Arhiv Značk: sončna očala

Očala

Pri vožnji z avtomobilom smo ogroženi precej bolj, kot se zavedamo. Če smo sami zelo previdni in pazimo na vse morebitne nevarnost, nas še vedno ogrožajo drugi neobzirni vozniki, ki se najdejo vedno in povsod. Prav zaradi nevarnosti, ki se jim ne moremo izogniti je nujno, da zmanjšamo nevarnost vsaj tam, kjer je to mogoče.

Slabovidnost in močno sonce, ki nas oslepi, sta še dve nevarnosti, na katere niti ne pomislimo. Očala nam lahko izboljšajo vid in zmanjšajo negativen vpliv sončnih žarkov. Prav zaradi tega je nujno, da imamo očala vedno v vozilu. Sončna očala, tako ženska kot moška očala, moramo imeti v avtu vedno, ne glede na letni čas, saj je močno sonce lahko prisotno v vseh mesecih.

Če se vam zdi, da so sončna očala nujno potrebna le poleti, pa se spomnite le na vožnjo pozimi, ko je na tleh več centimetrov snega in sije močno sonce. Takrat so sončna očala še precej bolj potrebna in vožnja brez njih je lahko tudi vožnja na slepo, če ste zelo občutljivi na takšne vremenske pogoje.

Ne samo ta ženska in moška očala, pri vseh slabovidnih so potrebna tudi korekcijska očala. Če vam je zdravnik predpisal očala oz. korekcijska očala, se vožnje nikar ne lotite brez njih. Uporabite korekcijska očala tudi takrat, ko se odpravite na zelo kratko pot, npr. v bližnjo trgovino ali pekarno.

Tako ženska kot moška očala naj ima tudi vaš sopotnik oz. sopotnica, če se nahaja v vozilu. Če boste oba uporabljala očala, bo vsaj eden opazil morebitno nevarnost in možnost za to, da pride do nesreče po vaši krivdi, bo precej manjša.

Očala, tako sončna kot korekcijska so precej občutljiva in če nismo previdni se lahko hitro zgodi, da se usedemo na njih ali jih po nesreči pohodimo. Zato po uporabi vedno vrnite očala v etui, ki je temu namenjen ter jih shranjujte vedno na istem mestu v vozilu. Tako vam bodo služila precej dlje.