Arhiv Značk: športni čevlji

Športni čevlji za različne športne aktivnosti

Športni čevlji so običajno precej udobna obutev, ki jo pogosto nosimo tudi doma, čeprav se v tistem trenutku ne ukvarjamo s športom. Največkrat so športni čevlji prilagojeni točno določeni vrsti športa.

Vsak šport od športnika zahteva drugačne spretnosti in tako so tudi športni čevlji prilagojeni temu kar je pri določenem športu najbolj pomembno. Če najprej omenimo tisti šport, ki je v večini držav najbolj popularen, hitro ugotovimo, da so čevlji ena izmed osnovnih potrebščin. Seveda gre za nogomet. Nogometaš mora biti izjemno natančen, tako pri podajah kot strelih na gol, prav tako pa mora žogo udariti s čim večjo močjo, ko je to potrebno. Tako so tudi nogometni čevlji narejeni, tako da je stik noge z žogo čim bolj natančen in pristen.

Čisto drugačne stvari so pomembne pri košarki. Košarkar mora biti čim višji, skočiti čim višje in biti čim bolj stabilen na igrišču. Tako so košarkaški čevlji običajno precej bolj podloženi od nogometnih, njihov oprijem s podlago na košarkaškem igrišču pa je boljši kot s katerimi koli drugimi čevlji. Tudi pri pristanku se ti čevlji najbolje obnesejo, saj so narejeni, tako da ublažijo vsaj del sil, ki nastanejo pri tem.

Fitnes čevlji so tako najbolj primerni za uporabo na fitnes napravah, kolesarski se najbolje obnesejo pri kolesarjenju itd. Skoraj vsak šport ima določene specifikacije, ki se jih morajo zavedati tudi tisti, ki izdelujejo obutev za določenega športnika in določene športe. Tudi to je eden izmed razlogov, da so kvalitetni športni čevlji, predvsem pa tisti, ki so namenjeni profesionalcem, precej dražji od vseh drugih čevljev in druge obutve.