Arhiv Značk: psihologija

Psihološki problemi načenjajo duševno zdravje

Psihološki problemi so nevarnosti za duševno zdravje .

Danes so psihološki problemi pogosti, vzrok je velikokrat hitro sodobno življenje . Obstaja pa še cela vrsta drugih vzrokov in razlogov. Hkrati se velja zavedati, da imamo rešitev na dlani kar sami. In se je veliko bolje nasloniti na lastne osebne izkušnje, lastno znanje in druge osebnostne odlike ter najbližje osebe, kot na predvsem hitre in nekakovostne rešitve iz okolice. Eden ključnih težav sodobnega življenja je v razliki med željami in zmožnostmi. Kot posledica nezmožnosti se rezultirajo psihološki problemi. Rešitev se že v tej preprosti definiciji ponuja sama po sebi. Vsak človek si po svoje ustvarja želje, najboljše je, da jih ustvarja skladno z lastnimi zmožnostmi. Pri tem pa se ne sme obremenjevati z okolico oziroma tistim, kar si želi okolica. Da psihološki problemi ne nastanejo je treba torej kar se da trdno ostati na realnih tleh, kot radi rečemo. Pomoč pri načrtovanju in izpolnjevanju najdemo predvsem v osebah, ki so po našem prepričanju zaupanja vredne. Iz življenjskih izkušenj bomo sami najbolje vedeli, kdo je po našem prepričanju zaupanja vreden. Paziti pa moramo, da psihološki problemi ne nastanejo zaradi izdanega zaupanja oziroma oseb, ki so se izkazali za nasprotno od zaupanja vrednih oseb. Vsekakor gre za osebna razočaranja. Ne gre pa ga jemati kot poraz, tragedijo, ter si s tem greniti življenje, ampak na tej izkušnji graditi. Praktično to pomeni, da tej in vsem podobnim osebam ne bomo več slepo zapali, oziroma bomo pred podobnimi odločitvami v prihodnosti imeli zdravo distanco. Kar predvsem ne pomeni, da bomo trdoglavo zavračali njihovo pomoč, ampak se bomo naučili biti previdni ter predhodno oceniti osebe. Omenjene izkušnje nas bodo obvarovale predno bodo nastali morebitni psihološki problemi. Izkušnje nabiramo celo življenje, med njimi so vedno prisotne tako dobre kot slabe.

Psihološki problemi so pogoste težave sodobnega človeka.

https://www.vzajemna.si/

nasveti v psihoterapiji

Nasveti v psihoterapiji

V psihoterapiji se slej ko prej zgodi, da pacient izrazi željo po psihoterapevtovem nasvetu. Nasveti se lahko pričakujejo v zvezi s pomembnimi življenjski odločitvami (npr. partnerski odnosi, službeno področje…) ali pa z bolj nedolžnimi odločitvami, ki pa pacientu vseeno povzročajo določeno stisko. Pacienti namreč dostikrat menijo, da lahko upravičeno pričakujejo psihoterapevtov nasvet, saj je psihoterapevt vendarle strokovnjak za področje čustvovanja in medčloveških odnosov. Medtem ko zdravniki zdravijo telesne bolezni in je njihova dolžnost, da dajo pacientom precej nasvetov (npr. glede zdrave prehrane, gibanja, jemanja zdravil…), pa je v psihoterapiji drugače.

Ob tem lahko pomislimo na kitajski pregovor, ki pravi: »Daj človeku ribo, nahranil ga boš za en dan. Nauči ga loviti ribe, prehranil ga boš za vse življenje.« Za trenutno razrešitev pacientove stiske ob odločanju je psihoterapevtov nasvet morda res dobrodošel, na dolgi rok pa pacientu odvzame možnost, da sam pride do svojih odgovorov. Psihoterapija pa se trudi prva to – da pride pacient do svojih odgovorov in poišče svojo pot, ki je lahko povsem drugačna od tiste, ki bi jo izbral psihoterapevt. Tako postaja pacient neodvisen in prevzema odgovornost za svoje odločitve.

Seveda pa se v določenih situacijah vseeno pričakuje, da psihoterapevt pacientu svetuje ali celo od njega kaj zahteva. Ko nekdo ogroža življenje ali zdravje sebe ali svojih bližnjih, je psihoterapevt dolžan posredovati. Prav tako se od psihoterapevta pričakuje, da predlaga pacientu obisk pri psihiatru, kadar se npr. sooča s težko depresijo in bi mu pomagali antidepresivi. Če vaz zanima psihoterapija v Ljubljani, lahko poiščete psihoterapevta tudi preko spleta prek iskalnih pojmov psihoterapija, psihoterapevt Ljubljana, ali kaj podobnega.