Arhiv Značk: prstani

Prstani so namenjeni praznovanju pomembnih stvari v življenju

Nakit ima v sodobnem času prav poseben pomen. Še bolj poseben pomen pa ima del nakita, ki mu rečemo prstani. Prstani so namenjeni praznovanju najbolj pomembnih stvari v življenju, oziroma jih poklonimo najdražji osebi ob teh priložnostih.

Prstani se uporabljajo že od prvih zmenkov naprej, saj s tem ljubljeni osebi, največkrat kar fant punci, izkaže naklonjenost. Gre za nek simbol in simbolno dejanje, ki naj bi vodilo tudi v resno zvezo.

Precej bolj pomembni pa so naslednji prstani, ki jih lahko podarite ali dobite v dar v nadaljevanju zveze. Običajno bo v resni zvezi sledil zaročni prstan. Zaročni prstani so lahko precej dragi, lahko jih tudi krasi kakšen drag kamen, lahko pa so čisto enostavni ali celo doma narejeni. Kakšnega boste izbrali je odvisno predvsem od tega, kako zahtevna je oseba, ki ji boste ta prstan podarili.

Naslednji korak je običajno poroka in takrat potrebujete poročni prstan. Poročni prstan ima najmočnejši pomen in je nekakšen simbol poroke, brez katerega si danes tega dogodka sploh ne moremo predstavljati.

Prstani se med seboj ločijo glede na material, iz katerega so narejeni. Najbolj tipični, tudi za poroke in poročne prstane, so zlati prstani. V zadnjem času postajajo vse bolj priljubljeni tudi prstani iz belega zlata, ki so na hitro precej podobni tretji vrsti prstanov, to so srebrni prstani. Te tri naštete vrste so najbolj tipične in se največkrat prodajajo v zlatarnah, posledično je po njih tudi največ povpraševanja. Poznamo tudi druge vrste prstanov iz bolj eksotičnih materialov, a so precej bolj redki in se tudi precej težje dobijo.

Različni dragi kamni, ki lahko krasijo tudi vaš prstan, predstavljajo običajno kar večji del cene. Odločite se lahko za diamant, rubin, labradorit …

Prstani

Med različnimi vrstami nakita, ki ga poznamo, so prstani prav gotovo tisti, brez katerih si ne predstavljamo številnih dogodkov v življenju. Prstani so znak naklonjenosti že v najstniških letih in takšno vlogo igrajo skozi celotno življenje vsakega posameznika oz. posameznice. Za določene obletnice so bolj primerni srebrni prstani, za druge zlati ali takšni, ki so narejeni iz belega zlata.

Srebrni prstani so tudi precej cenejši od vseh ostalih. Poleg tega so srebrni prstani potrebni primernega vzdrževanja in čiščenja, saj lahko v nasprotnem primeru njihov lesk hitro zbledi. Lahko rečemo, da so srebrni prstani primerni za obdarovanja ob obletnicah in podobnih dogodkih, dovolj dobri bodo tudi za zaroke, a pri porokah se običajno uporabljajo zlati prstani.

Zaročni prstan in poročni prstan je tisto, kar naj bi vsak fant ali dekle kupil oz. prejel le enkrat v življenju. Danes je sicer bolj v navadi, da se ti prstani kupujejo tudi večkrat, saj so ločitve postale nekaj čisto vsakdanjega, a prestiž in poseben pomen, ki ga ima zaročni prstan in poročni prstan kljub temu ni zbledel.

Zlatarne so tisti kraj, kjer se prstani najpogosteje prodajajo. V zadnjem času je vse bolj pogosta prodaja tudi preko spleta, a kljub temu je nakup v zlatarni še vedno najbolj pogost. Poročni prstan ali zaročni prstan lahko tako pred nakupom tudi pomerite in ob tem poskrbite, da je velikost ustrezna.

Če sami prstani ne dosegajo izjemno visokih cen, ne glede na to, če so narejeni iz srebra, zlata, belega zlata ali kakšne druge kovine, je nek okrasni kamen, npr. diamant, tisto, kar prodajno ceno tega nakita precej dvigne. Pregrešno dragi kamni lahko dosežejo tudi desetkratno ceno samega prstana ali celo več, dodatno pa lahko k ceni pripomore še kakšno priznano ime oblikovalca, ki je oblikoval nek prstan.

Pri nakupu zato nikar ne pretiravajte, saj pri cenah ni omejitve in kupujte raje v takšnem obsegu, kot so vaše zmožnosti in sposobnosti.