Arhiv Značk: porod

Čep – znanilec poroda

Kaj je čep in kakšna je njegova vloga?

Čep je poimenovanje za krvavo sluz, ki se v večjih količinah običajno pojavi kot prvi znak bližajočega se poroda. Med nosečnostjo je čep zapiral maternični vrat, pred porodom pa se odlušči, da bi omogočil prosto pot otroku.

Kaj sledi?

Se sprašujete, kaj storiti, ko se vam odlušči čep? Porod definitivno ni več daleč, vprašanje pa je, kdaj bo do njega prišlo – v nekaterih primerih lahko traja celo več dni. Odluščen čep tako še ne pomeni, da se bo porod začel še tisti trenutek. Potrebno je počakati, da vam odteče voda in se pričnejo popadki, ki bodo postajali vse pogostejši in močnejši. Če pa je v odluščenem porodnem čepu prisotna večja količina krvi (podobno kot ob menstruaciji), se morate čim prej odpraviti do ginekologa, da preveri, ali vse poteka tako, kot bi moralo. 

Se porod pri vseh ženskah začne na enak način?

Pri nekaterih nosečnicah se čep pred porodom ne odlušči oziroma je manj opazen, s čimer ni nič narobe. Mnoge ženske so tako rodile povsem brez težav, čeprav so se prvi znaki bližajočega se poroda pojavili šele tik pred zdajci. V nekaterih primerih se ti znaki (odteče voda, popadki …) pojavijo celo prej, preden se odlušči porodni čep. Čeprav je mogoče najti mnogo vzporednic, je porod pri vsaki ženski vendarle povsem unikaten. V porodnišnico se je v vsekakor bolje odpraviti prej, kakor prepozno, četudi gre zgolj za »lažni alarm«. Še posebej v primeru, da gre za vaš prvi porod, so lahko nekateri znanilci, med njimi tudi odluščen porodni čep, nekoliko bolj dvoumni. Ne čakajte predolgo!