Arhiv Značk: prehrana športnika

Aerobika dobra gibalna alternativa

Aerobika je dobra gibalna alternativa .

Človek današnjih dni se vedno bolj zaveda pomena, ki ga ima zdrav način življenja. Aerobika že z samimi gibalnimi aktivnostmi v tem pogledu veliko prispeva. Skozi aktivnosti aerobika omogoča boljše delovanje mnogim organom in funkcijam človeškega telesa. Aerobika prispeva k boljši prekrvitvi, oskrbi krvi s kisikom in boljšemu odvajanju potu iz človeškega telesa. Nezavedno
aerobika na ta način pomaga pri boljšem delovanju vseh organov, odpornostjo na bolezni, uravnava ravnovesje človeku nujno potrebnih snovi v telesu ter pri mnogo drugih koristnih funkcijah. Aerobika veliko pripomore k boljšemu počutju že zaradi povečanih gibalnih sposobnosti, s tem pa se človek, ki veliko sedi ali preživi dan v določenem položaju več čas sprosti. Sprostitev pomeni olajšanje napetosti, katerim so podvrženi deli telesa zaradi položaja, ki se dalj časa ne spremeni. Ker je položaj, ki traja dlje časa v nespremenjeni obliki so v njega poleg rok in nog, včasih nevede vključeni tudi mnogi drugi organi, kateri so nujno potrebni za kakovostno delovanje človeškega telesa. Pomisliti velja samo na organe, ki omogočajo prebavo, izločanje strupenih in odvečnih snovi ter mnoge druge vitalne organe.

Aerobika bo vsem funkcijam človeškega telesa koristila le če bo pravilno izvajana. Slabo izvajanje lahko doseže nasprotni učinek pri tako gibalnih kot drugih funkcijah človeškega telesa. Poleg pravilnosti izvajanja je pomembna tudi vrsta drugih spremljajočih dejavnosti kot je prehrana. Prehrana mora biti vadbi koristna, ne sme je ovirati. Poleg same vrste hrane je pomembno, da jo uživamo časovno usklajeno z gibalnimi in drugimi aktivnostmi. V pomembno poglavje sodi tudi tekočina. Vsaka tekočina, ki jo zaužijemo ni najboljša, čeprav nudi človeškemu telesu osnovno potešitev po tekočini, ko je žejen. Vedno bolj se pri tekočinah zavedamo prisotnosti mnogih snovi, ki so sicer pogoste, vendar zdravju škodljive na daljši rok. Aerobika bo človeku koristila takrat, ko bo pravilno izvajana v vseh podrobnostih.