Arhiv Značk: papaja

Papaja – orožje v boju proti strupenim snovem v telesu

Papaja tropsko sadje, ki pa ime zelo veliko hranljivih vrednosti med njimi veliko betakarotena, ki preprečuje poškodbe, ki jih povzročajo prosti radikali. Zato tudi papaja velja za živilo, ki varuje pred nastankom rakavih obolenj. Vsebuje tudi vitamin B5, provitamin A in manjše količine kalcija in železa. Seveda lahko papajo uživamo na različne načine med njimi je predvsem značilno uživanje kot papajin sok. Ta sok vsebuje veliko encima papaina, ki razkraja beljakovina, izvira pa iz naših prebavil. Med drugim papain pomaga organizmu razgraditi aminokisline, ki jih telo sprejme  s hrano, ki je obogatena z beljakovinami po drugi strani pa preprečuje nalaganje strupenih snovi v telesu.

Papaja se v medicini uporablja predvsem kot dopolnilo k mazilom, ki so namenjena za odstranjevanje grobe kože z ran, v ZDA pa med drugim papajo uporabljajo kot alternativno zdravilo pri čiru na želodcu, kroničnih vnetjih želodčne sluznice, prebavnih težavah pri otrocih, morski bolezni in nekaterih vrstah slabokrvnosti. Najboljše učinke boste dosegli če boste papajo uživali surovo, v sadnih solatah ali kot sestavino sadnega napitka. Za boljši okus narezano papajo pokapajte z limoninim sokom. Pri nakupu bodite pozorni na lupino okoli peclja – ta naj bo rumena, saj v nasprotnem primeru papaja ne bo dozorela.

Papaja-2

Kot veliko drugega sadja so tudi papajo v azijskih državah uporabljali kot zdravilo za številne bolezni. Tako je Dang dokazal, da ekstrat iz posušenih listov papaje pospešuje proizvodnjo ključnih signalnih molekul z imenom TH1-tip citokini, ki pomagajo pri regulaciji imunskega sistema. Ne glede na to na kakšen način uživate papaje, to počnite še naprej, ker vam bo pomagalo izboljšati zdravje in splošno počutje. Sadje je super!