Arhiv Značk: parfumarija

Parfumi

Parfumi so namenjeni predvsem odišavljenju in z njihovo uporabo želimo imeti čim bolj privlačen vonj. Ženski parfumi imajo drugačen vonj kot moški parfumi in le z zelo zamašenim nosom ne bi opazili razlike. Prav tako so ženski parfumi drugače zapakirani kot moški parfumi, tako da se ne morete zmotiti pri nakupu.

Parfumerija predstavlja nekoliko širši pojem kot parfumi. Parfumerija namreč zajema tudi vodice za po britju, dezodorante … Vsi ti izdelki, ki jih zajema parfumerija, so lahko tudi strupeni. Škodijo lahko tako tistim, ki uporabljajo te izdelke, kot tistim, ki so v njihovi družbi in te vonjave vdihavajo.

Pravi in kvalitetni parfumi so narejeni le iz naravnih sestavin. Večinoma so med sestavinami različne dišeče rastline, pretežno iz arabskega sveta. A zaradi vse večje želje po zaslužku se marsikatero podjetje osredotoča na cenejše vire in tako parfumi vsebujejo tudi naftne derivate in podobne škodljive snovi.

Tako moški parfumi kot ženski parfumi lahko povzročijo različne bolezni. Pri direktnem stiku s kožo lahko nastajajo različne alergije, lišaji in podobna obolenja. Zaradi vdihavanja lahko pride do astmatičnih obolenj, vnetja dihal in podobnih neprijetnih posledic. Zato velja načelo zmernosti tudi pri uporabi teh snovi, saj nam bodo tovrstni parfumi škodili le ob pretirani uporabi. Ob zmerni uporabi so izdelki večinoma varni za uporabo, saj nas pred preveč škodljivimi vplivi teh reči varujejo različne zdravstvene organizacije, ki so na tovrstne izdelke še posebej pozorne.

K sreči se lahko zaradi takšnega nadzora, ki ga zahteva sodobna družba pri vseh potencialno nevarnih izdelkih, počutimo precej varno in še naprej uporabljamo vse parfume, ki smo jih že do sedaj. Nikar pa ne kupujmo tovrstnih izdelkov v državah, kjer ni tako ostrega inšpekcijskega nadzora in so razmere precej bolj neurejene, saj lahko s tem ogrozimo sebe in vse okoli nas.