Arhiv Značk: potovanje

Organizacija potovanja

Turistična agencija ali samoorganizacija – klasična dilema

Turistična agencija je organizacija, katero sodoben čas vedno spreminja in preoblikuje. Klasična dilema strank plačilo organizacije ali samoorganizacija je prisotna od nekdaj. Ljudje se vedno bolj zavedajo možnosti samoorganizacije, hkrati pa tudi omejenih možnosti samoorganizacije. Večje možnosti samoorganizacije je ponudil splet, ki je v gospodinjstva začel množično vstopati na prehodu iz dvajsetega v enaindvajseto stoletje. Danes ima približno tri četrtine gospodinjstev internet, kar pomeni temu primerno razširjenih možnosti za samoorganizacije.

Od kod nižja cena

Vendar preko istega vira spoznamo večinoma nedosegljivih prednosti, ki jih ima turistična agencija. To lahko ugotovimo na sila preprost način. Izbrano storitev poiščemo samostojno, primerjamo jo s ponudbo turistične agencije. Pogosto turistična agencija nudi ceneje isto storitev samostojno ali skupaj z drugimi storitvami. Mnogim se ob tem pojavi vprašanje, kako je to mogoče. Turistična agencija zakupi na trgu storitve kot velik kupec, ter jih temu primerno ponuja ceneje kot v primeru klasičnega nakupa. Vsak prodajalec ali človek z izkušnjo prodajalca ve, da je modro celotno ponudbo prodati nekoliko ceneje takoj, kot čakati dan za dnem na posamezne kupce. Dodatno se mnogi zavedajo prednosti v primerjavi s samoorganizacijo. Turistična agencija je na trgu vedno prisotna, konstantno pridobiva turistične izkušnje in nadgrajuje znanje, zato pozna vse pasti, spremembe in druge ovire, na katere lahko naleti samoorganizacija. Preden se te ovire kot informacija pojavijo v mediji mine čas, pogosto jih objavljajo samo organizatorji potovanj. Ki postanejo karikirano povedano poizkusni zajčki vseh ovir. Zato kljub večjim možnostim kot v preteklosti pogosto samoorganizacija kupuje storitve, ki jih ponuja turistična agencija. To so predvsem na razne načine ugodnejše turistične storitve, kot so na voljo v prosti prodaji na trgu. Samoorganizacija je na ta način ugodnejša, hkrati pa ostajajo v veliki meri zelo individualni odločitev, načrtovanje in izvedba. V samoorganizaciji potovanje lahko kadarkoli spreminjamo med trajanjem, saj nismo vezani na določen program potovanja. Individualne spremembe so lahko alternativna smer potovanja, čas bivanja v določenem kraju ter ostalo, kar turistična agencija ne spreminja.

www.agencija-oskar.si

Vietnam, raznolikosti na vsakem koraku

Vietnam ima zelo raznolik geografski relief.

Vietnam je država na skrajnem vzhodu indokitajskega polotoka, naseljuje jo več kot petinosemdeset milijonov prebivalcev. Prestolnica države Vietnam se nahaja na severu, obkrožajo jo številni vodni viri. Na vzhodu Hanoja teče Rdeč reka, na severu se nahaja stara struga reke, na zahodu se nahaja jezero Hoan Kiem, skozi mesto pa teče reka To Linch. Nižinski svet se nahaja na jugu ter obsega skoraj celotno obalno območje vse do meje s Kitajsko. Skupna dolžina obale je preko tri tisoč štiristo metrov, njena najbolj znana dela se nahajata na severu in jugu. Na severu se nahaja zaliv Halong, na jugu pa delta reke Mekong. Celotno obalno območje poleg znanih, skriva še veliko število manj znanih kotičkov. V notranjosti je Vietnam bolj gorat, predvsem na severozahodu. Deloma pa se višje ležečega območja nahajajo tudi južneje. Najvišja točka se nahaja v provinci Lào Cai, Fan Si Pan je hkrati najvišji vrh na celotnem ožjem območju Indokitajskega polotoka. Vrh je visok preko tri tisoč sto metrov, nahaja pa se na topografsko zelo razgibanjem območju. Na njegovem vrhu so sredi osemdesetih let dvajsetega stoletja Sovjeti postavili veliko železno piramido. Severni Vietnam je na splošno zelo zanimiv za vse obiskovalce, ki radi odkrivajo deželo preko pohodništva in trekinga. Poleg zanimivih pohodniških poti, obiskovalce na tem območju pričakuje flora in favna v vsem svojem izobilju. Na območju se nahaja preko dva tisoč predstavnikov flore ter preko tristo predstavnikov favne. Vietnam je na celotnem območju s floro in favno zelo bogat. Strokovnjaki so identificirali sedem tisoč rastlinskih vrst, njihovo skupno število pa ocenjujejo z okoli dvanajst tisoč rastlinskimi vrstami. Živalska populacija šteje več tisoč vrst nevretenčarjev, preko osemsto vrst ptic, preko dvesto sedemdeset različnih sesalcev, sto osemdeset vrst plazilcev, osemdeset vrst dvoživk ter stotine rib. Preverite turistična potovanja v Vietnam z Agencijo Oskar.

potovanje v varanasi

Varanasi, zgodovinsko mesto

Varanasi je zgodovinsko mesto .

Med svetovnimi mesti Varanasi velja za najstarejše mesto . Bregove reke Ganges naj bi naseljevali ljudje že v enajstem stoletju pred našim štetjem. Reka Ganges je z več vidikov pomembna indijska reka. Izvira na območju Himalaje, ter postopoma združuje vedno več pritokov. V celoti je dolga preko dva tisoč petsto kilometrov ter obsega porečje veliko preko milijon kvadratnih kilometrov. V gospodarskem pomenu ima veliko zaslug za uspevanja kmetijstva v Indiji in Bangladešu. Skupaj s pritoki prinaša trajni vir za namakanje predvsem riža, sladkornega trsa, krompirja, pšenico ter druge poljščine. Območje reke je zelo primerno tudi za odlično rastišče številnih poljščin. Poleg poljedelstva je na obočju prisotno ribištvo, na bregovih pa najdemo tudi številne industrijske obrate in mesta. V verskem pomenu je reka Ganges vir očiščenja grehov ter obljuba odveze. Za Hindujce ima Varanasi ob reki Ganges poseben pomen, saj naj bi smrt v tem mestu pomenila začetek novega kroga življenja. Prepričani so, da bodo po verskem obredu sežiga trupla, njihov pepel stresli v sveto reko Ganges. Želja vsakega Hindujca je v osnovi umreti čim bliže sveti reki Ganges ob hindujskih verskih obredih. Varanasi prav tako zaznamujejo številni pomembni verski obredi Hinduizma. Potekajo na hindujcem najbolj primernih lokacijah, obiskovalcem nudijo možnost doživetja pomembnega dela njihove vere. Doživeti Varanasi pomeni za mnoge posebno izkušnjo, druge verski obredi in druge verske stvari ne zanimajo pretirano. Verjetno jih bo bolj zanimal vrvež cest ter labirinti ozkih ulic mesta samega. Prispeti v mesto je mogoče preko letalske, železniške ali cestne povezave. Letališče Lal Bahadur Shastri se nahaja severozahodno od mesta Varanasi, med njima je petindvajset kilometrska razdalja. Povezavo do mesta omogočajo avtobus ter druge oblike prevoza. Železniška povezava potnike v Varanasi pripelje iz različnih delov države. Povezava z glavnim mestom traja trinajst ur, enako oddaljena je Agra povezan pa je tudi z drugimi mesti.

Cestna povezava poteka preko avtobusne postaje v jugozahodnem delu mesta Varanasi ter značilni motoriziranih rikš.

Več

Potoval sem v Španijo

Sigiriya, sredi Šrilanke

Sigiriya je pomembna znamenitost, ki jo otok Šrilanka na ogled ponuja obiskovalcem.

Otok Šrilanka je otoška država, Sigiriya se nahaja v njegovem osrednjem delu. Zgodovinsko pomembno območje na tem delu otoka je bližnja Anuradhapura, mogočni skalni monolit pa se nahaja med mestoma Dambulla in Habarana. Od glavnega mesta je oddaljena sto osemdeset kilometrov oziroma dobre tri ure vožnje. Skalni monolit je ostanek nekdanjega jedra vulkana, na tem območju obstaja še ena podobna stvaritev narave. Njeno ime je Pidurangala ter je prav tako ostanek nekdanjega aktivnega vulkana. Obe naravni znamenitosti se nahajata v distriktu Matale sredi otoka Šrilanka. V petem in četrtem stoletju pred našim štetjem je bilo dogajanje na tem delu otoka živahno, saj so se iz indijske podceline preselili Singalci. Anuradhapura je predstavljala središče močne otoške države, ki so jo ustanovili pod vodstvom vladarja Ašoka. Sigiriya se nahaja južno od nekdanje prestolnice na površini, ki meri dobra dva kilometra v dolžino ter kilometer v širino. Največja znamenitost območja je ogromen skalni osamelec na katerega se danes povzpnejo turisti po stopnicah. Že sam pogled z vrha stopnic na nižje ležeča območja je veličasten, toliko bolj pa na širšo okolico. Sigiriya sodi na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine ter je temu primerno cenjena. Skalna gmota je zagotovo privlačila tudi starejše prebivalce in obiskovalce otoka. Najstarejši ostanki življenja na tem območju sodijo v tretje stoletje pred našim štetjem. Za svoje zatočišče so območje sklane gmote v tretjem stoletju pred našim štetjem izkoriščali budistični menihi. Proti koncu četrtega stoletja našega štetja pa je Sigiriya doživela razcvet, ki se kaže v številnih ogleda vrednih stvaritve. Na njenem vrhu si je kralj Kasyapa postavil svojo rezidenco, uredil pa je tudi ostale nižje ležeče predele. Sigiriya je bila takrat spremenjena v urejeno območje z najbolj napredno zasnovo urbanega območja.

Sigiriya je turistični biser vreden pozornosti in obiska.

https://www.agencija-oskar.si/blog/potepanje-po-srilanki-top-10/

filipini

Filipini, izjemna destinacija

Filipini so izjemna destinacija .

Odlikujejo jih množica tropskih otokov, izjemne plaže ter na splošno obilje neokrnjene narave. Filipini so kot ustvarjeni tudi za vse, ki prisegajo na aktive počitnice . Vzponi na vulkane in druge višje ležeče točke, plavanje, vodni športi ter druge oblike aktivnega oddiha so magnet za vse, ki ne želijo zgolj leno poležavati v senci. Veliko je tudi možnosti individualnega odkrivanja izbranega otoka. Filipini se nahajajo v jugovzhodni Aziji, severno od Indonezije in južno od Kitajske. Vstopna točka na otok je Manila, nahaja se ob isto imenskem zalivu. Manila obsega središče z milijon in pol prebivalci ter širše območje z štirinajst milijonov prebivalcev. Današnja prestolnica države Filipini je poseljena že stoletja, pospešek razvoju so prispevali Španci ob koncu šestnajstega stoletja. Velik vpliv na razvoj je imelo trgovanje, prišleke iz Evrope so najbolj zanimale svila, dišave in dragimi kamni. Manila je poleg številnih znamenitosti tudi odskočna deska za obisk drugih otokov. Filipini so lahko različno doživetje glede na izbran otok. Obstajajo otoki in destinacije, ki nudijo pristno otoško življenje kot tudi možnost mondenega turizma. Primer mondenega turizma je Boracay, ki se nahaja tristo kilometrov južno od prestolnice . Gre za majhen otok sredi Filipinskega otočja s površino deset kvadratnih kilometrov. Leži v bližini večjega otoka Panay. Sodi v zahodni del Visajske skupine otokov. Otok z manj kot trideset tisoč stalnimi prebivalci dnevno obišče tri tisoč turistov. Boracay velja za lep in najbolj razvit otok v Filipinskem otočju, hkrati pa je temu primerno cenjen. Med vso infrastrukturo prilagojeno tujim obiskovalcev se na otoku kljub temu najdejo vasice s tipičnim filipinskim vsakdanjikom. Več pristnega Filipini nudijo na otokih, ki jih turistični vrvež tujcev še ni dosegel. Omogočajo raziskovanje po lastnem okusu. Pri tem je potrebno vedeti, da je potovanje razvitosti otoka primerno.

Filipini so pestra ponudba doživetji, v marsičem med seboj različnih tropskih otokov.

ZDA, svetovne metropole

ZDA je gospodarska velesila , na njenem ozemlju je nešteto mest, ki veljajo za globalni center.

Veliko teh centrov je že zdavnaj ugotovilo, da turiste ne zanima zgolj strogi poslovni del potovanja, ampak želijo zraven videti še kaj drugega. Tako lahko
ZDA obiščemo na razmeroma majhnem območju, v kratkem času, imamo pa množico doživetji v enem zamahu. Za potovanje bomo potrebovali malo časa, zaradi velikega interesa lahko izbiramo v množici ponudb, kar med drugim pomeni možnost izbire po načelu cenovno dostopno . To seveda ne pomeni, da ni izbire za vse, ki si želijo ZDA ogledati po dolgem in počez, ter si zato tudi vzamejo čas. Je zgolj ena od možnosti, ki je danes precej priljubljena. Ljudje imamo natrpane in dinamične urnike, kar pomeni na eni strani intenzivnost, na drugi pa možnost sprostitve. Mnogi, ki so spoznali prednost dinamike današnjih profesionalnih aktivnosti imajo na eni strani obilo dela, čemur sledi zaslužen počitek, po njem pa se aktivnosti in kasneje počitek ponovi. So osebe, katere se zavedajo cenitve njihove sposobnosti. Napredujejo do te mere in v tej smeri, da si lahko v veliki meri sami določajo kdaj bodo aktivni in kdaj bodo imeli počitek. Obiskati ZDA na takšen način je prijetno doživetje. Dopust ni zgolj oddih, mimogrede lahko dobimo kakšno novo idejo, motivacijo ter marsikaj drugega, kar bo omogočalo boljše izvajanje naših profesionalnih aktivnosti. Glede takšnih potovanj v ZDA, ki so v veliki meri individualnega je med množicami še veliko neznank. Mnogi mislijo, da je to domena mladih in samskih oseb, ki lahko brez družinskih obveznosti potujejo kot se jim zljubi. Med udeleženci takih potovanj je tudi veliko mladih družin. Živijo dinamično življenje, zavedajo se, da je zelo pomembno otroke učiti od malega. Potovanje v ZDA je zanje zelo koristna učna ura.

ZDA jim pomagajo razumeti kako različni so svetovni vsakdanjiki.

Zavarovanje na potovanju, odgovorno ravnanje

Zavarovanje na potovanju je odgovorno ravnanje.

Vsak, ki sklene zavarovanje na potovanju, se vede odgovorno in pravilno. Zavarovanje na potovanju nam omogoča kvalitetno potovanje. Vsako kvalitetno potovanje vključuje zavarovanje na potovanju. Na ta način omogoča tako izvedbo največjega možnega obsega dogodkov, kot tudi varnost pred vsemi negativnimi posledicami. V primeru, da
zavarovanje na potovanju omogoča zdravstvene storitve, zdravila in zdravstvene pripomočke, se lahko ne le hitro in kvalitetno pozdravimo, ampak lahko tudi nadaljujemo svoje potovanje. V primeru, da zavarovanje na potovanju ne bi obsegalo zdravstvene storitve, zdravila ali zdravstvene pripomočke, potovanja ne bi mogli nadaljevati, saj bi se morali vrniti domov, ter doma zdraviti nastale bolezni in poškodbe. V nekaterih primeri to ni mogoče, saj so bolezni in poškodbe lahko prehude in potrebno nujno zdravljenje v tujini. Ker je tuj zdravstveni sistem drugače organiziran lahko to pomeni, da naše zdravstveno zavarovanje ne krije vseh zdravstvenih storitev, zdravil in zdravstvenih pripomočkov. V tem primeru sami plačamo izstavljen račun za zdravstvene storitve, zdravila in zdravstvene pripomočke v višini razlike med tistim, kar naše zdravstveno zavarovanje krije in dejanskimi stroških zdravstvenih storitev, zdravil ali zdravstvenih pripomočkov.
Zavarovanje na potovanju je zato več kot modra odločitev, saj je vplačan znesek bistveno manjši, kot so lahko stroški zdravstvenih storitev, zdravil in zdravstvenih pripomočkov. Posebno so zdravstvene storitve v tujini in zdravstvenim pripomočkom in zdravilom z vidika potrebe podvrženi nekateri poklici ali aktivnosti. V največji meri so to športniki, ki so lahko aktivni rekreativci ali registrirani športniki. Poleg tega obstaja večja možnost poškodb ali bolezni nekaterim drugim skupinam ljudi. Največkrat osebe, ki so bolj izpostavljene poškodbam ali boleznim, svoje stanje dobro poznajo in o sklenitvi zavarovanja na potovanju sploh ne razmišljajo. Ostalim je odločitev prepuščena po lastni presoji in odločitvi. Izkušnje prijateljev, sorodnikov in znancev so pri tem več kot dober nasvet.

Zavarovanje na potovanju je dobrodošel sopotnik vsakega potovanja.

Vredno je razmisliti kako potovati po ZDA

Vredno je razmisliti, kako potovati po ZDA , v primeru, da se odločimo za obisk dežele na drugi strani Atlantika.

Velike razlike z evropskim vsakdanjikom naredijo vprašanje kako potovati po ZDA smiselno in modro. Življenje je v mnogih primerih drugačno in raznoliko, zato je dobrodošlo pred odhodom vedeti vsaj osnove vsakdanjika.
Kako potovati po ZDA se bodo spraševali predvsem vsi, ki si želijo videti čim več. Vprašanje kako potovati po ZDA bo zagotovo bistveno manj zanimalo vse, ki si željo obiska zgolj enega cilja. Pri odgovoru na vprašanje, kako potovati po ZDA, je odgovorov veliko. V bistvu so na voljo vse uveljavljene oblike potovanj. Odgovor na vprašanje, kako potovati po ZDA, je tako po cesti, železnici, zraku in vodi. Ceste so široke in prostrane, za tuje obiskovalce je dobro pred samim obiskom vedeti nekaj osnovnih značilnosti. Predpisi, ki veljajo, se lahko od zvezne države do druge zvezne države, bistveno spreminjajo. Upoštevanje prometnih znakov in predpisov je zato več kot dobrodošlo. Po cesti se lahko potuje z osebnimi vozili, avtobusi in drugimi prevoznimi sredstvi. Obstaja možnost najema, nakupa ali pa odločitev za organizirano potovanje po cesti. Železnica je zanimiva za vse, ki si želijo udobja in brezskrbnosti potovanja. Nekoliko bodo omejeni z izbiro krajev, vsekakor pa so večje turistične destinacije ali dostopne ali pa obstaja možnost povezave z drugimi načini prevoza. Za vse, ki želijo hitrega premagovanja razdalji je letalo najboljša rešitev. Cene so glede na porabljen čas in premagano razdaljo razumljive. Z nekaj iznajdljivosti in znanjem uporabe sodobnih medijev je možno investicijo narediti vsakemu žepu prijazno. Seveda se z letom zavestno odrečemo opazovanju in doživljanju krajev ob cesti oziroma železnici. Kako potovati po ZDA je smiselno vprašanje za izkušene. Velja ga zastaviti pred potovanjem, izkušnje in doživetja bodo temu primerno boljša.

Vprašanje kako potovati po ZDA je pogojeno z željami in pričakovanji.

Potovanje v ZDA, izkušnja različnosti

Potovanje v ZDA je zanimiva izkušnja različnosti , saj se različnosti in raznolikosti na prostranem in raznolikem ozemlju čutijo na praktično vsakem kilometru poti.

Samo potovanje v ZDA je izkušnja različnosti z več vidikov. ZDA pozna več različnih narodnosti, gostote naseljenosti, podnebja ter še mnogo drugega. Z razvito prometno infrastrukturo je potovanje v ZDA zanimivo tudi za vse, ki si željo preizkusiti prostranost cest, ki jih v Evropi verjetno ne bomo imeli nikoli. Dolge, prostrane poti se vlečejo v neskončnost, ravnina pa zlepa ne pojenja. Za evropske razmere bi temu lahko rekli monotonost, vendar je to značilnost ZDA. Poleg prostranosti je potovanje v ZDA zanimivo zaradi različnosti v dojemanju časa, življenjskega ritma ter načina življenja. Na odročnih cestah, ki so povečini daljni spomin pionirskih časov osvajanja prišlekov, je potovanje v ZDA srečanje z starimi evropskimi kulturnimi značilnostmi. Tako ni presenečenje, na poti srečat kraje in mesta z evropskimi imeni, pa tudi stara evropska narečja niso posebnost. Prinesli so jih prišleki, ker pa je bila okolica in kultura drugačna niso doživljali sprememb. Na ta način lahko potovanje v ZDA nudi edinstveno priložnost srečanja z starim evropskim narečjem. V Evropi je na račun raznih dogodkov in sprememb že izumrlo, v ZDA pa se je ohranilo do današnjih dni v bolj ali manj izvirni obliki.

Potovanje v ZDA nudi tudi raznolikosti v vsakdanjiku . Osamljena mesta, ki imajo starejše prebivalce, kateri so povečini v pokoju, si svoj vsakodnevni ritem organizira in doživlja čisto drugače kot vrvež velikih mest, kjer je večina aktivnosti posvečena pridobivanju gmotnih in drugih dobrin. Za vsakega nekaj bi lahko rekli, zato je potovanje čez lužo vedno bilo zanimivo in privlačno. Seveda je različnost možno prilagoditi osebnim željam in zahtevam, saj lahko potovanje organiziramo na razne načine. Potovanje v ZDA je zanimiva izkušnja, ki se jo splača doživeti.

Zavarovanje na potovanju

Zavarovanje za tujino, dober sopotnik na tujem

Zavarovanje za tujino je oblika zavarovanja, ki krije stroške zdravljenja ter vse ostale stroške, ki so nastali kot posledica bolezni ali nezgode. Zavarovati je se možno pred posledicami bolezni ali nezgod na praktično vseh koncih sveta.

Dobra lastnost, ki jo zavarovanje za tujino prinaša je zavedanja dejstva, da so zdravstvene storitve in vse aktivnosti povezane z zdravstveno storitvijo po posameznih državah različno urejene. Različna urejenost zdravstvenih storitev in vseh aktivnostih povezanih z zdravstvenih storitev je predvsem v kritju stroškov, ki so ob tem nastali.

Pri tem velja pomislit, kako je zavarovanje za tujino koristno ob dejstvu, da smo v tujini v veliki nemoči že zaradi tujega jezika, tujega okolja ter celo vrsto drugih vsakdanjih opravil, katere so nam v tujini kratko malo neznanka. Vse skupaj se samo poslabša, če doživimo na potovanju ali bivanju v tujini nezgodo ali bolezen. Ob pojavu bolezni moramo obiskati zdravnika oziroma biti deležni medicinske oskrbe. Poleg jezika se pojavi problem kritja stroškov. Vsaka država ima zdravstveni sistem specifično urejen. Specifična urejenost zdravstvenega sistema posamezne države se dotika predvsem obsega zdravstvenih storitev ter njihovega plačila. Obseg in plačilo zdravstvenih storitev je različno, zato bi se za ugotavljanje in informiranje o obsegu in stroških zdravljenja pošteno namučiti, da bi nam bili do potankosti znani. Zavarovanje za tujino nam pri tem veliko pomaga, saj s sklenitvijo zavarovanja dobimo določen obseg pravicpo dostopni ceni. V pakete, ki jih oblikujejo posamezne zavarovalnice so največkrat vključene zdravstvene storitve, katere se glede na statistične podatke in trende, najverjetneje lahko zgodijo v prihodnosti oziroma zavarovanec z sklenitvijo dobi množico storitev, katere so najverjetnejše, da jih bo potreboval v primeru bolezni ali nesreče. V ponudbi je zavarovanje za tujino kupcu približano na ta način, da dobimo zavarovanje za tujino v več različnih obsegih pravic.

Zavarovanje za tujino je modro skleniti pred potovanjem v tujino.

https://www.vzajemna.si/zavarovanja/tujina/

10 najzanimivejših znamenitosti v Vietnamu

Vietnam je država v jugovzhodni Aziji, ki leži ob Južno-Kitajskem morju. V njem boste našli veliko zanimivih naravnih in zgodovinskih zanimivosti, med katerimi vam tokrat predstavljamo 10 najzanimivejših znamenitosti v Vietnamu, ki so zares vredne ogleda. Če začenjate svoje potovanje na severnem delu, potem je naravnost idealno izhodišče za vse ostale znamenitosti severnega Vietnama glavno mesto Hanoi, ki se ponaša z zaščitenim starim delom mesta, grobnico Ho Chi Minha, pagodo enega stebra, templjom Literature, ki je bila prva univerza v Vietnamu, muzejem vietnamskih nacionalnih manjšin in z odlično hrano. Druga zanimivost mimo katere na svojem potovanju po Vietnamu ne smete je zaliv Halong, ena izmed najbolj popularnih turističnih atrakcij v Vietnamu. Apnenčasta pokrajina, ki se je potopila v morje in za seboj pustila okoli 3000 otokov, ki štrlijo iz morja, je od nedavnega, kar sploh ne preseneča, na listi svetovnih čudes. V nekaterih otokih boste našli kraške jame, med katerimi je kar nekaj za turiste razsvetljenih. Zelo zanimiv, a nekoliko manj turističen ogled pa je obisk otoka Cat Ba, ki je na zahodnem delu zaliva Halong, na njem pa boste našli kar nekaj peščenih plaž, hkrati pa je to idealen in bolj poceni kraj za prevoz naprej. In že smo v mestu Ho Chi Ming City Li, Saigonu, največjem vietnamskem mestu ter v gospodarskem in ekonomskem središču države, v katerem je dobro viden kolonialni vpliv Francozov.

 

Vietnam

 

Sapa, področje severovzhodnega Vietnama v bližini meje s Kitajsko, ki je poznano po številnih nacionalnih manjšinah, s prelepimi riževimi terasami v hribih je naslednja znamenitost. Atraktivni Chu Chi tuneli so približno 75 kilometrov oddaljeni od glavnega mesta. Tuneli se pod zemljo širijo kot mreža, dolgi so več kod 200 kilometrov, nekateri vodijo celo do Kambodže, v njih pa so med vojno živeli Vietnamci. Hoi An, idilično mestece ob morju, kjer, kot, da se je čas ustavil- zanimivost, ki jo morate videti. To je eno redkih mest, ki je ušlo vietnamski vojni, ponuja čudovit vpogled v stari Vietnam. In že je tu naslednja znamenitost, to je stara prestolnica Hue, z ogromno palačo. Mesto nudi ogled Imperijalne citadele, cesarskega prepovedanega mesta, ki sodi v kulturno dediščino Unesca. Myso, mesto, kjer je civilizacija Chamov pustila nekaj izjemnih skulptur, ki sodijo v svetovno dediščino Unesca. Zadnja izmed 10 najzanimivejših znamenitosti v Vietnamu je Dalat, kjer milo podnebje omogoča oddih od obalne vročine vse leto, v okolici so slapovi, tovarne svile in gojišča gob.

Islandija

Islandija, dežela, kjer vlada vsa lepota sveta

Islandija je tradicionalna država ribičev in kmetov in je otoška država, ki leži v severnem Atlantskem oceanu, med Grenlandijo in Veliko Britanijo, severozahodno od Ferskih otokov. In še zanimivost, Islandija je edina država v Evropi, kjer ne prestavljajo ur za poletni oziroma zimski čas. To je dežela očarljivih naravnih lepot, zato sploh ne preseneča, da jo je Nobelov nagrajenec Halldor Laxnes opisal z besedami: » Kjer se ledeniki stegujejo proti nebu, pokrajina neha biti od tega sveta in postane del nebes; tam ni več žalosti in zato tudi veselje več ni nujno potrebno, samo lepota vlada, večja od vseh pričakovanj.«. Islandija je predsedniška republika, njeno glavno mesto pa je Reykjavík. Od Slovenije je kar petkrat večja, a je kljub temu najredkeje poseljena država v Evropi. Gledano iz geološkega vidika je Islandija zelo nestabilna dežela, saj se Evrazijska in Severnoameriška plošča še vedno razmikata.

Polovico Islandije zavzemajo bazaltne planote, druga polovica pa je iz tefre, prhkih ognjeniških izmečkov. Ker leži Islandija ob severnem polarnem krogu, lahko poleti spremljate polnočno sonce, kar pomeni v praksi nič drugega, kot to, da sonce sploh ne zaide. Islandija je magnet za obiskovalce, ima pa tudi veliko pohodniških poti, ki so zelo dobro označene. Ker pa je Islandija dežela, v katero se potuje zaradi izjemnih naravnih znamenitosti, prav preseneti informacija, da je ogled vseh naravnih znamenitosti popolnoma brezplačen. Islandija ima tipično oceansko klimo, kar pomeni, da pozimi ni ekstremno mrzlo, poleti pa ne vroče, se pa sonce in dež na nebu neizmerno hitro menjata. Potovanje na Islandijo prinaša najlepše trenutke in nepozabne spomine. Ko se odpravite na Islandijo, nikakor ne morete mimo brbotajočega jezera Myvatn, Modre Lagune, v kateri se lahko namakate v vroči termalni vodi, ledenikov in slapov, ki so eden lepši od drugega. Islandija nudi nepozabne užitke, brez prostorske omejitve.

Restavracija, Zanzibar

Zanzibar, otok slavne preteklosti

Restavracija, ZanzibarZanzibar je eden od tistih otokov, ki jih pozna veliko ljudi, a le malo jih tudi v resnici ve kje leži. To je otok v Indijskem oceanu, ki znotraj svoje matične države Tanzanije uživa relativno neodvisnost. Verjetno je na svetu le malo takšnih otokov na svetu, ki bi imeli takšen čar kakor ga imajo ti južnoafriški otoki začimb. Pestra zgodovina tega otočja je v bistvu saga popotnikov, osvajalcev, trgovcev in kolonistov. Na obalo so prihajali mnogi narodi in prav vsak izmed njih je pustil delček svoje kulture, ki še danes daje otokom tako značilen pečat.

Zanzibar je otok, ki ponuja bogato bero raznovrstnih morskih specialitet. Tako velja večerna tržnica v Stone Townu  za največjo svetovno tržnico že pripravljenih morskih dobrot. To pa spremlja še pestra izbira tropskega sadja. Pristna in neokrnjena narava, rajsko bele plaže in  plantaže s tropskim sadjem je le nekaj stvari, ki jih bo popotnik spoznal z obiskom tega otoka. Končna destinacija številnih popotnikov, ki se vračajo s Kilimandžara, najvišjega vrha Afrike je prav zato upravičeno otok Zanzibar. Plaže so na kožo pisane tako tistim, ki si želijo  poležavanje, ter za tiste, ki  želijo nepozabni potopi in spoznati še podvodni svet, ki ga premore Zanzibar.

Zanzibar – več informacij: http://www.agencija-oskar.si/zanzibar.html