Arhiv Značk: rovinj

Vreme v Rovinju, bogastvo mediteranske klime

Vreme v Rovinju je bogastvo mediteranske klime .

Obiskovalci vreme v Rovinju imajo radi v vseh letnih časih. Največ jih prisega na poletno vreme v Rovinju. Tako kot na vsej obali zahodne Istre je vreme v Rovinju tipično mediteransko poletje. Vreme v Rovinju je blagodejno in milo tudi izven sezone. Na takšno vreme v Rovinju prisegajo vsi, ki si želijo na eni strani stran od vrveža, ali si iz rekreativnih, zdravstvenih in drugih razlogov, željo na svojem telesu občutiti blagodejnost sprememb. Vreme v Rovinju izven sezone navdušuje predvsem prebivalce celinske Evrope. Bolj kot so severno locirani, bolj je zanje navdušujoča istrska zima, pa čeprav si glede na njihove razmere komaj zasluži to ime. Rovinj ima mnoga kulturna in naravna bogastva, ki jih velja odkrivati preko vsega leta. Pomorska zgodovina je v teh krajih bogata in pestra. Zadnja arheološka odkritja pritrjujejo vsem, ki menijo, da je pomorstvo na obalah zahodne Istre med najstarejšimi takšne vrste. Morje je poleg hrane in prehranskih dodatkov ljudem, ki so bili sposobni plovbe, nudilo najhitrejšo potovanje z vsemi, tudi najbolj oddaljenimi obalami takratnega sveta. Pristanišči govorita svojo zgodbo o pomenu naravne danosti, katero je mesto z okolico s pridom izkoristila. Okolica je znana po dobrotah, katere pridne roke pridobijo iz nedrji rdeče istrske zemlje. Vina pridelana na teh območjih so odlično doživetje in dajo piko na I po kateri hrepenijo gurmani in vsi zapriseženi ljubitelji dobre kapljice. Kulturna dediščina je bogata, sodi na svetovni seznam najbolj imenitnih stvaritev svoje vrste. Priča o prepletenosti in navezanosti na vse svetovno znane vzgibe in tokove takratnega vsakdanjika. Lahko govorimo o tem, da se je svet in svetovna zgodovina srečala in si podala roko z obalo zahodne Istre. Poleg mnogih znanih zgodovinskih prič so še mnoga neodkrita. O tem pričajo nedavna odkritja arheologov.

Vreme v Rovinju je prijetna blagodejna izkušnja zahodne Istre.

Vreme v Rovinju, okus Mediterana

Vreme v Rovinju je okus Mediterana.

Blage zime in vroča poletja zaznamujejo vreme v Rovinju.
Vreme v Rovinju tako danes, kot v preteklosti, omogoča odlične bivanjske pogoje. Posebno cenijo vreme v Rovinju obiskovalci iz oddaljenih krajev evropske celine. Vreme v Rovinju je prijetno že v zimskih mesecih. V času, ko je vreme v Rovinju prijetno toplo za januarske in februarske dni, se v oddaljenih krajih evropske celine borijo s snegom in ledom. Za tovrstne obiskovalce je vreme v Rovinju toplo in prijetno že sredi januarja ali februarja. S pridom to vreme izkoristijo mnogi rekreativci, ki si želijo nabrati novih moči za prihajajočo tekmovalno sezono. Tudi bolj aktivni obiskovalci, z razgibanim življenjskim slogom, si privoščijo vsaj dan ali vikend na obali. Pomeni jim pomemben del vsakdanjika, saj blagodejno vreme zelo pozitivno vpliva na njihovo počutje. Omogoča pozitivne učinke na zdravje. Zato ni nobeno presenečenje v Istri ugledati vrvež obiskovalcev že praktično sredi koledarske zime. Obisk ni prijeten zgolj za zdravje. Okolica je bogata z naravnimi in kulturnimi znamenitostmi. Omogočali so jih razni dejavniki. Rdeča istrska zemlja je zagotovo posebnost svoje sorte. Kulturne znamenitosti pričajo o bogati zgodovini. Z bližnjim Oglejem in Benetkami je bilo to območje tradicionalno dobro povezano, kar je pomenilo navezanost na takrat poznane pomembne svetovne sile. Na ta način se je življenje v okolici lahko razvijalo skladno z vsemi takrat znanimi svetovnimi smernicami in trendi. Kulturni objekti in dosežki, se tako lahko brez težav kosajo z mnogimi svetovno znanimi. Pa naj si gre za veličastne objekte, ali pa objekte, ki so bili praktičnega značaja, namenjenega uporabi širšim množicam. Ogled takšnih objektov človeka bogati z izkušnjami. Velikokrat se od modrosti predhodnikov, da vsakdanjik obogatiti. Saj so ljudje, ki so svoje dni hodili po zemlji bili na enak način, času primerno sodobni.

Vreme v Rovinju je značilnost večine obale zahodne Istre.

Več si preberite tukaj.

Istra Rovinj

Blagodejno vreme Rovinj

Vreme Rovinj zaznamuje z blagodejno mediteransko klimo, ki pozna vroča in suha poletja, ter blage in vlažne zimske mesece. Povprečna temperatura v mesecu januarju je 4,8 °C, sredi poletja, meseca junija pa temperatura naraste na poprečje 22,5 °C. Srednja letna temperatura v mestu Rovinj doseže vrednost 16 °C.
Blagodejno vreme Rovinj ter okoliško občino Rovinj z sončno pripeko, zimskimi padavinami ter značilno rdečo prstjo že stoletja spreminja kot osnovo za uspevanje najrazličnejših kultur, posebej je v okolici mesta Rovinj razvito vinogradništvo. Zaradi rdeče prsti območju rečemo tudi rdeča Istra .
Že davni predniki so spoznali, da vreme Rovinj obsije z sončnimi žarki in dovolj padavinami, kar pomeni odlične pogoje za naselitev. Brez dvoma je tudi področje današnjega Rovinja spadalo v kulturo Histria v času bronaste in železne dobe. Kasnejši rodovi, ki so se zavedali pomena pomorskih poti in bogastva življenja pod morsko gladino, so okolico poselili zaradi naravne danosti, pri tem jih je zagotovo najbolj očaralo in prevzelo območje starega dela mesta, ki leži na polotoku.
Podobno kot vsa zahodna Istra nič manj ne zaznamuje vreme Rovinj , od nekdaj. Cosmographia je najstarejši ohranjen pisni vir katere nastanek sega v 7. stoletje našega štetja. S podatki, ki izvirajo iz starejših obdobji je moč sklepat, da je lahko naseljeno poznoantično obdobje na tem mestu obstajalo v 3. Stoletju našega. Ime današnjega Rovinja se je v začetku 13.stoletja zapisovalo kot Ruvignio. Vsekakor se glede zgodovine da zaključiti, da vreme Rovinj že stoletja obdarja z odličnimi pogoji za gospodarjenje. Tej ugotovitvi na svoj način pritrjuje dejstvo, da si je njenega teritorija želelo polastiti mnogo kraljevih in cesarskih glav.
Prav vreme Rovinj, poleg morske obale z bližnjimi ducatom otočkov, spremeni tudi v izvrsten kraj za oddih in počitek. Turizem je tu že od nekdaj prisoten
Ob geografskih danostih vreme Rovinj naredi zanimivega za obisk, pa naj si gre za krajši ali daljši čas bivanja.

http://www.maistra.si/Destinacija/Rovinj