Arhiv Značk: smučarska oprema

smučarska oprema in očala

Smučarska očala, zimske radosti

Smučarska očala koristijo v času, ko so v ospredju zimski športi .

Poglavitni namen, ki ga imajo smučarska očala je varovanje pred negativnimi vplivi iz okolice. Vidljivost, ki jo omogočajo smučarska očala je pri aktivnosti pomembna. S tem nam smučarska očala omogočajo v prvi vrsti varno aktivnost. Varno aktivnost, katero omogočajo smučarska očala pa lahko zagotovi predvsem zdrava oseba ter aktivnosti vešča oseba. Zimske aktivnosti so do zdravja še bolj neizprosne kot aktivnosti, ki se izvajajo v toplejših delih leta. Prit tem so smučarska očala med najbolj koristnimi deli opreme. Ker je vid pri aktivnostih, ki jih zaznamuje dinamika dogajanja pomemben. Ščitenje organov v tem primeru koristi tudi celotnemu organizmu. Poškodbe, ki jih lahko staknemo zaradi slabega vida, posledično pa napačne aktivnosti, so lahko hude. Zato velja zaščita vida za eno najpomembnejših lastnosti, kateri je potrebno posvetiti posebno pozornost. Dober vid je v prvi vrsti odvisen od človeka. Dober vid ni lastnost vseh ljudi, zato je potrebno v določenih primerih poskrbeti za prilagoditev. Pri tem se odpravlja človeške pomanjkljivosti. Pri prilagoditvi pa je potrebno misliti tudi na zunanje vplive. Zunanji vplivi na vid so v zimskem času še toliko bolj intenzivni. Svetloba se lahko spermija v spektru od zelo močne do šibke, vidljivost je od odlične do praktično nične, poleg tega pa vid onemogočajo številni drugi negativni vplivi. Na vse te negativne vplive je potrebno misliti. Ob tem ne gre zgolj za same zunanje vplive, ampak tudi za njihovo delovanje. V primeru, da je delovanje povezano z večjo intenzivnostjo in dinamiko aktivnostjo, mora biti prilagoditev toliko boljša. Manjša dinamika in intenziteta pa jasno zahtevata manjšo prilagoditev. Za začetnika tako nima smisla, da razmišljajo o porabah, ki so lastne vrhunskim tekmovalcem ali izkušenim aktivnejšim rekreativcem.

Smučarska očala izbiramo svojim zahtevam in lastnostim primerno, prilagoditi pa je potrebno tudi namen in zahtevnost.

Le kvalitetno in dobro opremljeni se lahko odpravimo na smučanje

Smučanje – http://www.superge.si/Smucanje/ je tako šport, lahko pa je brezmejna zabava, ki se ji prav radi prepustimo. A užitek v smučanju nam lahko kaj hitro prepreči slaba smučarska oprema, še bolj pa obleka, ki jo imamo na sebi. Poleg smuči smučarska oprema vključuje še smučarske čevlje, smučarske vezi, palice, očala, smučarsko kapo, čelado in oblačila. Zavedati se je potrebno dejstva, da je največkrat prav neprimerna ali pomanjkljiva smučarska oprema eden izmed glavnih vzrokov za poškodbe in nezgode. Najbolje pred poškodbami nas varuje smučarska čelada, ki je nepogrešljiv dodatek na smučišču, za otroke do 12. leta pa je nošnja slednje zakonsko določena. Tudi smučarske vezi poskrbijo za našo varnost, opremljene pa morajo biti z varnostno zavoro, kupujemo jih glede na telesno težo.

Smučanje je užitek, če so naši smučarski čevlji topli, udobni in trpežni in, da se dovolj čvrsto oprimejo naše noge. Težko pa bi bilo naše smučanje brez toplih smučarskih oblačil, rokavic in kape, ki nas varujejo pred vlago in mrazom. Smučarska oblačila so lahko različna, predvsem otroci imajo najraje, pa tudi najbolj priročni so smučarski pajaci ali kombinezoni. Dvodelna oblačila so sestavljena iz smučarskih hlač in bunde. Smučarske hlače morajo biti, kakor kombinezoni zelo funkcionalni, pa biti kvalitetni. Tako bunda, kakor tudi hlače morajo biti izdelane iz nepremočljivega materiala, ki ima hkrati dober prezračevalni sistem, visok vodni stolpec in varjene šive. Praviloma je bolj kakovostna oprema za smučanje tudi bolj draga, a pri izbiri nikar ne varčujmo, saj se gre za našovarnosti.