Arhiv Značk: pomorski turizem

Hrvaška zibelka pomorskih poti

Hrvaška je zelo raznolika evropska država . Že njeno samo ozemlje je aktivna priča raznolikosti preko prometnih tokov in vplivov. Tako imamo na jugu z Jadransko obalo vpliv Sredozemlja, na njenem severu vpliv Srednje Evrope, zahodni del pa se spogleduje z Alpskim vplivom.

Vse naštete značilnosti Hrvaška od najstarejših časov obstoja turizma dobro koristi. Tako ima znana letovišča, ki so nastala pod vplivom modernih trendov sodobnega turizma. Sodobni trendi turizma se sicer sliši nekoliko čudno, če govorimo o časovni odmaknjenosti 170 let. Vsebinsko pa je izraz na mestu, saj so se takrat, z razvojem železnice začeli zavedati pomena dobrih prometnic v turistične namene.

Geografsko pomembnost na ozemlju, kjer danes leži Hrvaška so sicer odkrili že veliko prej. Tako so predvsem obmorska mesta svoje korenine nastanka in razvoja črpale že iz časov antike, najdejo pa se tudi ostanki starejših kultur, ki segajo vse do kamene dobe.

Hrvaška tako na obali Jadranskega morja odseva sledi razno raznih kultur in obiskovalcev, ki so na razne načine vplivali na razvoj okolice. Nastanek mest, ki jih poznamo še danes, so v veliki meri narekovale naravne danosti.

Hrvaška ima tako ob obali celo vrsto pomembnih mest, ki svoj nastanek dolgujejo davnim zgodovinskim danostim okolice. Takšna mesta so Dubrovnik, Split, Pulj ter cel niz drugih. Pri nastanku so pomembno vlogo igrale tako geografske danosti, kot drznost in radovednost prebivalcev, kateri so se podali odkrivati takrat neznane pomorske poti. Z odkritjem pomorskih poti se je razširila trgovina in izmenjava kultur, vse pa je blagodejno vplivalo v razvoj mest.

Tako Hrvaška mesta ob obali Jadranskega morja, kot je recimo Dubrovnik, črpajo svojo zgodovino v uspešnem koriščenju naravnih danosti ter podjetniške žilice.

Hrvaška bogata zgodovina se zrcali tudi v strateških vojaških ciljih, saj so pristanišča poleg smrtonosnega orožja pomenile tudi razvoj mesta in okolice. Tak primer je Pulj.

Hrvaška je zanimiva turistična dežela.