ni boleča lahko pa povzroči boleče zlome vretenc. Problemi, ki nastanejo zaradi mehaničnih vzrokov nastanejo zaradi določenega gibanja hrbtenice in zaradi načina, kako se počutite, ko se hrbtenica giblje na določen način. Posledica nepravilnih gibov je bolečina v križu. Drugi mehanski vzroki zaradi katerih nas prizadene bolečina v križu so krči, napetost v mišicah in lomljenje ploščic. Bolečina v križu pa je lahko prav neznosna tudi kot posledica nosečnosti, ledvičnih kamnov ali vnetja. Karkoli že je v ozadju bolečine, če bolečina ne poneha obiščite zdravnika, ki bo predlagal zdravljenje in seveda zmanjšal intenzivnost bolečine.

Medtem pa vsekakor poskušajte popraviti navade, ki bolečino še poslabšajo. Dejstvo je, da o jogiju razmišljamo šele, ko se bolečina pojavi, a strokovnjaki svetujejo, da že kar takoj kupimo jogi, ki ni ne premehak in ne pretrd saj le takšen omogoča pravilno lego telesa tudi med spanjem. Naslednja slaba navada, ki lahko vpliva na bolečino v križu je nepravilno sedenje. Res je, da se je najbolj udobno zavaliti na fotelj ali si odpočiti na dvosedu, a to še zdaleč ni dobra stvar za našo hrbtenico, še posebej, če nas križ že boli. Bolečina v križu pa se lahko pojavi tud kot posledica išiasa.