Arhiv Značk: Povišan krvni tlak

Kako do optimalnega krvnega tlaka?

Katere vrednosti krvnega tlaka veljajo za optimalne? Optimalna vrednost krvnega tlaka znaša med 120/80 do 129/84. Krvni tlak nad 140/90 pa že pomeni rdeči alarm.

Kaj povzroča visok krvni tlak?

V veliko primerih je visok krvni tlak posledica nezdravega življenjskega stila:

– pretirana izpostavljenost stresu;
– pomanjkanje telesne aktivnosti;
– nezdrava prehrana;
– preveč zaužite soli;
– pretirano uživanje alkohola…

Povišanemu krvnemu tlako so bolj izpostavljeni moški. Precej vpliva ima tudi sama genska zasnova. Krvni tlak se začne povečevati s starostjo (nad 40 let). V izogib povišanemu krvnem tlaku lahko veliko naredimo sami s preventivnimi ukrepi.

Odločitev za zdrav življenjski slog , ki vključuje zdravo prehrano in dnevno aktivnost lahko do dobra spremeni povišane vrednosti krvnega tlaka. Krvni tlak pa je seveda potrebno meriti vsaj vsak drugi dan, če zaznamo povišane vrednosti. Ne bo vam potrebno hoditi k zdravniku. Povsem dovolj bo elektronski merilec krvnega tlaka, ki ga lahko kupite v lekarni. Izogibajte se cenenim merilcem tlaka, ki v veliki večni ne delujejo pravilno.

Če visok krvni tlak kljub zdravemu načinu življenja ne začne upadati prodi normalnim vrednostim, boste morali obiskati svojega osebnega zdravnika. V začetni fazi zdravljenja vam bo predpisal zdravila: alfa zaviralce receptorjev, antagoniste kalcijevih kanalov, beta zaviralce receptorjev ter diuretike. Krvni tlak vedno merite umirjeni in s pravilno nameščeno manšeto. Krvni tlak si izmerite zjutraj še pred zaužitjem prvega obroka. Vsem s povišanimi krvnim tlakom želimo čim prejšnje optimalne vrednosti. Ne pozabite na gibanje in zdravo prehrano.

visok krvni tlak

Povišan krvni tlak in skrb za zdravje

Povišan krvni tlak je lahko zelo nevaren, saj spada med glavne krivce za pojav srčne in možganske kapi, lahko pa vodi tudi v odpoved ledvic in številne druge zdravstvene težave. Najbolj uspešno in priporočljivo zdravljenje je tisto z zdravili, vendar pa si bomo naredili veliko uslugo, če bomo pri tem tudi spremenili nekatere navade, ki niso ravno najbolj primerne zdravemu življenju. Tako se bo povišan krvni tlak skoraj zagotovo nekoliko znižal, če bomo znižali svojo telesno težo, če bomo manj kadili ali pa kajenje v celoti opustili, če bomo prenehali uživati alkoholne pijače, jedli zdravo in se gibali. Zdravila, ki nižajo krvni tlak je potrebno jemati vedno v skladu z navodili. Kadarkoli prenehamo jemati zdravila, se bo krvni tlak zopet zvišal, kajti na žalost, danes se povišanega krvnega tlaka še ne da pozdraviti, lahko ga nižamo le z zdravili. Zato je potrebno poskrbeti, da imamo pri sebi vedno dovolj veliko zalogo zdravil. Zlasti je to pomembno, če gremo na daljše potovanje v tujino, zato je potrebno od zdravnika zahtevati, da nam predpiše recept z zadostno količino zdravil. Če torej zdravimo povišan krvni tlak z zdravili, kot je tudi prav, je potrebno vedeti, da lahko nastanejo nekateri stranski učinki. O njih je potrebno obvestiti zdravnika in zavedati se je potrebno, da se lahko pojavijo šele po nekaj letih, četudi smo zdravilo vsa ta leta do zdaj dobro prenašali. Pomembno je tudi, da si krvni tlak pogosto merimo in vodimo evidenco meritev, ki jo tudi pokažemo zdravniku, katerega je potrebno redno obiskovati na kontrolah.