Arhiv Značk: pohodništvo

Oprema za pohodništvo

Davno so že minili časi, ko smo se v hribe odpravljali v običajnih opankah in s preprosto malho na rami. Dandanes je treba pred odhodom na pohod zaviti še v športno trgovino in se opremiti z raznimi izdelki, ki to dejavnost olajšajo in naredijo tudi bolj zanimivo. Mnogi pa se na pot preprosto ne morejo odpraviti brez telefona, fotoaparata, GPS navigacije in drugih izdelkov, ki jih za pohodništvo ponujajo dobro opremljene trgovine. Seveda moramo malo pretiravati, a to ni daleč od resnice – dejstvo je, da imamo danes na voljo izredno pestro ponudbo pripomočkov, ki nam zelo koristijo na pohodniški odpravi, še posebej na zahtevnejših turah v visokogorju.

Oprema za varno pohodništvo je ključna.

Bolj in manj pomembna oprema za pohodništvo

Nekateri kosi opreme so preprosto nepogrešljivi. Posebno pozornost gre nameniti obutvi, ki ključno odloča o tem, kako prijetno in udobno se bomo počutili na poti. Čisto možno je, da bomo morali zaradi slabih čevljev že predčasno zaključiti pohod ali pa bomo celo tvegali poškodbe. Nadalje gre omeniti dober pohodniški nahrbtnik, ki je vsestransko orodje sodobnega pohodnika. Vanj lahko spravimo vso preostalo opremo, komplet prve pomoči, navigacijske pripomočke, živež in pijačo ter druge malenkosti, ki jih utegnemo potrebovati v hribih. Izjemno priljubljene in zelo uporabne za pohodništvo so tudi palice, ki se izkažejo za neprecenljive na dolgih izletih. Ne pozabimo še na medicinske pripomočke za vsak slučaj, pametno je s seboj vzeti tudi telefon in seveda zemljevid. Za konec omenimo še oblačila, ki običajno sicer ne predstavljajo težav pri izbiri in nakupu. Izbrati je treba športna oblačila, ki dobro odvajajo znoj in hladijo telo, hkrati v hribih pogosto pritisne mraz in potrebujemo tudi toplejšo plast. Nepogrešljiva je vetrovka, ki ščiti pred vetrom, pika na i pa je odpornost proti dežju.

Veliko pripomočkov je nepotrebnih, a so zelo privlačni na prodajnih policah. Vsak izdelek pa je za koga koristen, tako da je nemogoče reči, da kakšna oprema sploh ni uporabna – vsak se mora odločiti na podlagi lastnih potreb. Opremite se z izdelki iz spletne strani www.tomassport2.si.

Čevlji za pohodništvo

Oprema za pohodništvo

Športna oprema za pohodništvo je osrednjega pomena za to, da bo izkušnja v hribih in gorah varna. To ne pomeni, da morate za pohodništvo zapraviti celo premoženje, daleč proč od tega, ampak vseeno se morate zavedati, da se v hribe in gore ne morete odpraviti v tekaški obutvi, bombažni majici, kratkih hlačah in s steklenico vode v rokah. Takšno pohodništvo ni odgovorno ne do vas samih in ne do ljudi, ki imajo lahko zaradi nespametnih odločitev zaradi tega neprijetne posledice. Pohodništvo se lahko prične šele takrat, kadar zagotovite minimalni varnostni standard za vas in vse tiste, ki vas spremljajo, zlasti če gre za otroke.

Največ denarja za pohodništvo se splača vložiti v kakovostne pohodniške čevlje. Športna oprema za pohodništvo ni poceni, vendar pri čevljih ne varčujte preveč, saj je vaša varnost najbolj odvisna od njih. Kakovostni pohodniški čevlji vas varujejo pred zdrsi, ki se lahko končajo z zvini, zlomi ali pa še s čim hujšim. Kupujte jih v specializiranih prodajalnah, kjer vam lahko svetujejo, kakšen model izbrati, saj je najbolj primerna izbira odvisna predvsem od tega, po pretežno kakšnem terenu boste hodili. Za bolj naporne vzpone, so denimo primernejši čevlji, ki imajo bolj trdo podplat, saj lahko tako s stopalom bolje občutimo, po kakšni vrsti terena hodimo. Mehki podplati namreč precej bolj blažijo stik in zaradi tega se izgubi tudi občutek za teren.

Poleg obutve je pomembna tudi obleka. Obiskovanje gora je možno ob različnih letnih časih, vendar to ne pomeni, da če greste v gore poleti, lahko pozabite na toplejša oblačila. V gorah so temperaturne spremembe tako nagle, kot je nagla sprememba vremena. V nekaj minutah se lahko sončni dan prevesi v nevihto, temperature se močno znižajo in razmere se s tem zaostrijo. Pohodništvo vzmeti resno, opremite se z rezervnimi oblačili, primerno količino tekočine in hrane in ves čas stopajte z budnim očesom.

https://www.tomassport2.si