Arhiv Značk: prehranska dopolnila

Povečana prostata, običajni del staranja mnogih moških

Povečana prostata je težava, s katero se okoli štiridesetega leta sreča veliko predstavnikov moškega spola. Zaradi staranja se začne prostata vedno bolj povečevati, pri tem pa lahko povzroči bodisi manjše, lahko pa tudi večje težave. Vse se začne s pogostim mokrenjem in vstajanje kar nekajkrat na noč ni prav nič prijetno. Težava se nadaljuje s tem, da se sam curek vode vedno bolj tanjša, na takšen način pa postane uriniranje občutno daljše, po samem uriniranju pa urin še vedno kaplja iz sečnice. Kadar začutite prve težave, je čas, da se odpravite na pregled k zdravniku, ki bo s pregledom ugotovil ali je vaša prostata le nekoliko povečana, ali pa je vmes kaj bolj zapletenega. Nenevarno povečana prostata je namreč težava, ki pesti mnoge moške zato lahko manj zahtevne primere zdravi vaš osebni zdravnik, specialist urolog, pa praviloma prevzame težje primere bolezni. Prav iz takšnih razlogov, urologi po vsem svetu moškim, ki so starejši od petdeset let svetujejo enkrat na leto celotni pregled prostate. Kar nekaj ključnih dejavnikov je tistih, ki vplivajo na razvoj bolezni, zelo veliko vlogo igra dednost, na kar seveda ne morete vplivati. Prav tako pa na povečano prostato vpliva nekatera, predvsem močno začinjena hrana, alkohol, prava kava, tobak, mrzle in gazirane pijače. To pa so dejavniki, ki se jih lahko ognete ali na njih vplivate. Prav hrana je tista, s katero lahko vnesete dovolj snovi, ki na prostato delujejo ugodno. Z učinkovitimi prehranskimi dopolnili se lahko uspešno borite proti povečani prostati. .

Prehranska dopolnila, pomemben dodatek k uravnoteženi prehrani

Prehranska dopolnila niso v nobenem primeru nadomestilo za uravnoteženo prehrano, a v nekaterih primerih so potrebni in dobrodošli. Njihov osnovni namen je  dopolnjevanje običajne prehrane. Kadar vseh snovi ne dobimo s hrano je smiselno, da posežemo po prehranskih dopolnilih, kar je največkrat potrebno pri otrocih, nosečnicah, športnikih in pri starejših ljudeh. Prehranska dopolnila so koncentriran vir posameznih, lahko tudi kombiniranih hranil in vedno več se uporabljajo tudi pri otrocih. Pr neješčih otrocih, otrocih, ki ne jedo dovolj sadja, zelenjave ali mlečnih izdelkov, pojedo preveč hitre hrane in gaziranih pijač je smiselno da jim damo prehranska dopolnila. Ker so prehranska dopolnila podobna zdravilom, tako po obliki, kot po načinu jemanja je pomembno vedeti, da ne pomenijo enako. Še posebej nekateri vitamini in minerali v obliki zdravil vsebujejo več hranil kot prehranska dopolnila. Prehranska dopolnila so dosegljiva v različnih oblikah, lahko vsebujejo zdravila, zdravilna zelišča ali so izvlečki vitaminov in mineralov. Kupi se jih lahko v obliki tablet, kapsul, pastil, v obliki praškov ali kot tekočina. Z naravnimi ali imenovanimi tudi bio prehranskimi dopolnili ohranjamo svoje zdravje ali svojemu telesu povrnemo vitalnost in ohranjamo telesne funkcije v najboljši kondiciji. Kot dober dodatek k hrani uživajmo prehranska dopolnila.

 

Hrana in pijača

Hrana in pijača so dobrine, brez katerih ne moremo živeti. Gre za osnovne dobrine, za katere je prav zaradi njihove nujnosti tudi davek manjši. Vsaj za tiste osnovne dobrine to velja. Za alkoholne in podobne pijače to ne velja, saj ne gre za nujno potrebne stvari.

Določena živila oz. prehranska dopolnila imajo v naši prehrani prav posebno mesto. Vina prav gotovo spadajo med izjemno cenjena dopolnila vsaj pri nas, saj gre za tradicionalno pijačo, ki se v kulinariki uporablja že od nekdaj, poleg tega ga pri nas tudi sami pridelujemo in ima velik pomen za domače vinogradništvo in kmetijstvo.

Hrana in pijača je vedno pomembna za posamezno državo tudi s turističnega področja. Posamezne jedi predstavljajo neko pokrajino ali celotno državo in pogosto želijo turisti okusiti tudi to plat posamezne dežele.

Tako je nujno, da se predvsem delavci v gostinstvu in turizmu zavedajo tega, da jim je domača hrana in pijača dobro poznana in da poznajo tudi gostilne, ki pripravljajo tradicionalne slovenske jedi.

Med najbolj značilnimi jedmi, ki veljajo za avtohtone slovenske jedi lahko uvrstimo idrijske žlinkrofe, prekmursko gibanico, štruklje in številne druge.

Tudi ob obisku neke druge prestolnice ali mesta v neki drugi državi, lahko povprašate o domačih specialitetah in tako tudi vi spoznate prav posebno plat neke dežele. Ob obisku Italije boste prav gotovo naleteli na pizze in testenine, saj so te jedi najbolj značilne za to državo, prav takšno ponudbo boste prejeli tudi po drugih italijanskih restavracijah v Franciji, Nemčiji ali kje drugje.

Čisto vsaka država je nekaj posebnega in to se hitro opazi tudi pri prehrani.