Arhiv Značk: španija

potovanja po španiji

Španija, idealna izbira

Španija je idealna izbira .

Ker je Španija svetovno znan cilj mnogih popotnikov, lahko tudi sami računamo z dobrimi vtisi in izkušnjami. Dobre izkušnje in vtise s potovanja si želimo zagotovo vsi. Dobra izbira je pri tem ključna. Podnebje, ki ga bomo na potovanju doživeli je zelo odvisno od kraja in časa potovanja. Centralna, severna in Španija na obali Atlantika oziroma Sredozemlja ima različna podnebja. V osrednjem delu imamo celinsko podnebje, na severu ob obali in v hribovitem delu, moramo računati s padavinami, sredozemski del dežele pa ima tipično sredozemsko podnebje z blagimi zimami in vročimi poletji. Cilji kot je Španija, veljajo za dobro izbiro predvsem popotnikov, ki ne želijo tvegati. Pri tem jim splošno znane lastnosti, s katerimi se lahko pohvali Španija, vlivajo veliko zaupanje. Mnoge destinacije so globalno znane, zato spričo velike ponudbe, praktično ne moremo zgrešiti. Klasična Španija je veliko primerih moda odločitev in temu primerno počitniško doživetje. Seveda to nikakor ne pomeni, da je Španija odlična zgolj za klasične turiste. Veliko lepega lahko ponudi vsem, ki se jo odpravijo odkrivati po svojem načrtu in na svoj način. Veliko raznolikosti na vsakem koraku je za takšne popotnike vabljiva ponudba. Z vsakim novim kilometrom ali korakom, se jim odpirajo nova, morda še nedoživeta obzorja, novi kraji, spoznavajo lahko ljudi, njihovo kulturo, utrip njihovega življenja, ki bije na poseben način. Kot velika in raznolika dežela, nudi različna kulturna doživetja odvisno od lokacije. Ker so povezave dobre in raznolike, lahko potovanje prikrojimo praktično vsem zahtevam. Nekateri bodo v tem primeru izbrali velik delež lastne udeležbe, drugi bodo raje potovali kot kralji. Kar pomeni, da se bodo pustili razvajati, sami pa bodo zgolj uživali v odkrivanju novega. Doživetja, ki jih ponuja Španija, čakajo na turiste, da jih odkrijejo na klasičen ali lasten način.

Španija je odlična izbira v vseh letnih časih za vse različne okuse.

https://www.agencija-oskar.si/blog/spanija-iz-mojih-oci/

Balearski otoki

Španija, biser Iberskega polotoka

Španija je evropska država, ki leži na Iberskem polotoku. Slednjega si deli skupaj s Portugalsko. Na severno zahodnem delu pa Španija prek Pirenejev meji na Francijo ter majhno državico Andoro. Velikokrat pa se pozablja, da ima Španija tudi ozemlje na otokih daleč proč od svoje obale. Tako spadajo pod njo še Balearski otoki, ki ležijo v Sredozemskem morju, Kanarski otoki, ki ležijo v Atlantskem oceanu in celo dve mesti v severni Afriki.

Španija je po površini prostrana država, ki meri malce več kot 500.000 kvadratnih kilometrov, prebivalcev pa ima skoraj 47 milijonov. Njeno glavno mesto je Madrid, ki predstavlja tudi eno izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij. Največja mesta poleg glavnega so še Barcelona, Sevilla, Zaragoza in Valencija. Španija se nahaja znotraj evro območja, tako da ima isto valuto kot Slovenija. Za obisk ne potrebujete nič drugega kot osebni dokument.

Podnebje se zelo razlikuje glede na lego. V notranjem predelu ima Španija celinsko podnebje, zaradi česar ima hladne zime in topla poletja. Na obalnih predelih ter na jugu pa ima Španija sredozemsko podnebje, kar pomen, da so značilna topla in precej suha poletja. Zato je Španija idealna destinacija za preživljanje poletnega dopusta na obali. Ker ima, statistično gledano, tri tisoč ur sonca na leto, spada med najbolj tople regije v Evropi.

Španija ima zelo bogato kulinarično ponudbo. Polna je raznih lokalnih specialitet, kjer igrajo glavno vlogo morski sadeži, oljčno olje, zelenjava in sadje. Ker je bila Španija v zgodovini pod vplivom različnih kultur, se to pozna tudi na njihovi tradicionalni hrani, ki je izjemno raznolika in ima pridih svetovljanstva. Običaj, ki ga imajo španci, pa so tako imenovani tapasi. To so hladni ali topli obroki, ki spominjajo na naše popoldanske malice. Gre za manjše prigrizke, ki si jih španci privoščijo v baru ob pijači ali pa kar tako sredi dneva, ko začutijo lakoto.

Preberite še več o Španiji.

Španija-dežela dolgih plaž in dolgih sončnih ur

Španija je država, ležeča na jugozahodu Evrope in jo oblivata Atlantski ocean in Sredozemsko morje, ki ustvarjata kilometre dolgih peščenih plaž, ki so kot ustvarjene za vse, ki se odločijo preživeti počitnice v brezskrbnem poležavanju na obali in kopanju v toplem morju. K Španiji spadajo Balearski otoki v Sredozemskem morju, Kanarski otoki v Atlantskem oceanu in mesti Ceuta in Melilla v severni Afriki. Španija ima nekaj manj kot štirideset milijonov prebivalcev, od katerih jih večina živi v obalnem pasu države, tako na severu kot na jugu. Procesi industrializacije in urbanizacije so pripeljali do tega, da se je čez leta zmanjševalo število prebivalcev v notranjosti države. V Španiji živi približno pol milijona tujcev, večina jih prihaja iz Južne Amerike, Severne Afrike in seveda iz držav Evopske unije. Med prebivalci je najbolj razširjena katoliška vera, skoraj 99 odstotkov Špancev se opredeljuje za katolike, vendar je Španija država, v kateri boste našli tudi druge verske skupnosti, kot so protestanti, muslimani in Židje.

Uradni jezik je španski oziroma kastiljski, v Kataloniji je uradni jezik tudi katalonski, v Galiciji galicijski in v Baskiji baskovski. Za potovanje v Španijo boste potrebovali veljavno osebno izkaznico, oziroma potni list. Ker je Španija velika država, je zelo raznoliko tudi njeno podnebje, na splošno gledano pa je najboljši čas za obisk te države med poznim marcem in zgodnjim novembrom, ko je čas višjih temperatur, malo padavin in deležni boste dni z veliko sonca. Na obalah sredozemskega morja in Atlantskega oceana vlada tipična sredozemska klima oziroma oceanska klima. Čeprav se v zadnjih letih Španija spopada s gospodarsko krizo, jo nekateri še vseeno imenujejo bogata dežela, predvsem zaradi zgodovinske in kulturne zapuščine in prelepih plaž. Umetniška dela preteklega časa in današnjih dni skrbijo za to, da Španija ostaja zanimiva in privlačna atrakcija za vse obiskovalce.

http://www.agencija-oskar.si/

Potoval sem v Španijo

Španija, kulturno in zgodovinsko izjemno bogata dežela

Španija je kraljevina, hkrati pa suverena evropska država, parlamentarna monarhija. Je država, ki leži na jugovzhodnem delu Evrope in zavzema velik del Pirenejskega polotoka. Del njenega teritorija sta tudi dva otoka, ki ležita v Sredozemskem morju, to so Balearski otoki in Kanarski otoki, ki ležijo v Atlantskem oceanu, k njej pa spadata maroški mesti Ceuta in Melila ter enklava Livia, ki leži v francoskem delu Pirenejev. Zanimiva španska pokrajina variira vse od gorskih predelov, plodnih ravnic in številnih privlačnih mest. Od najbolj poznanih mest v Španiji lahko naštejemo Madrid, ki je glavno mesto, Barcelona, Mallorca, Valencia, Granada, Sevilla, Cordoba itd. Ne glede na to, katero mesto boste obiskali, bodite sigurni, da vas v prav vsakem pričakuje prijetno in kvalitetno bivanje, prijazni domačini in kulturne in zgodovinske znamenitosti. Španija je poznana po številnih priljubljenih letoviščih s prekrasnimi plažami, številnimi diskotekami, trgovinami in kava bari, kar še posebej privlači mlade.

Španija pa ni le idealna destinacija za mlade, željne zabave temveč tudi za nekoliko starejše, ki si lahko ogledajo številne muzeje, cerkve in številne druge zgodovinske zanimivosti. Zelo malo je dežel po svetu kot je Španija, ki se lahko pohvali s izjemno bogato in burno preteklostjo. Španija je bila namreč naseljena že v paleolitiku, o čemer priča bogata likovna umetnost  v jamah Altamira, Castillo in Pindal ter številni drugi ostanki. Jezik,ki ga govorijo je španski, a tu so še galicijski, katalonski, baskijski, v večjih turističnih središčih pa vam bodo znali povedati tudi v angleščini. Za potovanje v Španijo v bistvu ne potrebujete nič posebnega, razen osebne izkaznice in seveda primerna oblačila in obutev, kar pa je odvisno od tega v kateri del države se odpravljate. Španija je prav zato, ker je velika dežela, tudi podnebno zelo razgibana.

Dobra hrana, veselje strast in temperament, to je Španija.

Španija in njena pestra zgodovina

Španija je iz vidika zgodovinske in kulturne dediščine ena izmed najbolj pestrih evropskih držav. Zaradi specifične geografske lege, ki je po eni strani stična točka med Evropo in Afriko, po drugi geografsko že močno zasidrana proti osrednji Evropi, po tretji strani pa odlično pomorsko izhodišče, je Španija v zgodovini od vedno igrala pomembno vlogo. Ko enotna država se je Španija pojavila v 15. stoletju in sicer je bilo poenotenje posledica strateške poroke med kastiljsko kraljico Isabello 1 in aragonskim kraljem Ferdinandom 2. Pred tem je območje, ki ga danes zaseda Španija, bilo pod veliki islamskimi vplivi, katere je tako imenovana Reconquista postopoma izpodrivala skozi celoten srednji vek. Med najpomembnejše države svata se je Španija uvrstila v moderni dobi, ko je postala tako rekoč globalni imperij. V obdobju osvajanja novega sveta je Španija razširila svoj vpliv in jezik, ki je danes drugi najbolj razširjen govorjen jezik na svetu. Danes Španija po imenu še vedno ostaja Kraljevina Španija, politično pa je organizirana kot moderna demokracija. Zgodovinski vplivi iz različnih obdobji še danes zaznamujejo državo z ocenjenimi 47. milijoni prebivalstva, ki pa se deli na številne pokrajine z lastno kulturno in zgodovinsko dediščino. Nekatere izmed teh (Katalonija, Baskija) že dlje časa zahtevajo neodvisnost, katere pa jim matična Španija še ne želi priznati.